Dyt. Orhan Okşar

Winter is coming (Kış Geliyor)

Dyt. Orhan Okşar

İzleyenler bilir Game Of Thrones dizisinde ve kitap serisinde sıklıkla kullanılan bir cümle ‘’ wınter ıs coming ‘’ yani ‘’KIŞ GELİYOR’’ ( hazırlıklarınızı yaptınız mı ) anlamında uyarılar içeren bir sözdür. 

Evet kış geldi ve bağışıklık sistemimizin en çok zayıfladığı mevsim olarak kabul edebiliriz. Bu yazımda sizlere kışın bağışıklık sistemimizi yükselten besinler ve desteklerden bahsedeceğim. 

Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için ;

EGZERSİZ ;   düzenli yapılan egzersiz kanda Immunoglobin (IG) seviyelerini arttırdığına yönelik yapılan çalışmalar bulunmakta. Immunoglobinler kanda bulunan antikorlardır. Kanda IG’nin düşmesi bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu yüzden ilk sıraya sağlığın en önemli koşullarından biri olan egzersizi koyabiliriz. 

UYKU;  diğer önemli bağışıklık sistemi güçlendiricilerinden biri ise uyku. MELATONİN hormonu bağışıklık sistemi için , sağlıklı ve mutlu olmak için gereklidir. Karanlık bir ortamda ve kaliteli bir uyku ile vücutta melatonin hormonunun salgılanması artar. Bu da bizim bağışıklık sistemimizi güçlendirir. 

C VİTAMİNİ ;    şüphesiz hepimizin kış gelince hastalıklardan korunmak için en çok tükettiği vitamin. Her gün düzenli bir şekilde C vitamini içeren besinler almalıyız çünkü C vitamini vücutta depo edilmez. Biber , portakal , mandalina , pırasa , kereviz gibi mevsim sebze meyvelerinden daha fazla tüketmekte fayda var. 

PROBİYOTİKLER ;    son zamanlarda beyinden bağımsız çalışan organ olarak kabul edilen sindirim sistemimiz çok konuşuluyor. Bununla ilgili yazıyı iler ki günlerde yazacağım ama probiyotik zengini besinler ile beslenmek bağışıklık sistemini şüphesiz koruyor. Bağırsakta bulunan yararlı bakteri sayısı arttıran , bağırsak florasına dost olan turşu ve kefir gibi besinleri yiyeceklerinize eklemeye çalışın. Yetersiz kullanımında probiyotik desteğide alabilirsiniz. 

BETA GLUKAN ;    adeta vücutta bir KOMANDO desek haksız sayılmayız. Bağışıklık sistemimizi korumak için ilk harekete geçen ve sistemimizi destekleyen doğal içerikli bir besindir. Faydaları saymakla bitmez aslında Avrupa’ da bir çok üniversitede bağışıklık sistemini en iyi kuvvetlendiren olarak onaylanmıştır. Arpa , yulaf gibi tahıllar , mantar ve ekmek mayalarının hücre duvarında bulunan Beta Glukan eczanelerde tablet olarak satılmaktadır. 

Bunların dışında Bağışıklık Sistemimizi güçlendiren besinleri sıralar isek ; 

•    Soğan ve sarımsak tüketin 
•    Kemik ve et suları tüketin 
•    Zeytinyağı tüketin 
•    Kabuklu kuruyemiş tüketin 
•    D vitamini seviyelerinizi ölçtürün
•    Çorbalara zencefil ve zerdeçal ekleyin 
•    Ada çayı , ıhlamur , ekinezya gibi bitki çayları tüketin 

Sağlıcakla kalın...
 

Yazarın Diğer Yazıları