Yeşilyurt Belediyesi'nin villaları kaçak mı?

Yeşilyurt Belediyesi'ne bağlı Yeşil Yurt İnşaat şirketi tarafından 2017 yılında ihalesi yapılan ve şu anda halen inşaatı süren 110 Villa olarak bilinen Yeşilkaya Villalarının ruhsatı mahkeme tarafından iptal edildi.

Yeşilyurt Belediyesi’ne bağlı Yeşil Yurt İnşaat şirketi tarafından 2017 yılında ihalesi yapılan ve şu anda halen inşaatı süren 110 Villa olarak bilinen Yeşilkaya Villalarının ruhsatı mahkeme tarafından iptal edildi.

Yeşilyurt ilçesi Gedik mevkiinde yer alan 63 dönümlük alanın 1/5000 ölçekli nazım imar planının yapılmadan sadece 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapılarak ruhsat verildiği ortaya çıkmıştır.

1/5000 ölçekli imar planı olarak adlandırılan ruhsatı sadece Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği ama burada sadece ilçe belediyelerin verebileceği 1/1000 ölçekli uygulama imar planı verildiği Malatya İdare Mahkemesi 2017/1786 karar numarasıyla tespit edildiği gerekçesiyle Yeşilkaya Villalarının ruhsatı iptal edilmiştir.

Yapılan villaların güneyinde sınır komşusu olan ve Yeşilyurt Belediyesi tarafından “sosyal tesis” olarak projelendirilen 200 ada, 63 parsel sayılı taşınmaz sahibinin, haksız bir şekilde uygulamaya alındığını iddia eden ismini vermek istemeyen arsa sahibi Yeşilyurt Belediyesi’ne dava açmıştı.

Dava gerekçesi şu şekilde yer almıştı:
 

“Malatya ili, Yeşilyurt ilçesi, Gedik Mahallesi 200 ada, 63 parsel saylı taşınmazın da bulunduğu alanda yapılan 1/5000 ölçekli nazım imar planı olmadan uygulanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planının ve planın onaylandığı Yeşilyurt Belediye Meclisi kararı ile varsa 1/5000 ölçekli nazım imar planının iptali istenilmektedir.”

Dava sonucunda Yeşilyurt Belediye Meclis kararı ile onaylanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planının iptal edildiği davacıya tebliğ edildiği görülmektedir. 

Davacı Vekiliyle yaptığımız görüşmede “1/1000 ölçekli uygulama imar planı Malatya İdare Mahkemesi tarafından iptal edildikten sonra hemen Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5000 ölçekli nazım imar planı çıkartmıştır” ifadelerine yer verdi.

Ayrıca konu ile ilgili teknik bir kişi ile konuştuğumuzda, “Uygulama imar planı iptal edilmişse bu plana esas olarak verilen inşaat ruhsatlarının da durdurulması gerekir. Şu an için durdurulma gerçekleştirilmediği için Yeşilyurt Belediyesi’nin lehine kanunsuz bir işlem yapılmaktadır” dedi.

Yeşilyurt Belediyesi’nin bünyesinde yer alan Yeşil Yurt İnşaat’ın yaptırdığı Yeşilkaya Villalarının inşaatının mahkeme tarafından durdurulması kararı olmasına rağmen durdurulmadığını gözlemledik. Halen inşaatın devam ettiğini belirtmek isteriz.

Bu bilgiler ışığında Yeşilyurt Belediyesi’ne bağlı Yeşilyurt İnşaat’ın yapmaya başladığı villalar şu an için kaçak konumuna düşmüş müdür, diye ismini vermek istemeyen uzman kaynağımıza sorduğumuzda “Evet şu an için o villaların yerine kaçak diyebiliriz” dedi.

NOT: Yeşilyurt Belediyesi’nden gelecek her türlü cevap bu mecradan yayınlanacaktır.

 

(Villaların yapıldığı bölge)

 

Kayısı Haber


 

Bakmadan Geçme