2021 yılına kadar eski YİMPAŞ binası 21 yıldır köhne bir şekilde Malatya’nın kara simgesi gibi duruyordu.
Fakat 2 yıldır Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan Selahattin Gürkan, YİMPAŞ ile ilgili 2021 yılında burayı ayağa kaldırmak istedi.
Önce birçok dedikodu çıkmıştı o tarihlerde.
Ben de o tarihlerde Büyükşehir Belediyesi’nden birkaç yetkili ile görüşüp 9 Eylül 2021 tarihinde “YİMPAŞ birilerine peşkeş mi çekildi?” başlıklı bir yazı yazdım.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde olan eski YİMPAŞ binası ve alanını Büyükşehir Belediyesi 30 yıllığına kiralayıp ihale yoluyla işletme hakkını özel bir teşebbüse kiralamak istiyordu.
Fakat Bakanlığın şerhi vardı.
Bu bina bilindik anlamda bir AVM olmayacaktı.
İçerisinde kültürel faaliyetlerinin olacağı, Büyükşehir Belediyesi’nin denetiminde sosyal tesislerin, kütüphanelerin yapılacağı ve yapılan otelde Büyükşehir Belediyesi’nin kullanabileceği “300 kalışlık” bir tahsisin olacağı ifade edilmişti.
İşte ben o tarihlerde Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile görüştüğüm zaman (bu isimleri yeri geldiği zaman açıklarım) bunları şahsıma aktarmışlardı.
Ve şunları da söylemişlerdi.
Buranın tadilat masraflarının 100 milyon TL civarında olduğunu, 15 milyon TL civarında da binanın güçlendirme yapılması gerektiğini vurgulamışlardı.
Ben de, “Arkadaş burası 21 yıldır köhne bir şekilde duruyor. Firma 100 milyon değerinde bir tadilat yapacaksa ve Büyükşehir Belediyesi’nin menfaatleri doğrultusunda 300 kalışlık oda tahsisi ve kültürel faaliyetler olacaksa niye buna karşı çıkalım” minvalinde bir yazı yazmıştım.
Ama Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’in geçen hafta açıkladığı tablolar ve benim de biraz araştırmamda öğrendiğim kadarıyla iş o kadar basit değilmiş.
Sırayla gidelim…
Malatya Büyükşehir Belediyesi 27 Ocak 2021 tarihinde 30 yıllığına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından 475 bin TL bedelle kiralıyor.
Burası yukarıda dediğim gibi klasik bir AVM, otel olmayacak, içerisinde sinema salonları, konferans salonları, kütüphane, sosyal tesis gibi alanların da olduğu bir alan olacaktı.
Sivrice depremi yaşamış YİMPAŞ binasında yapılan ilk incelemelerde bir güçlendirme olması gerektiği ortaya çıkıyordu.
Yaklaşık 15 milyon TL Malatya Büyükşehir Belediyesi eski YİMPAŞ binasını güçlendirmesini yapıyor önce.
Sonra MT Tekinalp Gayrimenkul İnşaat San. Tic. A.Ş.ye 12 Mart 2021 tarihindeki Meclis Kararı ile 29 yıl 6 aylığına yıllık 1 milyon 585 bin TL’ye kiralanıyor. Bunun 30 ayı tadilat olarak öngörülüyor.
Tam 20 ay sonra bi şeyler oluyor.
18 Kasım 2022 tarihinde Malatya Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 30 yıllığına kiraladığı eski YİMPAŞ binasını 27 milyon 589 bin TL’ye satın alıyor.
Güçlendirme, otopark yapımı ve ilk yatırılan para ile birlikte yaklaşık 46 milyon TL’ye eski YİMPAŞ binasının alanı ve binası Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne geçmiş oluyor.
Fakat burada MT Tekinalp şirketine satmak için burasının alındığı ortaya çıkıyor.
5 Ocak 2023 tarihinde 256 milyon 235 bin TL’ye daha önce 29 yıllığına kiralanan toplamda 18 bin metrekarelik alan ve bina MT Tekinalp firmasına satılıyor.
Fena bir rakam değil ama Malatya Büyükşehir’in kasasına bu rakam girmeyecek.
Çünkü, MT Tekinalp şirketi buraya 201 milyon 686 bin TL masraf yaptığını söylemiş. Hatta bir mühendislik firmasının da raporu eklenmiş.
Kısacası 2021 yılında yıllık 1 milyon 500 bin TL’ye kiralanan eski YİMPAŞ binası ve alanı için
Büyükşehir’in kasasına yalnızca 8 milyon 700 bin TL girmiş oluyor.
İnanılır gibi değil!
2021 yılında 100 milyon tadilat öngürülen rakam nasıl 201 milyon oluyor?
Bu rakam neye göre belirlendi?
Tek tek, kalem kalem bir denetim mi yapıldı?
Hangi mimar ve mühendisle görüşmüşsem bu rakamın çok çok yüksek olduğunu ifade ettiler.
2 yıl öncenin 200 milyon TL’si bugünün belki de 1 milyar TL’sine eş değer!
Üstelik bu 200 milyon tadilat rakamının içinde muhtemelen otel yok!
Çevresini, otoparkını, güçlendirmesinin Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı eski YİMPAŞ binasında nasıl bir satış oldu?
Önce Malatya Büyükşehir Belediyesi, Bakanlıktan 30 yıllığına kiralıyor.
Sonra, otopark, çevre düzenlemesi ve güçlendirme hariç binanın içinin tadilatı karşılığında MT Tekinalp firmasına 29 yıllığına kiralanıyor.
Daha sonra firma tadilata başlıyor.
O sırada ne oluyor, kapalı kapılar ardında ne gibi hesaplar dönüyor?
Büyükşehir Belediyesi, Bakanlıktan 27 milyon TL’ye komple satın alıyor.
Satın aldıktan 2 ay sonra ise 29 yıllığına işletme hakkını verdiği eski YİMPAŞ binasını satıyor.
Arkadaş bu nasıl bir ticaret!
Bakın muhalefet yine konu Selahattin Gürkan olduğu için sessizleri oynuyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Meclis’indeki CHP grubu kafasını kuma gömmüş!
Veli Ağbaba’dan tek bir cümle dahi yok!
Size 3 isim veriyorum.
2019-2024 yılları arasında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın mal varlığına bakılmalıdır. Hatta eşi, çocukları da dahil.
Yine aynı dönemde Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği yapan Cemal Noğay’ın da tüm hesap hareketleri istenmelidir.
Üstelik Cemal Noğay’ın Dünya Kayısı Ticaret Merkezi (Yeni Şire ve Buğday Pazarı) alanını inşa eden İŞ-KAYA şirketi ile yakın ilişkide olduğu, daha önce birbirlerini tanıdığı konuşuluyor.
Duyumlarım güçlü olmasa yazmam.
Ve yine aynı tarihlerde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı ve sonra Genel Sekreterliği yapan Latif Okyay’ın da tüm hesap hareketleri incelenmelidir.
Kimseyi direkt suçlamıyorum ama hem YİMPAŞ’ta hem de Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nde milletin menfaati yerine 2 firmanın menfaati gözetilmiş.
Arada başka kimler menfaat sağlamış tam olarak bilmiyorum.
Demokrasilerde bu tür durumlarda Meclisler hemen komisyonlar kurar. Araştırır.
Eğer Malatya Büyükşehir Belediyesi Meclisinde bir araştırma komisyonu kuracak gücü yoksa muhalefetin, yapacağı ilk iş Cumhuriyet Savcılarımıza suç duyurusunda bulunmaktır.
Bu kadar bilgi, belge ortaya saçılmışken seyretmek düşünülemez.