Mahir Temur

Belediyeler işçileri ile artık uğraşmasın

Mahir Temur

Geçen Pazar günü 10 yerel radyomuzun ortak yayınında Sinan Cavlak ile bu pandemi döneminde belediye işçilerinin sıkıntılarını, yaşadığı mağduriyetleri dile getirdik.

O kadar çok geri dönüş aldık ki anlatamam.

Çünkü gerçekten mağdur olan çok çalışan var bu süreçte.

Mart ayından sonra şu koronavirüs pandemisi tüm dünyaya bela olduktan sonra Malatya’da bizler de çok etkilendik.

Zaten Başkan Gürkan Büyükşehir’in koltuğuna oturduktan sonra çalışanlar ile ilgili bilgi akışı bizlere çok geliyordu.

Bazılarına inanamıyorduk bazılarını teyit edemediğimiz için yazamıyorduk ama belli bölümünü yazmıştık.

Koronavirüs olayından sonra Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı işçiler ilk darbeyi Haziran ayında yaşadı.
BELSOS’a bağlı yaklaşık 90 çalışanın “havuz sistemi” diye uydurulan bir taktikle işinden kendi isteğiyle istifa etmeleri ve geriye dönük haklarını da 16 ay sonra almaları istenmişti.

O dönem yazdık, çizdik…

Neticesi BELSOS Genel Müdürü’nün değişimiyle yaşanmıştı.

Üç ay sonra ise MOTAŞ’a bağlı çalışanların maaşlarını taksitle aldığı ve avanslarının verilmediğini duyurmuştum Malatya’ya.

Kısacası bu sefer MOTAŞ çalışanlarına bi şeyler yapılıyordu.

Daha sonra Aralık ayında HAK-İŞ olayı patladı.

2 bin 200 işçinin toplu sözleşmenin geç imzalanmasından dolayı 5 aylık haklarının verilmemesi ve sonrasında bu geriye dönük alacaklarının bir kısmının yemek kartı olarak yatırılması olayı gündeme bomba gibi düşmüştü.

Bu hakların nakit olarak verilmesi gerekirken yemek kartına bir kısmının yatırılması konuşulurken Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 2 bin 200 işçinin kısmi çalışma sitemi ile çalıştırıldıkları ortaya çıkmıştı.

Üstelik 12 gün, 14 gün sigortalı gösterip diğer günlerde kayıt dışı çalıştırıyordu Büyükşehir Belediyesi.
Daha sonra Battalgazi Belediyesi’nin de bu işlemi aynı şekilde yatırdığı ve 200 lira gibi düşük bir yemek parasını aynı Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı gibi Esenlik kartlara yatırdığını yazmıştım.

Yeşilyurt Belediyesi’nin ise kısmi çalışma sitemi ile çalışanlarını çalıştırmadığı ancak 200 lira yemek parasını Yeşil Gıda Marketlerde kullanılması için bir karta yüklediğini de yazmıştık.

Üç belediye de bi şekilde çalışanların hakları ile ilgili belli tasarruflara geçmişti.

Son olarak Ocak ayında Malatya Büyükşehir Belediyesi, daha önce 104 binişlik için 50 lira işçilerin maaşından kesilen yol parasına da bir taktik geliştirdi.

Bu binişler Ocak ayında iptal edilip 92 lira gibi bir yol parasının yatırılacağını ve bu paranın da 18 güne yeteceğini yine yazdık.

Kısacası bu pandemi döneminde belediye çalışanlarının çektiğini kimse çekmedi!

Makam araçlarına binenlerin, yüksek maaş alanların ve yüksek yemek parası alanların bir lirasına dokunmayan belediyeler genelde beden işçisi olan çalışanları ile ilgili sürekli bir taktikle tasarrufa gideceğini düşündü.

Zaten her kalemde zam yediğimiz bu süreçlerde 10 ayda belediyelerin işçilerine yaptıkları bana göre zulümdür.

İnsanlığa sığmaz!

2020 yılında işçilerinizle uğraştığınız kadar kimseyle uğraşmadınız.

Bari bu 2021 yılında rahat bırakın artık!

En azından sigortalarını artık tam gösterin, yemek paralarını tam yatırın, yol paralarını insani bir rakam belirleyin artık!

Kaynak: BUSABAH Gazetesi

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 2
Vatandaş 08 Şubat 2021 18:21

Mahir bey! Seçimden sonra oluşturulan borç algısından sonra başkan bey ne derse ne yaparsa bizden ses çıkmaz artık. Personeller de zaten bu milletin evladı değil dışardan malatyaya gelmiş kişiler muamelesi görüyor. Gazeteciler olumlu yazarsa iyi, başka türlü düşman. Borç, sindirmeler, sürgünler,bilgisayarlara el koymalar, gazetecileri evden aldırmalar, Pandemi, ihalesiz verilen işler, tutarsız açıklamalar, rakamlar, aynı sunumlarda çelişkili bilgiler,ancak havada helikopter pilotunun gördüğü başka görülmeyen ancak konuşulan hizmetler, vatandaşı kandırabileceğini sanan zihniyet, nerden baksanız tutarsızlık. Şimdi maskide program değişikliğine gidildiği ancak yeni program çalışmadığı için okumacı,saha,banko personellerinin çalışamadığı söyleniyor. Örneğin; denetçi olsam bu programın neden değiştirildiğini, ihalesinin nasıl yapıldığını, kimlere nasıl verildiğini, gelişme sürecini, eski programın eksilerini, yeni programın artılarını yaşar ağadan sorardım. Bu millet için kazanımsa helal olsun derim. Şayet bu milletin parası çarçur ediliyorsa ve yandaşa peşkeş çekiliyorsa hakkımızı helal etmediğimizi de söylüyoruz. Adaletin illaki tecelli edeceğine inancımız tamdır. Kaleminize sağlık doğrularla yoldaş olmanız dileğiyle..

Malatya 04 Şubat 2021 01:36

Vekillerden belediye başkanı daire başkanları size seslenmek istiyorum sizde hiç Allah korkusu yok olsa bu zulme boyun eğmezsiniz çünkü hepsi koltuğuna oturmuş bana dokunmayan yılan bin yaşasın.boyle yöneticilik olmaz,pandemi onecsi ve sonrası mesaileri kesti ayda 30 gün çalıştırıp 15 gün sigortalı gösteriyor yemek parasıda cabasi .biz şirket personellerine pandemi var ama memura yok sendika nerdesin sen ne iş yaparsın niye kimse garibanın çalışanın iscinin hakkını gozetmiyor niye bu kadar insanin sahibi yok , ekmeğe muhtaç ettin bizi siz yoneticiler inşallah bizim durumumuza sizde düşersiniz ,kimse Müslümanlıktan bahsetmesin çünkü Müslümanlık Adalet üzerine kurulmuştur ,sizi Allah'a havale ediyorum

Yazarın Diğer Yazıları