Mahir Temur

Cami değil okul yaptırın!

Mahir Temur

Malatya’da maalesef riskli görülen bazı konulara kimse girmez.

Yorum yapmaz.

Aklından geçeni seslendirmez.

Çünkü toplumsal baskıdan korktuğu için yafta yemekten çekinir.

Günümüz dünyasında etiketlerin havada uçuştuğu, önüne gelenin birilerini yaftaladığı bir süreçte yaşadığımız için toplum adına konuşan veya yazan sayısı uzun zamandır çok çok az.

Malatya’nın aleni sıkıntılarını bile konuşmaktan aciz bu şehrin riskli konularda yorum yapmasını beklemiyoruz zaten.

Dün Şeker Camii’nin tekrar yerinde yapılacağını Malatya Valiliği duyuruyordu.

Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit, kimsenin halen tanımadığı İl Müftüsü Ramazan Dolu ve hayırsever Salih Karademir, cami yapım protokolü imzalıyordu.

MAGİNDER yeni kurulmasına rağmen adından söz ettiren bir dernek oldu aslında.

Bu kadar sessiz STK’mız varken MAGİNDER Başkanı Salih Karademir’in şehrin sorunlarını dillendirmesi, aktif olması şehir açısından önemli ama burada eleştirmek istiyorum.

Yıkılmış bu şehrin bugünkü sorunu cami eksikliği değildir.

Şehride kaç okulumuz yıkıldı?

Sivrice depremini saymıyorum, 6 Şubat’tan sonra Malatya’da tam olarak 855 derslik ya yıkıldı ya ağır hasar aldı ya da orta hasar aldı.

Birçok okulumuzun sınıf sayısı 40’ların üzerinde.

Şu anda tıka basa eğitim yapılmaya çalışılıyor.

İkizce bölgesine binlerce insanı gönderdik, 20 ayda o bölgeye okul yaptırmayı düşünmedik, Söğütlü Cami’nin yerini tartıştık aylarca.

20 ay geçmiş o bölgede daha yeni okulun temeli kazılıyor.

Şehrin ortasında İnönü Caddesi’nde Hafize Özal Kız Meslek Lisesi’ni bilir misiniz?

Tescilli olduğu için kaynak eksikliğinden aylardır kapalı.

Restorasyon maliyetlerini yazmaya gerek var mı?

Gazi İlkokulu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sayesinde ayağa kalkabiliyor.

Gazi İlkokulu kütüphane olmasın diye bağıranlar, cami değil okul niye yaptırtmıyorsunuz diye bağırmadığı için bugün bu haldeyiz!

Türkiye’de aylardır ne konuşuluyor?

Okuların temizlik problemi konuşulmuyor mu?

Bir tane hayırsever de çıksın, şu kadar okulun temizlik malzemesini ben karşılayacağım desin!

Bir tane hayırsever!

Kafamızda, dünyamızda bu şekilde bir yardım mekanizması yok arkadaş!

Okulları b.k götürürken cami yaptırmak isteyenlere sesleniyorum.

Vallahi de billahi de bugün okulların temizilik maliyetini karşılamanın sevabı ile cami yaptırtmanın sevabı bir değil!

Allah akıl vermiş hepimize…

Şehirde 120 bin konteyner var.

Daha yeni öğrendim mesela…

Şentepe mezarlığının yanındaki 35 konteynerin halini dinledim. Bu yıl üçüncü kışa girerken halen konteynerine bir branda çekememiş hemşehrilerimiz varken 40 tane cami de yapsan ne çıkar?

Dün akşam ER TV ana haberde izledim. Bir yaşlı teyzemizin durumunu.

Şehrin her noktasında dramlar yaşanırken ve her Malatyalının bir hikayesi oluşmuş ise bizim en azından çocuklarımıza değer vermemiz gerektiğini söylüyorum.

Şehrin valisi, belediye başkanları ve tüm siyasileri el birliğiyle bu şehrin eğitimini ayağa kaldırmak için seferber olmalıdır.

En azından okullarımızın fiziki şartlarını normale döndürene kadar mücadele vermelidir.

Malatya’nın bugünkü sorunu cami eksikliği değil okul eksikliğidir.

Salih Karademir’e birileri dua edebilir bu hayrı için ama ben etmeyeceğim!

@mahirtemur

Yorumlar 8
hasan 44 17 Ekim 2024 09:05

cok guzel bı yazı olmus.kalemıne saglık.camıler malesef bombos.vakıt namazlarında bır saf bıle olmuyor.burda okulu elestırıp camıyı savunan abılerım sızın cocuklarda muhtemelen camıye gıtmıyordur vede 5 vakıt namaz kılmıyordur.ılk emır oku.okumaktan okuldan gecer.zaten her yerde yeterınce camı var ve tekrar soyluyorum cuma namazı dısında gıdende yok malesef.camıye karsı deılız ancak okullar olmazsa sadece camı ıle sız muasır medenıyetler sevıyesıne cıkamazsınız beyefendıler.doktor hakım muhendısler okullarda yetısıyor abıler

O öyle değil 11 Ekim 2024 15:05

Fikri Bey, yazıyı gayet güzel analiz etmişsiniz. Yazarın ne dediğini, ne demedigini gayet güzel açıklamışsınız. Ama itirazları ve eleştirileri doğru anlamamışsınız. Yazara ve yazdıklarına tepki: Okul ihtiyacının her zaman ve sadece hem de otomatik olarak cami yapma meselesi konuşulduğunda gündem olması. Yazarın ve onun gibi düşünenlerin temel yanlışı: Okul cami ikilemi üzerinden söylem geliştirilmesi. İnsanların üzüldüğü, kırıldığı nokta: Okulun bir ihtiyaç, caminin tercih olduğu düşüncesinden hareketle, cami yapan ya da yapılsın diyenlerin tercih hatası yaptığını varsayması. Yazarın ve onun gibi düşünenlerin bilmediği ya da görmezden geldiği: Depremin sadece okul değil hemen her şeyi yıktığı, camilerin de hasar gördüğü, insanların en azından bir kısmının buna da ihtiyaç duyduğu, cami yaptırmanın okul yaptırmaya engel olmadığı, camilerin devlet bütçesinden değil yardımlarla yapıldığı... Yazarın dikkat etmesi gereken: insanlara hayır yaparken neyi oncelemeleri gerektiği konusunda akıl verirken, her cami yaptırma haberinde refleks olarak okul yapın okul diye bağırmanın bu konuda hassas olan insanlardaki duygusal etkisini göz ardı etmemek. Şunu anlamak ya da anlatmak neden bu kadar zor: ülkede dine, dindara ilişkin her konu hemen başka bir ölçüt yokmuş gibi okul, bilim vs üzerinden tartışılıyor. Neden kafalar hemen oraya gidiyor? Bu ülkede camiye gidenler de okula gitmiyor mu? Onlar, okul olmasın mı diyor? Önce karşınıza oturttuğunuz kişiye sonra sen bana neden karşısın demek sizde ata sporu mu? Mahir beyi, aile yapısını, kişiliğini, hayata bakışını, dinle ilişkisini bilmesem neyse de böyle birinin bile konuya buradan bakıyor olmasını gerçekten hayretle karşılıyorum. Benim tanıdığımı sandığım Mahir bey herkesten önce buna tepki göstermeli, her dini konuyu buraya getirip bu düzlemde tartışmayın demeliydi. Şaşkınım...

Adem 10 Ekim 2024 05:52

Bizim hayırseverler camii yapıyor. Okul da yapıyor. Sizin hayırsevmezler ise sadece kendi keyiflerini düşünüyor, alkol, tatil ve eğlenceyle bir hayır yapmadan geberip gidiyorlar.

Fikri Demirtaş 09 Ekim 2024 20:23

Sayın Mahir Temur, "Cami değil, Okul yaptırın!" yazınızda dile getirdiğiniz eğitim sorunları, ülkemizin geleceği açısından ne kadar önemli bir konu olduğunu bir kez daha gösterdi. Bir eğitimci olarak, bu konunun bu kadar net bir şekilde dile getirilmesinden büyük memnuniyet duydum. Özellikle taşımalı eğitim, konteyner kentlerdeki eğitim ve okulların temizlik sorunları gibi konulara değinmeniz takdire şayan. Yazınız, hem yetkililere hem de topluma önemli bir mesaj veriyor. Emeklerinize sağlık. Fikri Demirtaş Emekli öğretmen , Araştırmacı-yazar *** Gazeteci Mahir Temur'un "Cami Değil Okul Yaptırın!" başlıklı yazısı, Malatya'daki deprem sonrası ortaya çıkan ciddi bir eğitim sorununa dikkat çekmiştir. Yıkılan okullar, taşımalı eğitim zorlukları, konteyner kentlerdeki öğrencilerin eğitim eksiklikleri ve okulların temizlik sorunları gibi konular, yazıda detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Ne yazık ki, yazının altında yapılan yorumlarda, eğitim gibi hayati bir konunun yerine siyasi tartışmalara yer verilmesi üzücüdür. Bu durum, sorunun ciddiyetinin anlaşılmadığını göstermektedir. Yazarın "Cami değil, Okul yaptırın!" ifadesindeki ünlem işareti, durumun aciliyetini ve önemini vurgulamak için kullanılan etkili bir retorik araç. Aynı zamanda, mevcut durumu eleştirirken, cami yapımına karşı olmaktan ziyade, okullara verilen önemin artırılması gerektiğini savunuyor. Bu ifadedeki nüansları şu şekilde özetleyebiliriz: * Aciliyet: Deprem sonrası yaşanan yıkımın ardından, okulların yeniden inşa edilmesi ve eğitimin aksamadan devam etmesi büyük bir önem taşıyor. Yazar, bu durumu vurgulamak için ünlem işaretini kullanıyor. * Öncelik: Yazar, cami yapımını reddetmek yerine, okulların yeniden inşa edilmesinin daha acil bir ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Bu, bir karşıtlık değil, önceliklendirme meselesi. * İroni: Yazar, toplumda genellikle dini yapıların inşa edilmesine verilen önemi eleştirerek, eğitimin bu önemin önüne geçmesi gerektiğini ironik bir dille ifade ediyor. Yazarın asıl amacı: * Toplumsal duyarlılığı artırmak: Depremzede çocukların eğitim hakkına dikkat çekmek ve bu konuda duyarlılık yaratmak. * Yetkililere çağrıda bulunmak: Okulların yeniden inşa edilmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini yetkililere hatırlatmak. * Kaynakların etkin kullanılması: Mevcut kaynakların öncelikle eğitim alanına aktarılması gerektiğini savunmak. Sonuç olarak, yazarın bu ifadesi, sadece bir slogan değil, aynı zamanda toplumsal bir soruna dikkat çeken önemli bir çağrıdır. Eğitim, her toplumun geleceği için vazgeçilmez bir yatırımdır ve bu yatırımın en kısa sürede gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Namık 09 Ekim 2024 18:07

Yazar takmış kafayı umreye laf edeceğine şu her sene yurt dışına tatile gidenlerede bı çift laf etsen olmazmı

Malatyalı 09 Ekim 2024 14:49

Ne zaman cami yapılacak dense hemen okul yapın denir. Minarelerin gölgesinde büyüyen bir nesil ne ara bu hale geldi. Deprem bölgesinde milyonlar harcayıp festival yapılır kimse çıkıp demez kardeşim millet konteynirda çadırda kalırken, okullar eksik iken bu festival harcaması nedir diyen olmaz. Mahir bey geçen günde esenlik iştiraklerinin 4 kişilik umre çekilişi için deprem bölgesinde umreye götürmek mi olur diye yazmıştı. Mahir bey camiyide okuluda hayır sahipleri yapıyor devlet harcamıyor. Festivaller ise senin benim cebimden çıkıyor. Bir okul temizliğinide sizin üstlenmeniz temennisi ile

Mahmut 09 Ekim 2024 00:17

Bizim her türlü fikre hümetimiz vardır. Rica ediyorum müsade buyrun konuşsun. Akkoyun karakoyun seçilsin. Herkesin niyeti anlaşılsın. Bir hakikat kalmasın alemde allahım nihan! Önce cami gerek. Din iman olmadıktan sonra kuru bilgi neye yarar. Mahir bey mahir bey! Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz. Bunlar hep kominist oyunları. Beyfendi şunu bil ilimizde ülkenin en büyük camii inşa edilecektir. Buna hiçbir kuvvet engel olamayacaktır!

Cemil 08 Ekim 2024 22:13

Evet Mahir bey okulda yapılmalı. Ancak fark ettiniz mi bilmem camilerin bı çoğu depremde ya hasar aldı ve yapılamadı bekliyor ya da yıkıldı/yıkılmayı bekliyor.. ve yine geneli hayırsever yardımları ve mahallelinin cebinden yapılabildiğinden malesef para yetsin diye onlarda eksik gedik yapılmış. Sağolsun, o cami yaptırıyor siz de ön ayak olup okul yaptırıverin ve biz buna da duacı oluruz, emin olun.

Yazarın Diğer Yazıları