Çağımızın hastalığı: Alzheimer

Çağın hastalığı olan unutkanlığın alzheimer ve demans hastası olanlarda değil, her yaştaki bireylerde görülebileceğini belirten Psikolog Nursena As, unutkanlığın sebepleri ve çözüm yolları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Çağın hastalığı olan unutkanlığın alzheimer ve demans hastası olanlarda değil, her yaştaki bireylerde görülebileceğini belirten Psikolog Nursena As, unutkanlığın sebepleri ve çözüm yolları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan As, "Alzheimer olan kişilerin konuşması aksar, halüsinasyon ve sanrıları olur." dedi.

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, uyku bozuklukları, vitamin eksikliği ve depresyonun unutkanlık nedenleri arasında olduğunu belirten As, önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Son zamanlarda unutkanlığın çok yaygınlaştığını belirten As; egzersiz, düzenli ve sağlıklı beslenme, sigara ve alkolden uzak durmak gerektiğini belirtti.

"Psikolojik sağlamlık gerekir"
Alzheimer belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi veren As, "Alzheimer yaygın görülen bir demans türü olup beyin hücrelerinin zamanla yok olmasıyla ilerleyen bir nörolojik rahatsızlıktır. Alzheimer olan kişilerde belirtiler bilinç bulanıklığı, ortamlara adapte olmakta zorluk çekme ve bildikleri yerlerde kaybolabilme olabilir. Alzheimer olan kişilerin konuşması aksar, halüsinasyon ve sanrıları olur, motivasyon ve özgüven düşüklüğü olabilir, ayrıca kişiler yardımsız kendi kişisel bakımlarını yapamayacak duruma gelir, yardım almadan günlük rutinlerine adapte olamayabilirler. Bu belirtileri gösteren yakınlarınızda bireyler varsa mutlaka doktora götürüp teşhis almasını sağlayın, kişide bir süre sonra belirtiler artacak ve çevresini tanıyamama, yakın geçmişini unutma gibi problemlere yol açacak ve kişi zaman, zaman kendini bile tanıyamayacak durumu gelecek, bu durumun kendisi için zor olmasından ziyade çevresinde onunla ilgilenen kişiler için çok zor bir durumdur psikolojik sağlamlık gerekir." şeklinde konuştu.

"Alzheimer'den tam anlamıyla korunamayabiliriz"
Alzheimer'den korunmanın yöntemlerinden bahseden As, "Alzheimer olan kişinin bakımını üstlenen kişilerin psikolojik destek alması gerekebilir. Eskiden tanıdığı kişinin artık tanıdığı kişi olmaması onları büyük bir üzüntüye sürükleyebilir. Alzheimer'den korunmanın yöntemleri nedir dersek şunu söylemek lazım, tam anlamıyla korunamayabiliriz ama belki geciktirme şansımız olabilir. Egzersiz, düzenli ve sağlıklı beslenme, sigara ve alkolden uzak durmak, kişinin zihnini devamlı dinç tutması ve sosyalleşmesi de onun için faydalı olacaktır." dedi.

Bakmadan Geçme