Bir insanın her şeyi bilebilmesi mümkün değildir. Her şeyi bilebilen birine de henüz tarih şahitlik edememiştir. Tarihte destanlar yazmışların da her şeyi bilenlerden biri olduğuna denk gelinmemiştir.
Yüce rabbimiz Allah’u Teâla’nın vahiyle yönlendirdiği, İslam’ı yeryüzüne yayabilmiş önderimiz rehberimiz Hazreti Muhammed Mustafa (SAV) bile her şeyi bildiğini iddia etmemiştir. Ancak İslam’ın da emri olan istişarenin en iyi uygulayıcısı olarak, en iyi sonuçları almıştır.
Doğru stratejiyi üretebilmek, doğru hareket edebilmek için mütehassıslara danışmak, onların bilgi ve tecrübelerinden istifade etmek yeteneği ile yaratılmış bir varlıktır insanoğlu. Allah (c.c.), insana doğruyu bulması için danışmayı emretmiştir. Hz. Peygamber’in istişareyi öneren uyarılarında ve bu anlayışa uygun uygulamalarında konuya dair birçok misal görmekteyiz.
Özellikle idarecilerimizin ekseriyetinin istişareyi nefsine yediremeyişinin altında bilgisiz algısının oluşmasından korkmaları ya da nefislerine ağır gelmesinin neticesidir bu uygulamadan uzak durmaları. Bir başka bakış ile makamında oturduğu koltuğu paylaşmak istememesidir. Madem bu yetki bendeyse neden başkaları ile paylaşayım kompleksidir.
Her konunun illa ki bizden daha fazla bilgisi olanı var. Ekonomiyi ekonomistlerle, Adaleti hukukçularla, tarımı ziraat mühendisleri ya da çiftçilerle, siyaseti siyaset uzmanları ile, savaşı askerlerle, siyasi bir konuyu diplomat ya da hukukçularla, esnaflarla ilgili bir konuyu esnafın temsilcileriyle, çevreyi peyzaj mimarlarıyla, trafiği ulaşımcılarla şoförlerle, İHA’yı SİHA’yı Selçuk Bayraktar’la, hasılı kelam her konuyu o konuda yetişmiş kişilerle istişare etmek gerekir. Bunlar ihtisas alanları ile ilgili konulardaki yöntemler. Bir de birlikte yaşadığımız şehirlerin daha yaşanabilir olmasını sağlamak için idarecilerimizin başvurması gereken istişare yöntemleri var. Bu boyutu ile ilgili de ihtisas alanları dışında kalan kanaat önderleri ile de görüş alışverişinde bulunmak en doğru yöntemdir.
Geçtiğimiz günlerde Battalgazi Belediyesi, basın mensuplarını Kırkgöz Sahil Park’a davet etti istişare toplantısı için. En son 2018 yılında gidebildiğim o bölgenin Battalgazi Belediyesi’nce uygulanan projesini basın bültenlerinde takip edebilmiş ancak bir türlü nasip olmamıştı görebilmek. Basın mensuplarının davet edildiği toplantıya da katılamamanın üzüntüsünü yaşadığım günlerde bir telefon ile bu üzüntüm dağıldı.
Arayan Battalgazi Belediyesi’ydi. Ve yeni bir toplantıya davet ediyordu. Sivil Toplum Kuruluşları ile istişare toplantısı.
Genelde Malatya’da istişare toplantısı deyince, davet edenin daha çok kendini anlattığı, davet ettiğini pek de dinlemediği, konuşmaya fırsat tanımadığı ya da eleştirel bir konuşma yapılmışsa bir sonraki toplantıya davet etmediği türünden algılar var çoğumuzda.
Toplantıdan beklentim büyük olmamakla birlikte Kırkgöz’e uygulanan projenin medyaya yansıdığı şekliyle merakımı gidermek türündendi. E bir de çeşitli vesilelerle defalarca davet edilmeme rağmen icabet edememenin verdiği mahcubiyeti ortadan kaldırmak.
Toplantıya Attarlar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Gazeteci arkadaşım İbrahim Yoldaş ile gittik. O alana gidince ola ki gezme imkânımız olmaz diye biraz erken gitmenin avantajı ile dört tarafını hızlıca kolaçan ettik. İlk gözümüze batan batı kısmında yer alan mesire alanlarının yanındaki yola art arda park etmiş araçların oluşturduğu sıkışıklıktı. O bölge biraz açılarak yoğunluk önlenebilir. Diğer alanları çok beğendik. Eksikleri olabilir elbette. Giderilir.
Sonra geçtik açık hava, çimler üzerine kurulmuş toplantı alanına. Ancak Kurulu bulunan masa, sandalye ve yapılan hazırlıklar katılımcılar ile eşdeğer değildi. 100 civarında kişi için hazırlık yapılmışken katılım 50 civarındaydı. Demek ki organizasyon planlayıcıları operasyonu doğru konumlandıramamış. Kategorize ettikleri grup ile yeterli, etkili iletişimi kuramamışlar.
Başkan Osman Güder henüz mekâna gelmeden Başkan Yardımcılarının konukları karşılaması, ilgileri fevkaladeydi. Başkan geldiğinde ise toplantı hemen başladı.
Beklentim Osman Güder’in sazı eline alıp Urfa yöresinden uzun havalar çalmasıydı. Öyle olmadı. Herkes kendini tanıttı ve övgüsünü eleştirisini birlikte sıraladı. Daha önce hiç karşılaşmadığım STK başkanları da vardı. Bana mikrofon gelene kadar kimsenin eleştirisi olmayınca başkan müdahale ederek biraz da eleştirin ki kendimizi, neyi eksik yaptığımızı bilelim dedi.
Ben de eleştirerek başladım tabi.
Hizmetleri yetersiz bulduğumu, Battalgazi’nin daha çok hizmete, yatırıma ihtiyaç duyduğunu dile getirdim. Kaynak yetersizliğinin gerekçe olamayacağını, bunun Başkan Osman Güder’in sorunu olduğunu dile getirdim. STK’lar olarak Battalgazi Belediyesi’ne açılmayan kaynakların kapılarını zorlamak için baskı unsuru olmaya her zaman hazır olduğumuzu dile getirdim.
Benden sonra da konuşan STK ve Oda başkanlarının dile getirdiği eleştiri ve takdirleri toplamda 2 saatten fazla sürdü. Başkan Güder, müdahale etmeden kayda değer ne varsa not aldı. Not almak, yeni bir bakış açısı geliştirmek için kayda değerdir. Not almak, not alınan mevzuyu önemsediğini göstermektir.
Son olarak mekânın sahibi Osman Güder yaklaşık yarım saat 40 dakikalık bir konuşma yaptı. Konuşmasında 2019’dan buyana yaptıkları çalışmaların özetinin özetini aktardı, öneriler hakkındaki görüşlerini dile getirdi.
Gerçek bir istişare toplantısı oldu. Adı istişare, kendisi propaganda olan bir toplantı olmadı. Propaganda, tek taraflı bir iletişim yöntemidir. İstişare, karşılıklı fikir teatisinde bulunmaktır. Bir yerel yöneticinin her iki iletişim yöntemini de kullanması doğaldır. Ancak birbirine karıştırılmadan, yerinde kullanılmalıdır.
Ben de söz bendeyken istişarenin önemini dile getirdim. Kanun’ca belirlenmemiş iş ve işlemlerde istişare ile hareket etmek en doğru yolda gitmektir. Bilmediğiniz bir diyarda navigasyon kullanmaktır. Özellikle deprem sonrası Malatya’da kamu kurumlarının istişaresiz, mütehassıs alanlarda tasarrufta bulunduğunu dile getirdim. Bu tutumda olan kurumlara karşı STK başkanlarını, Meslek odası başkanlarını hep birlikte tepki vermeye davet ettim. Malatya Valiliğince oluşturulan Geçici İşyeri Oluşturulması Komisyonunun kanunlara aykırı bir şekilde ihtisas odalarından bağımsız, bizim adımıza karar vererek tasarrufta bulunduğunu dile getirdim.
Başkan Güder, söz kendisine geldiğinde belki de cevaben esnaflarımız için oluşturulan geçici işyerlerinin yetersizliğinin farkında olduklarını, bu eksikliği gidermek için ihtisas odaları ile pek olamasa bile Esnaf Odaları Birliği ile görüştüklerini dile getirdi. İşte tam bu noktada Başkan Osman Güder’i eleştirmeden edemeyeceğim.
Başkan Güder de tıpkı her şeyi Şoförler Odası Başkanı’nın bilebileceğini düşünerek yanlış bir adresle istişarede bulunmuş. Yanlış olmasa bile eksik. İştigal alanı medya olan benim esnaf olamayacağımı çeşitli vesilelerle dile getiren Şoför meslekli Şevket Keskin’in tüm sektörlerin mütehassısı olabileceğini zannetmiş.
Nitekim Malatya Vali Yardımcısı Reşit Özer Özdemir’in ihtisas odalarından bağımsız, kamu gücünü kullanarak yol temizliği yaparak ESOB ile birlikte mundar ettikleri esnaf kümelerinin tahsis şekillerinin izahatını esnafa ve kamuoyuna yapamayacakları gibi. Veyahut Ankara Esnaf Çarşısının bir tek işyeri bulunmayan meslek grupları olan Şoförler Odası ve Minibüsçüler Odası Başkanlarının sevk ve idaresinde yürütüldüğü gibi. Bu konuyu ayrıca başka bir yazımda/yazılarımda değerlendireceğim.
Ve gelelim toplantının en can alıcı açıklamasına…
Osman Güder, teşkilattan gelen, partinin çeşitli kademelerinde görev alan ve Ak Parti Battalgazi İlçe Başkanı iken 2019 yerel yönetim seçimlerinde Selahattin Gürkan’ın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterilmesi ile birlikte Battalgazi Belediyesi Adayı gösterilen ve yüksek bir oyla seçilen bir isim. Bu dönem içerisinde hizmetlerdeki aksamalar için en fazla mazeret gösterilebilecek bir dönem. Pandemi, Sivrice merkezli deprem, Kahramanmaraş merkezli deprem. Tarihte sanırım böyle bir dönem yok. Yapılan hizmetleri değerlendirdiğimizde, incelediğimizde, projelendirilen ve uygulanan yatırımların dört başı mamur işler olduğunu görebiliyoruz. Az bulmakla birlikte daha çok çalışarak göç veren değil, göç alan bir Battalgazi sürecinin yakın olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim Osman Güder’in de iddiası bu yönde. Buradan gidenler, çok geçmeden dönecekler dedi.
Osman Güder toplantıda net olarak yeni dönemde 5 yıl daha hizmet etmek için doğal aday olduğunu açıkça ilan etti. Hayırlı olsun.
Yeni dönemde yeniden denilirse en önemli işlerinin kentsel dönüşüm olacağını, her bölgede kentsel dönüşüm olacağının sözünü verdi. Bu sözü verirken çok samimi duygularla bu cümleleri kurduğuna şahit oldum. Taştepe Kentsel Dönüşüm Projesinde yaşadığı zorlukları anlattı. Kurduğu cümlelerden Sivrice ve Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında ne kadar doğru bir iş yaptıklarından emin olduklarını anladım.