Malatya’da kelimenin tam anlamıyla “herbokolog” olan ve yapılan her hizmeti kendi fikriymiş gibi pazarlayıp yapılamayan hizmetlerin de “uyarısını” yaptığını zanneden veya millete yutturan birkaç gazeteci var.
Bunlardan bir tanesi Vahap Güner’dir.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner geçen gün bi yazı yazmış. Günlük okuma listemden çıkardığım için birkaç arkadaşımın link atmasıyla öğrendim.
Bir adamda utanma duygusu yoksa yapabileceklerinin sınırı yoktur.
40 yıllık gazeteci Vahap Güner “Bir Kitap Nasıl Birinci Olur?” başlıklı bir yazı yazmış.
Başlığı görür görmez “Bir gazeteci ne zaman rezil olur?” sorusunu düşündüm.
Soruyu düşünmeden dünyanın en saçma yazısını okumaya başladım.
Vahap Güner’in yazdığı şu bölümü lütfen tane tane okuyun:
“Malatya yerel basında bir haber dikkatimi çekti. Akademisyenlerden oluşan bir ekip tarafından hazırlanan ‘Malatya Kayısısı’ adlı kitap, İsveç’in Umea kentinde düzenlenen Gourmand World CookbookAwards 2023 yarışmasında kitabın ‘ meyve’ kategorisinde birincilik ödülü aldığını, Kasım ayının son haftasında da Suudi Arabistan’da düzenlenecek olan Suudi Yemek Bayramı’nda iki kategoride finale kalan kitabın ödül için yarışacağını kaydetmişler. Birazda takıntılıyımdır bu konulara… Profesörümüz ve arkadaşları beni bağışlasın, hatta cehaletime sayıversinler: Bir kitap Yarışması nasıl yapılır? Nasıl bir Yarışma düzenlenir, kategorileri nelerdir? Jüri üyeleri var mıdır ve kimlerden oluşur? Hangi değerlendirmeler yapılır? Ve bir Kitap nasıl birinci seçilir? Toplamı 500 ve 1000 Adet basılan ve tanıtım amacıyla dağıtılan bir kitap nasıl birinci olur?”
Herbokolog Vahap devamında ise “Ancak abartmaya da gerek yoktur. Dünya’da 1 milyon satan kitaplara bile en çok okunan kitap denirken, toplamı 500 adetten oluşan Kayısı kitabının birinci oldu diye haber yaptırılması bana tuhaf geldi” diye yazmış.
*
*
İletişim fakültelerinde okutulması gereken bir yazı yazmış Vahap Güner. Bilgi sahibi olmadan fikir üretirken “amacın” gazetecilik olmadığını açık bir şekilde ifşa etmiş.
Üstelik konumuz kayısı!
“Bir kitap nasıl birinci olur?” sorusunu soran Güner’e şu basit soru da sorulabilir:
Bir gazeteci nasıl Kayısı Birlik Genel Müdür Yardımcısı olur?
Kurduğu ilişkilerle bir gazetecinin Kayısı Birlik Genel Müdür Yardımcısı olabileceğini hadi masum görelim.
Peki bir gazeteci Kayısı Birlik’i nasıl batırır?
Piyasadaki fiyat dengesini sağlamak için ve tamamen kayısı üreticisinden “kuru kayısı” alımı yapmak için kurulan bir oluşumu bir gazeteci nasıl batırır?
Vahap Güner’in bırakın kayısıyı, kayısı çekirdeğinin kabuğunu dahi ağzına almaması gerekir.
Dünyada gastronomi kitaplarının Nobel’i olarak görülen Dünya Yemek Kitapları Ödülleri’ne layık görülen Malatya Kayısısı kitabının başarısını ti’ye alacak kadar utanma duygusu yok Vahap Güner’in!
Yukarıda paylaştığım Vahap Güner’in son cümlesine dikkat kesilin:
“Kayısı kitabının birinci oldu diye haber yaptırılması bana tuhaf geldi”
Yapılan haber Vahap Güner’e tuhaf gelmiş!
10 kişiyi geçmeyen üye sayıları ile yüzlerce kez ödül törelerine katılan ve bunu ballandıra ballandıra PİAR’ı yapılan bir Malatya’da Vahap Güner, Malatya Kayısı kitabının dünyada sayılı gastronomi kitapları arasından sıyrılıp birinci olmasının haberini tuhaf bulmuş!
Vahap Güner bu ödülü Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın, belediyenin parasıyla aldığı çakma Unesco ödülüne benzetmiş olabilir.
Üstelik bir PR şirketine milletin parasıyla ayakta duran bir kurumun para verip sanki UNESCO’dan ödül almış gibi lanse edilirken Vahap Güner, bu çakma haberleri gerçekmiş gibi yönettiği gazetede Mehmet Çınar’ı övüyordu!
Parayı veren düdüğü çaldığı için ve Prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın “düdüğü” de olmadığı için yıllara yayılan kaliteli bir çalışmanın “düdüksüz” bir şekilde haber yapılması Vahap Güner’in zoruna gitmiş olabilir!
1995 yılında Almanya Frankfurt’ta başlayan Gourmand World Cookbook Awards (Gourmand Dünya Yemek Kitabı Ödülleri), her yıl yüzlerce ülkenin katıldığı, gastronomi alanında saygın bir ödül törenidir.
Alanında uzman jüri üyelerinin yarışmaya katılan kitapları değerlendirdiği bu ödül töreni, 6 farklı dalda ödüller veriyor.
Her yıl 200’ün üzerinde ülkenin katıldığı bu yarışmada gastronominin Nobel’i benzetmesi bize ait değildir.
“Yılın belediye başkanı ödülü” verilmiyor bu yarışmada!
Vahap Güner’in şaşırdığı yer burası işte!
Vali Ulvi Saran döneminde Malatya Kitaplığı projesinin son kitabı olarak Prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın yıllara yayılan çalışma ve araştırmalarıyla 2021 yılında ortaya çıkardığı Malatya Kayısısı kitabı aslında bir ekip işi.
2021 yılında Malatya Valiliği tarafından Türkçe basılan kitap, 2022 yılında İngilizce olarak basıldı.
Hatta bu kitabın İngilizce basılma fikri konuşulurken ben o ortamdaydım. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürü Çetin Şişman ve Prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın Borsa’da buluştuğu bir günde tesadüfen oradaydım.
Konuyu bendenize de açmışlardı.
Bu fikri duyar duymaz çok heyecanlanmıştım.
İşte Malatya Ticaret Borsası öncülüğünde, dönemin Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürü Çetin Şişman başkanlığında Şeref Çakar, Hasan Demirbağ, Yahya Karakaya, Faruk Korkmaz ve Doç. Dr. Şahin Anıl’ın yer aldığı Editör Kurulu tarafından İngilizce olarak yayına hazırlanmıştı.
Malatya’nın belki de en iyi İngilizce bilen turizm araştırmacısı ve köşe yazarı Bülent Korkmaz’ın da emeklerini iyi biliyorum.
İşte Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın Malatya Apricot (Malatya Kayısısı) kitabı böyle ortaya çıktı.
Tanıdığımız için varlığıyla gururlandığımız Bayram Murat Asma hocamızın kayısıya verdiği emek ortadayken ve yıllarca kaynak gösterilecek bir kitaba imza atmışken Kayısı Birlik’i batıran herbokolog haddini bilmeli!
Ayrıca 40 yıldır Malatya’da kalem oynatan bir gazetecinin bu kadar cahilce yazı yazması Malatya basının ne halde olduğunu faş ediyor aslında.
500 adet basılan kitabın haberi yapılamazmış!
Daha 2 yıl önce basılan bu kitap farklı üniversitelerde yüksek lisan tezlerine kaynak oldu!
Bu tür yıllara uzanan araştırma kitaplarını roman kitabı gibi görmek en hafif tabirle cahilliktir!
Bu tür çalışmaların basılan adedine bakılmaksızın içeriğine bakılır ve yıllarca “kaynak kitap” kategorisinde yer alır.
Birçok öğrenciye arama motorlarında bulunamayacak bir hazine sunar.
Şehrin yöneticilerine ilham olur.
Şehri ayakta tutan bir meyvenin tüm serüvenlerini, sosyolojisini, kültürünü, tarihini ve tarımsal üretim sürecini ortaya çıkarmayı hedefleyen kim varsa ayakta alkışlamamız lazım!
Zaten biz alkışlamıyoruz, dünya alkışlıyor!
Malatya’da her milletvekilinin her belediye başkanının her STK temsilcisinin hatta Tarım İl Müdürlüğünde çalışan her uzmanın başucu etmesi gereken bir kitabın saygın bir kuruluş tarafından ödül almasına dahi gerek yoktur.
Ama kayısıya bir gram faydası olmayan tiplerin çakma ödülleri yazması, o çakma ödülleri alan siyasileri övmesini beklerken Prof. Bayram Murat Asma başta olmak üzere bu kitapta emeği geçen kim varsa şevkini dahi kırmaya hakkı yoktur.
Bu kitabın yazılmasından İngilizce olarak yayınlanmasına kadar emeği olan kim varsa sonsuz teşekkür ediyorum.
İyi ki varsınız iyi ki bu şehirde sadece Vahap Güner gibi tipler yok dedirtiyorsunuz!