Cömertoğlu: Hacı Uğur Polat ve hava atan vekillerle

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, dönemin Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ile ilgili, dönemin vekilleri ile ilgili ve Selahattin Gürkan ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, dönemin Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ile ilgili, dönemin vekilleri ile ilgili ve Selahattin Gürkan ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

-“Hacı Uğur Polat giderayak kredi çekti”

-Selahattin Gürkan niye inceleme başlatmıyor?

-Ahmet Çakır dönemindeki borç ne kadardı?

-O hava atan vekiller kim?

-Başkan Gürkan hangi konuda yalan söyledi?

Hepsi ve daha fazlası Mahir Temur’un haberinde…

Her hafta Pazar günü 9 radyonun ortak yayını ile Radyo Gazetesi programının bu haftaki konuğu Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’ydu. Mahir Temur ve Sinan Cavlak’ın hazırlayıp sunduğu programa telefonla katılan Cömertoğlu gündeme oturacak açıklamalar yaptı.

 

HACI UĞUR POLAT GİDERAYAK KREDİ ÇEKTİ

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın geçen hafta Malatya İş Adamları Derneği üyeleriyle yaptığı video konferansta söylediği “Tefeci faizinden daha yüksek faiz oranlarıyla kredi çekilmişti. Yüzde 45, yüzde 47 ve yüzde 55’lere varan faizlerle kredi çekilmişti” söylemini konu alan programa katılan Cömertoğlu, Hacı Uğur Polat’ın giderayak yüksek faizle kredi çektiğini ve bunun hesabının sorulmadığını belirtti. Hacı Uğur Polat’ın yüzde 40, 41, 42 faiz bandında kredi kullanıldığını bazı evraklarda gördüğünü de belirten Başkan Cömertoğlu, Selahattin Gürkan’ın bu konuda bir işlem başlatmamasını da vurguladı.

AHMET ÇAKIR DÖNEMİNDE KÜÇÜK KÜÇÜK RAKAMLAR KULLANILDI

Büyükşehir yasası ile beraber ilçe belediyelerinin, özellikle özel idare üzerinden bir kısım borçların Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğini ama Arapgir Belediyesi’nin 300 bin TL su borcunu alacak olarak devrettiğini, kesinlikle borç devri olmadığını aktaran Haluk Cömertoğlu,

“Bir belediyenin borçlanması, ilgili birimle beraber borçlanmanın gerekçesi, kullanılacağı detayları ve ne için kullanılacağı söylendikten sonra miktar belirtilip Meclis’e onay için gelir. Borçlanma yetkisi Meclis’ten onaylanırsa, Belediye Başkanı’na yetki verilir ve ilgili kurumun gösterilen gerekçeler doğrultusunda borçlanılır. Bu bağlamda dönem dönem hem araç alımı hem MASKİ’nin yapılanması hem altyapı hem üst yapı için çok borçlanma talebi geldi. Büyük rakamlardan ziyade küçük küçük, ihtiyaçları görecek şekilde borçlanma yetkisi istendi Ahmet Çakır döneminde. Büyükşehir statüsüne geçilince Meclis çoğunluğuyla 4 yıl borçlanma yetkisi verildi. Bu para nerden alındı? İller Bankası’ndan alındı. İller Bankası’nın nakit akışındaki düzensizlik döneminde de İller Bankası onayı ile başka bankalardan da kullanıldı” diye ifade etti.

“O HAVA ATAN VEKİLLER EŞLİK ETMİŞLERDİR”

Hacı Uğur Polat’ın ilk Meclis toplantısında Büyükşehir Belediyesi’nin borcunun 580 milyon olduğunu ekrana koydular ve Meclis’e sundular diye ifade eden Cömertoğlu, “Hacı Uğur Polat’ın ikinci ayında bir seferde 385 milyon borçlanma talebi geldi Meclis’e. Ben o dönemde bazı arkadaşlarımla itiraz ettim. Bunu nereye kullanacaksınız, dedik. Bir ay önce bu kadar borcumuz var dediniz. Bu olabilecek bi şey değil, dedik. Ben o Meclis’e de onay vermemek için katılmadığımı belirtebilirim. Onay vermediğimi söylerim. Daha sonra giderayak, aday olmadığı açıklandı… Meclis’e bir teklif daha geldi. 85 milyon tekrar borçlanma talebi. Arada da iki-üç kez daha borçlandığını biliyorum. O dönemde borçlanma bütçenin yüzde 50’sini geçemez. Birtakım kaygılar yüzünden özel bankalar çekincelerini koydular. Anladığım kadarıyla Büyükşehir Belediyesi’ni çok zora sokarak kredilerini verdiler ama çok yüksek faizle verdiler. Daha sonra bu kredilerin hepsinin kullanılarak Esenlik gibi sembolik ama gerçekte açıklarını kapatan bir kredi kullanımı olduğu ortaya çıktı. O dönem yüksek faizli son 8 ay içerisine bakın. Çok miktarda büyük rakamlar… Bütçe orantılarına da bakılmaksızın, İçişleri Bakanlığından ve mahalli idarelerden izin alınarak bakanlar bizzat, o hava atan vekiller bizzat o yüksek faizli kredilerine eşlik etmişlerdir. Alma durumu olmayan kredileri İçişleri Bakanlığı onayı ile kredilendirmişlerdir ve milletin üzerine bırakıp tekrar iş yerlerine dönmüşlerdir. Bunun hesabı Allah’a kalmamalı ve millet de bunun hesabını sormalıdır. Biz de millet adına bunu soruyoruz” dedi.

“Bunlar milletin öz malıydı. Borçlanılabilir, yatırım yapılabilir. Her belediye borçlanmalı, iş yapmalı, halka hesap vermeli ve kendi işletmesini koruduğu gibi hassasiyetli ve şeffaf olmalıdır” diye ifade eden Cömertoğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“SELAHATTİN GÜRKAN’A YETKİ VERDİK”

“Daha sonra Selahattin Gürkan döneminde ifade edilen ve medya üzerinden herkesin duyduğu yüzde 40 bantlarının üzerinde faizli kredi ve kısa vadeli kredi çekildiği ortaya çıktı. Bunların tekrar yapılanması için de Selahattin Gürkan’a yetki verdik. Hepsi toplanıldı ve bunların oranları düşürüldü. Ama şu anda o dönemde yapılanların hesabı ne oldu. Mahkemeye intikal eden hiçbir şey yok. Mahkemelerde bunun hesabını soracak dosya açılması lazım. Bu kadar yüksek faizle kaynak kullanıldığında hangi amaçla nereye kullanıldığını şeffaf bir şekilde millete hesap verilmesi gerektiğini savunuyorum”

YALAN

Selahattin Gürkan geldiğinde 2 milyarlara yakın kapılar açtığını ve bunun afaki rakam olduğunu belirten Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu sözlerine şu şekilde son verdi:

“Belediyeler belli mevzuat çerçevesinde borçlanabilir. Selahattin Gürkan Başkan şu an borçlanmıyoruz diyor. Bu da yalan. Neyi borçlanmıyoruz. Önceki borçları borçlandık tekrar. Bu bir borçtur. Önceki dönem, sonraki dönem gibi bir alışkanlık tatmin etmiyor. Sonuçta borçlanıyoruz. Borcu borçla ödüyoruz”

Mahir Temur - Kayısı Haber

Yorumlar 7
Selçuk 02 Mart 2021 18:04

Gürkan alırken 10 ile çarpar verirken 10'a böler. Onun gözünde sıfırın değeri yoktur. 1, 10, 100, 1000 hepsi aynı rakamdır hangisi işine gelirse onu kullanır. O geçmiş bin yılın ve gelecek bin yılın başkanıdır. Amerika için Trump ne ise Malatya için Gürkan odur. Böylesi ne geldi ne de gelir. Narmikan'ın büyükşehir olması gibi birşey. Olmaz olmaz ama oluyor bazen.

Yaşar 02 Mart 2021 17:58

Haluk diğerlerine göre daha hesap kitap bilen bir adamdır. Kini biraz gözünü karartıyor ama en kötü hâli bile diğerlerinden adaletlidir. Selahattin Malatya'nın Teyo pehlivanıdır adama kafayı yedirir.

Borç ne kadar? 02 Mart 2021 00:03

Haluk Cömertoğlunun telaffuz ettiği rakamlara göre, Hacı Uğur Polat belediyenin yönetimini aldığında 580 milyon borçla almış sonrasında 385 milyon borçlanma ve gider ayak 85 milyon borçlanma daha yapmış, yaptığı borçlanmalarla toplam borç 1 milyar yapıyor, Selahattin Gürkanın medyada dile getirdiği 2 milyar borç nasıl oluşmuş? Miad ile yaptığı söyleşide 1 milyara yakın borç ödedik diyor kalan borç ne kadar? Yüksek faizle kredi çeken önceki yönetim çekilen kredileri şahsi çıkarları içinmi yoksa memlekete yapılan yatırımlar içinmi kullanılmış? Kullanılan kredilerin ne kadarı yüksek faizle kullanılmış? Muhalif partinin belediye başkanı Büyükşehir Belediyesinin 1 milyar borcu olduğunu ima ediyor fakat AK Partili belediye başkanı aynı partiden devir aldığı belediyenin 2 milyar borcu olduğunu söylüyor, Hacı Uğur Polat hiçbir açıklama yapmıyor, belediyenin borcu ne kadar?

Cömert adamsin ama... 01 Mart 2021 18:44

Bunları Ak partide belediye başkanlığı yaptığın dönemde açıklasaydin yaa cömert başkan. Şimdi muhalefet Parti'den başkansın bol keseden sallıyorsun. Kusura bakma ama samimi değilsin. Selahattin başkana gelirsek eğer o adamın tanıyorsam devlet terbiyesiyle yetişmiş devletin bir kuruşunu boşa harcamak istemeyen birisi. Haa reklami seviyormu seviyor. Yalanı varmı? Var diyemeyiz ama mübalağasi çokkkkkk... O yüzden kaçan trenin saatini arkadan eleştirmek kolay. Kim ne yanlış yapıyorsa çık o an açıkla. Yarın MHP aday gösterse diyeceksin CHP yalan siyaseti yapıyor. Milleti aklıyla dalga geçme sayın cömert.

Hacı 01 Mart 2021 15:19

al gülüm ve gülüm... olan bize oluyor

can taner 01 Mart 2021 15:11

haluk bey geçeceksinz bunları eğer ak parti sizi aday gösterseydi bunları konuşur muydunuz???

Arapgirli 01 Mart 2021 14:10

Haluk Başkan süper konuşmuş vallahi.helal olsun.

Bakmadan Geçme