Mahir Temur

İnsanlıktan nasibini almamış sözde yetkililer!

Mahir Temur

Yaşadığımız yüzyılda insan hayatının değeri bazı durumlarda hayvan hayatı kadar bile değer görmüyor.

En korkunç olaylarda dahi 30 saniye üzerinde düşünüp hayatımıza devam edebiliyoruz.

Maalesef ülkemizde ve şehrimizde bir insanın dramatik ölümü de bir cinnet hali de en fazla bir reels vidosunun etkisi kadar olabiliyor.

Twitter’dan dün Serkan Tanyildizi yazdı Malatyalı Cihangir Emre Küçüker’in dramatik intihar olayını…

Aslında üç gündür bu intihardan haberim vardı ama bazı detayları araştırmam gerekiyordu.

Gelin bugün size en azında 30 saniyeden fazla sürecek insan hayatının değersizliği ile ilgili gerçek bir olayı yazayım.

Aslen Adıyamanlı olan ama Malatya doğumlu 42 yaşındaki Cihangir Emre Küçüker’in hayatı 6 Şubat günü darmadağın oluyor.

6 Şubat sabahı her Malatyalı gibi büyük bir sarsıntı ile kalkan Cihangir Emre ilk önce Adıyaman’daki akrabalarını arar.

Annesi, babası ve iki kardeşine ulaşamaz.

Binbir zorlukla Adıyaman’a yetişir ama ailesinin kaldığı bina dümdüz olmuştur.

Günlerce göcük başında bekler ama hem annesi hem babası hem de iki kardeşi vefat etmiştir.

Bir günde tüm ailesini toprağa verir Cihangir Emre Küçüker.

Empati dahi kuramadığımız bu olay karşısında Cihangir Emre’nin hayatı içerisinden çıkılamayacak bir duruma evrilmiştir.

Cihangir Emre, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkındırmayı Destekleme Kurumu diye yazılan ama kısa adı TKDK diye bilinen fakat benim tabirimle insanlıktan nasibini almamış bu kurumda işçi statüsünde çalışan bir uzmandır.

6 Şubat depremlerinden sonra birçok kurumda olduğu için deprem bölgesi haricindeki illere Cihangir Emre gibi depremzedelere bir hak tanınmıştı.

Cihangir Emre, devlet memuru olmadığı için geçici görevlendirme ile Manisa TKDK’ya gönderilir.

Burada yaklaşık 1 yıl çalıştıktan sonra TKDK başkanlığına yeni atanan zatı muhterem, tüm geçici görevlendirmeleri iptal eder.

Deprem bölgesindeki psikolojik travmadan habersiz olan bu zat, bir yazıyla geçici görevlendirme ile başka illere giden tüm çalışanları kendi illerine gitmesini emir buyurur.

İşte Cihangir Emre Küçüker’e de 1 Temmuz günü Malatya TKDK’da işbaşı yapılması söylenir.

Cihangir Emre ile Malatya TKDK’da birkaç yetkili ile yaptığı WhatsApp yazışmalarına ulaştım.

Burada paylaşamıyorum ama Cihangir Emre’nin bu karara çok kızdığı yazdığı mesajlarda açık bir şekilde belli oluyor.

Bu yazışmalardan birkaç gün sonra Manisa’dan ayrılıp İzmir’e geçiyor Cihangir Emre.

3 gün önce İzmir’de hayatına kıyıyor.

42 yaşında tüm ailesini depremde kaybeden Cihangir Emre’ye devletimiz 1 yıldan fazla farklı bir ilde çalışmasına müsade edemedi!

Malatya’da sadece Büyükşehir Belediyesi’nin bir dairesinde bile 13 çalışanın bankamatik memuru olduğunu resmi olarak duyurulan bu şehirde, bırakın bir yıl izin yapmasını, 1 yıldan fazla  farklı ilde çalışamazsın dendi!

İşe gitmeyip her ay bankamatik önünde maaş çekenlerin görülmediği bu şehirde veya bu ülkede bir günde tüm ailesini kaybetmiş Cihangir Emre’yi hemen gördük! Üstelik her gün işine giderken!

8 yıldır TKDK’nın Malatya İl Koordinatörlüğünü yapan Murat Tunç’a sesleniyorum:

Sizin vicdanınız rahat mı?

Tüm ailesini bir günde kaybetmiş bir çalışanınızın ruh halinden anlayamıyorsanız o koltukta oturmanızın ne anlamı var?

Başkanlığın kararı deyip geçemezsiniz!

Cihangir Emre, ailesini, eşini veya babasını ya da çocuğunu kaybetmiş tüm depremzedeler gib 6 Şubat günü hayatı kararan bir gençti.

Bu dünyada tutunacak bir dal ararken, çalıştığı kurum tutunduğu belki de tek dalı kökünden kesiverdi!

Kendi hayatına son verenlerin psikolojisini anlayamayabiliriz. Tek bir sebep bu hayattan vazgeçirtmeyebilir ama Cihangir Emre gibi çok hassas bir gencin sebep araması için mücadele vermesine gerek olmadığını bilmemiz gerekirdi.

6 Şubat günü annesi, babası ve 2 kardeşinin göcük altında kalıp öldüğü bu dünyada Cihangir Emre de artık yok.

Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.

NOT: Bu yazıyı okuyan kim varsa lütfen bu notu empati kurarak okusun. 6 Şubat’ın psikolojik tarafını bi ton beklentimiz olduğu için görmedik. Hatta unuttuk! 

Ama birinci dereceden yakınını kaybetmiş çalışanların çok fazla olduğunu, resmi rakamlara bakıldığında kaybettiğimiz 54 bin insanımızın minimum 54 bin yakın demek olduğunu unutmamamız lazım.

Halen deprem şehirlerinde yıkım araçlarının moloz kaldırdığını, toprak sahaya dönen şehirlerin olduğunu ve bu travmayı bu yakınların TKDK gibi insanlıktan nasibini almamış yetkilerin tutumları ile atlatamacaklarını iyi bilmeleri gerekir.

Çoğu konuda insanlıktan çıktık ama ne olur bu konuda hassasiyetimiz artık üst düzeyde olsun.

Twitter’dan bu konuyu ilk yazan ve gündeme taşıyan Serkan Tanyildizi’ne (@srkntnyldz) hassasiyeti için çok teşekkür ederim.

@mahirtemur

Yorumlar 18
Mümtaz olmayan kişi 15 Temmuz 2024 12:47

Cihangir Emre'nin kanı o kurumun yöneticilerinin elindedir. Madem psikolojisi bozuktu neden görevlendirmesini iptal ettiniz. Ailesinin kaybından yalnızlıktan dolayı intihar etseydi bunu depremden geçen 1.5 yıl içerisinde yapardı. Ama görevlendirme iptalinden hemen sonra intihar etti. Çünkü dayanacak tek bir dalı da hiç acımadan kopardiniz el birliği ile.

Salim K. 13 Temmuz 2024 06:16

Mümtazmis alçak adam sen ne konuşuyorsun senin kim olduğun ortada kuyruk acın var çok belli ediyorsun boylesi bir yorumla bir yerini kirtarma çabalara nafile ama. Çocuk daha yeni toparlamisti kendini ne demek depremden 4 yakınını kaybet yeni bir düzen kurmuş yeni yeni kabullenmeye başlamış birine bir anda bunu yaşaatmak yaptiginiz zulümdür. O intiharda asıl sorumlular tayin işini yapmayan yöneticilerdir vebali sizin uzerinizde unutmayın ve temize çıkarmayın

Ahlaklı Kişi 12 Temmuz 2024 22:29

Sayın pek Mümtaz olmayan kişi görüyorum yazıyı üstüne alınmışsın delikanlıya erkek gibi kimliginle yazsana kendini zaten şu kelimelerine ele veriyorsun. Allah'ın laneti sizin gibilerin üzerine olsun. AMİNNN

Mikail ARARAY 12 Temmuz 2024 22:27

İsmini saklayan Mümtaz olmayan kişi anladığım ya Malatya il koordinatörü ya da Ankara'daki başkan ya da şak şakcisisin. Rahmetli benim kuzenim oluyor bizler akrabası olarak hep yani daydik hep destek olduk o kurumda çalışan yakın arkadaşlarına da şahidim vefatı öncesi defin ve defin sonrasi.. Daha o gece telefonda konuştuk bu noktaya getirmeden önce yazılı olarak sunmuş olduğu içinde bulunur durumu gösterir dilekçeler Kadrosunun olduğu yerdeki şahıs ve Ankara'da ki şahıslar tarafından öncesinden dikkate alınsa bu elim durum meydana gelmeyecekti zaten depremde anne baba erkek kardeş kız kardeşini kaybetmiş kanadı yaralı bir kuşun ikinci kanadını kıran kişilerden taraf olmak ahlaksızlıktır haa o taraf isen sayın mümtaz olmayan kişi kendini kurtarma çabalarına bürünme derim. Şakşakciligin lüzumu yok saksakci mümtaz.

LEBLEBİCİ 12 Temmuz 2024 11:36

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah

Mümtaz Kişi 12 Temmuz 2024 10:56

Yazdığınız yazı her ne kadar acı gerçekleri göstermiş olsa da burada asıl görülmesi gereken şey şu... İntihar çok başka bir boyut bu kişi Allah taksiratını affetsin intihar aşamasına kadar nasıl bir psikolojiye büründü ve bu noktaya gelene kadar hiç bir arkadaşı bir dostu bir kardeşi ya da sevdiği insanlar destek olmadı kulak vermedi dinlemedi. Bu işin ayrı bir boyutu. Bu kararı veren kurum yöneticisi ve bu kararı uygulamak zorunda olan il koordinatörü bu işin günahkar mıdır? Bu kararı veren kurum başkanı bu işin müsebbibi de olsa bu kararı uygulayan ilk koordinatörünü zan altında bırakmak ne kadar doğru? Cihangir yaşadığı psikolojik ve kimsesizlik sebebiyle hayatına son verdi şimdi bu adamın kendi hayatına son vermesinden prim ve nemalanmak çok ahlaksızca olur. Bu kararı eleştiren kurum personeli bu kişi İntihara gelene kadar neredeydi ?

Beyzade 11 Temmuz 2024 22:50

Mahir bey kaç gündur en çok okunan haber olarak görüntülüyorum. İlk sırada kaç gündür.. Bizlerin üzerinde derin bir iz bıraktı. Bu genç delikanlının meselesi çözüme kavuşmalı ilgililer cezasını çekmelidir. İzini sürün lütfen.

Çilekeş 10 Temmuz 2024 11:45

Mahir bey yüreğinize sağlık derhal vicdanlı,adil ve tarafsız yöneticiler gelmeli yeter 8yil oldu

Kaskade 10 Temmuz 2024 10:42

Biz Müslümanlar diye söze başlayanları tarafından Adalet, Kalkınma ve Liyakat kavramlarının içinin boşaltıldığı bir zamanda yaşıyoruz. Bu yazınızı Murat TUNÇ okusa ne olur okumasa ne olur??

Sacid 10 Temmuz 2024 00:11

Kelaminiza, kaleminize, bileğinize, yüreğinize sağlık lütfen susmayın Mahir Bey

Murat 09 Temmuz 2024 23:36

Mahir üstat o kadar güzel işlemişsin ki, bizi tekrar 6 Şubata götürdün, gözler ıslak. Çok KIYMETLİ bir anektot olmuş.Valimiz, müdürlerimiz, hakimlerimiz, üst düzey memurları mız, doktorlarımız, mühendislerimiz depreme yakalandı, Depremzede oldu. her bakanlık kolaylık tanındı, şehirler seçilip gidildi. Giden envai kurumdaki depremzede memuru işçisi de T. C kurumları personelleri idi. Asrın afeti için Ohal ilan edilmiş, 6 şubata ilişkin onlarca kararname çıkmıştı. Olayın vahametini TKDK dışındaki her kes anlamıştı. 6 şubat sonrası tanınması gereken yer değişikliğini 1 yıl boyunca ilan edemeyip ertelediler, tepki almamak için anlaşılan. sıfırdan başlayan hayatlara 1 temmuzda darbe vurdular. Depremzedeye bu psikoloji ile çözümsüzlük sunmak, yer değişikliği hakkı tanımamak, bin bir zahmete kurduğu yuvayı dağıtmak İnsan Hakkı ihlali olduğu açıktır. Kamu yararı dışında kalmış, yaşam sevincimizi bitirmiştir.

Murat 09 Temmuz 2024 23:34

Mahir üstat o kadar güzel işlemişsin ki, bizi tekrar 6 Şubata götürdün, gözler ıslak. Çok KIYMETLİ bir anektot olmuş.Valimiz, müdürlerimiz, hakimlerimiz, üst düzey memurları mız, doktorlarımız, mühendislerimiz depreme yakalandı, Depremzede oldu. her bakanlık kolaylık tanındı, şehirler seçilip gidildi. Giden envai kurumdaki depremzede memuru işçisi de T. C kurumları personelleri idi. Asrın afeti için Ohal ilan edilmiş, 6 şubata ilişkin onlarca kararname çıkmıştı. Olayın vahametini TKDK dışındaki her kes anlamıştı. 6 şubat sonrası tanınması gereken yer değişikliğini 1 yıl boyunca ilan edemeyip ertelediler, tepki almamak için anlaşılan. sıfırdan başlayan hayatlara 1 temmuzda darbe vurdular. Depremzedeye bu psikoloji ile çözümsüzlük sunmak, yer değişikliği hakkı tanımamak, bin bir zahmete kurduğu yuvayı dağıtmak İnsan Hakkı ihlali olduğu açıktır. Kamu yararı dışında kalmış, yaşam sevincimizi bitirmiştir.

Salih Beyoğlu 09 Temmuz 2024 23:11

Rabb'im Rahmet Eylesin. Mekanı Cennet olsun inşallah. Depremi yaşayan bilir. Depremde Bostanbaşı Mahallesi'nde bulunan evim ağır hasarlı idi yıkıldı.15 yaşında oğlum ve karşı komşunun aynı yaştaki oğlu haftada birgün buluşuyorlar. O gün yıkılan evimizin alanında akşama kadar oturuyorlar. Bunu depremi yaşamayan anlayamaz. İnsanı değerleri olgunlaşmamış ve insan ilişkileri zayıf olanlar idareci olursa kaygımız ve kaybımız artıyor.

Cemil 09 Temmuz 2024 23:00

Bu memleket nereye doğru gidiyor?Çözen,bilen yada anlayan var mı?!

Koyun 09 Temmuz 2024 20:23

Bahsi geçen müdürler başkanlar vs. 1 ay içerisinde ödüllendirilir görevde yükselirler.Burası Türkiye bizde izleriz.Hem de sus pus izleriz

Hülya 09 Temmuz 2024 18:20

Sadece depremzede değil,bu ülkede insana değer verilmediğinin kanıtı bu olay.Hayatını umutlarını kaybeden bu gencecik insanın vebalini bu kararı veren herkes çeker inşallah.

TKDKzede 09 Temmuz 2024 18:10

Bahsettiğiniz Koordinatör, yerel basına "psikolojik sıkıntıları vardı" açıklaması yapmaktan imtina etmemiş, kuruma 2. kez gelen başkan Antalyalı ise personelin maaşını dahi sorgulamış, her fırsatta tehdit etmekten geri kalmamış, şu olayda dahi kurumla ilgisi olmadığına, olayı dile getirenlerin soruşturma geçireceğine dair göz korkutmalarda bulunmuş artık eli kanlı bir şahıstır.

Liyakat yok 09 Temmuz 2024 18:06

Kuzeni teyzesi oğlu olarak yazıyorum acımızı okadar güzel kaleme almış anlatmışsınız ki her kelimesi inci gibi doğru bir şekilde kaleme alınmış. Peşini bırakmayacağız Malatya il koordinatörü de dahil Ankara'da TKDK nin başında olan ve yolsuzluktan soruşturma geçirmiş genel başkanları dahil hepsinin dahili var Mahir bey peşini bırakmayın meclise de taşıyın TKDK kurumunda yolsuzluk hukuksuzluk adaletsizlik mobbing dahil neler dönüyor gün yüzüne çıksın

Yazarın Diğer Yazıları