Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine 19 gün kaldı.
Malatya, kurulduğundan beri AK Parti’nin kalesi olmuştu. Bunu çok iyi bilen AK Partili siyasetçiler de “Erdoğan sevgisini” hep sıcak tutmaya, “beceriksizlerini” dahi gizlemeden Erdoğan’a tabii oldular ve her seçim zamanında “Bize değil Erdoğan’a oy istiyoruz” diyorlardı.
Ta ki sistem değişene kadar!
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türkiye’de dengeleri nasıl değiştirmişse Malatya’da da dengeleri değiştirmişti aslında.
Çünkü artık Erdoğan’a ayrı oy veriliyordu milletvekillerine ayrı oy veriliyordu.
2018 seçimlerinde “Tarihin en tecrübeli kadrosu” sloganıyla çıkan Malatya AK Partisi ilk darbesini alıyordu Malatya’da.
Kurulduğundan beri milletvekilliği adayları için yanlış tercihler yapılıyor diyen AK Partili seçmenler 2018 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüzde 70 oy verip AK Partili milletvekilleri adaylarına yüzde 53 oy veriyordu.
“Küskün oylar” diye tabir edilen oylar Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’ye gidiyordu.
Üstelik MHP içerisinde “sürpriz” olarak nitelenen 1. sıra aday Mehmet Fendoğlu, AK Parti’den bir milletvekili alıp TBMM’ye gitmişti.
“Tarihin en tecrübeli kadrosu” Malatya’da tarihi bir yenilgi almıştı aslında. Malatya ilk kez Türkiye ortalaması oylarına çekilmişti vekillik oylarında.
Peki “tarihin en tecrübeli kadrosu” kimlerden oluşuyordu?
AK Parti’de genel başkan yardımcılığı, MKYK üyeliği gibi üst kadrolarda yer alan ve üst kademeyle ilişkilerini sıcak tutan Öznur Çalık, Malatya’ya yıllardan sonra bakanlık kazandıran ve siyasetten genelde anlamayan Bülent Tüfenkci, iki dönem Malatya’da belediye başkanlığı yapmış Ahmet Çakır ve son il başkanı Hakan Kahtalı ile beraber teşkilatın başı diyeceğimiz, daha önce il başkanlığı ve milletvekilliği tecrübesinden sonra teşkilatı tekrar toplasın diye getirilen AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca’dan oluşuyordu bu kadro.
Malatyalı olmayan biri bu isimleri ve yaptıkları görevleri görünce “tarihin en tecrübeli ekibi” diyebilir ama maalesef biz Malatya’da yaşayarak gazetecilik yapıyoruz.
İşte bu “5’li ekip” Malatya tarihinde ilk defa milletvekilliğine ayrı oy verilen bir seçimde anında bir 1 vekil kaybediyordu.
Milletin verdiği dersi “anlamamış gibi” yapıp bir yıl sonra 2019 yerel seçimlerinde "tarihin en lobisi kuvvetli ekibi" yine tarihe geçmişti.
Akçadağ gibi muhafazakâr bir ilçede “beğenilmeyen” adayı “mağdur” edip belediyeyi kaybettiler.
Sırf kendilerine biat etmediği için Arapgir’de çok ama çok sevilen Haluk Cömertoğlu’nu pasivize edip Arapgir’i kazanacaklarını düşündüler ama nafile!
Milli Görüş çizgisinden gelen Cömertoğlu CHP’ye geçip Arapgir’in duruşunu yüzlerine vurdu.
Bireysel 100 reyi dahi olmayanlar Arapgir’in duruşunu anlayamaz, Akçadağ’ın verdiği tepkiyi çözemez!
Çünkü yıllardır hep “Erdoğan” dediler!
İşte bu çok zengin ekip 2023 seçimlerine gidiyor.
Malatya tarihinin belki de Türkiye tarihinin en kısa bakanlık yapmış ismi tepkilere rağmen listenin başına oturtuldu.
Sadece Kayısı Haber’deki son bir yıldaki yazdığım yazılara kalsa ilçe başkanı dahi atanmaz ama listenin en başında “AK Parti’nin abisi” yapıldı.
Malatya tarihinin en kötü seçim sonuçlarını alan İl Başkanı İhsan Koca, hem kendisine rağmen hem de millete rağmen listenin 2. sırasına oturtuldu. Depremden hemen sonra muhtarların dahi telefonlarına cevap vermeyen İhsan Koca. O derece siz düşünün vahameti!
Aklının ucundan dahi vekilliği düşünmüyordu!
Bu listede belki de tek bireysel veya ailesinden dolayı oyu olan İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak dahi “baba-kız” vekilliğinden dolayı bu kadar tepki verilmiyor.
En azından hatırı sayılır oyları var ailesinin!
2015 seçimlerini tekrar bize hatırlatan bir 4. sıra adayı var AK Parti’nin…
Google’a bakmadan kim olduğunu tanıyamıyorsun.
Ben bu listeye tepkilerin dineceğini düşünüyordum ama halen milletin bu tepkisini sıcak görünce bu ekibin yine tarihe geçeceğini düşünmeye başladım.
Üstelik Cumhur İttifakı’nda muhafazakâr bir parti daha var.
Gelecek ve Deva gibi seçim zamanı sahaya inen bir aday da değil Bilal Yıldırım.
Ara ara eleştirsem de Malatya’da bi ara tek muhalefet yapan il başkanıydı Yıldırım.
Her konuda Malatya ile ilgili bir beyanı, bir sitemi bir önerisi oluyordu.
İşte böyle bir ortamda “tepki oylarını” alacağını sadece ben değil Malatya’da çoğu siyasetçi dahi düşünüyor.
Toto oynamayacağım ama AK Parti’nin 2018 milletvekilliği oylarından daha az alacağını tahmin ediyorum. Hatta kesin gözüyle bakıyorum.
2018 seçimlerinde 255 bin oy almışlardı.
Listeye tepki verip 2015 1 Kasım seçimlerinde AK Parti’ye 309 bin rey veren Malatyalılar, 55 bin oyu başka partilere vermişti.
Bugün Malatya’nın durumunu söylememe dahi gerek yok!
İşte böyle bir ortamda 2-3 yıldır sessiz sedasız AK Parti’nin 5. sıra milletvekili gibi hareket eden Fendoğlu’nun tepki oylarını çok fazla alacağını düşünmüyorum.
Burada tek parti Yeniden Refah Partisi kalıyor ve öne çıkıyor.
Bu köşede genelde tahminde bulunmam ama Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılması tartışma konusu olsa da Malatya’da “düşünülmeden gidilecek bir yuva” haline dönüşmüştür.
Bunu başaranalar ise ortadadır!
Üstelik CHP’nin dahi listelerine tepki varken baraj sorunu olmayan muhafazakâr bir partiye oyların geçişi MHP’ye geçişinden daha kolay olacağını söylemek yanlış olmaz.
Bunu yazın bir kenara…