Mahir Temur

Belediye Başkanları anlasın diye...

Mahir Temur

Bu dönemde hayatta kalmak çok zorlaştı.

Direnmek, mücadele etmek ve ayakta durmak için ay sonunu düşünen binlerce Malatyalının halini anlamak lazım.

Bu dönemde esnafımız gibi asgari ücret bandında maaş alanların sıkıntıları had safhada.

Geçen yıl her kaleme ama her kaleme zam geldi.

Ev kirasından, tuvalet kâğıdına varıncaya kadar zam yedik geçen yıl.

İşte böyle bir durumda asgari ücret bandında maaş alanların haklarını basının sürekli takip etmesi gerekir.

Ama öyle durumlar görüyoruz ki özel şirketlerin yapmadığını hatta tenezzül dahi etmediği durumları belediyelerimiz yapıyor.

Çok basit bir örnek vereyim.

Bugün Malatya’da bir dürüm yani yarım porsiyon bir öğün yemek 15 lira…

Bir porsiyon yemek minimum 25 lira…

Peki belediyelerimiz çalışanlarına kaç lira yemek parası veriyor?

Büyükşehir, Yeşilyurt ve Battalgazi Belediyeleri 200 lira yemek parası veriyor.

30 gün üzerinden hesap edilirse 6 liraya denk geliyor günlüğü…

Hafta sonu çalışılmadığı düşünüldüğü zaman yani 22 gün üzerinden hesap edersek 9 liraya denk geliyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin 200 lira yemek parasını Esenlik Kartı üzerinden sadece Esenlik Marketlerinde alışveriş için kullanıldığını yaptığımız haberlerde duyurmuştuk.

Battalgazi Belediyesi ise bu ay Esenlik ile anlaşma yapıp aynı Büyükşehir Belediyesi gibi daha önce maaşlarına artı olarak yatan 200 lirayı çalışanlarına verdiği Esenlik Kart ile ödemeye başladı.

Biz 200 lira veriyoruz ama sadece Esenlik’ten alışveriş yapabilirsin!

Yeşilyurt Belediyesi de 200 lira veriyor ve onlar da kendisine bağlı Yeşil Gıda Market’te kullanılması için kart vermiş.

Hem 200 lira gibi komik bir rakam veriliyor hem de şart koşuluyor!

Yemeği alışverişte kullan deniyor!

Bazı durumlar bilinsin diye birkaç cümle kurayım.

 

İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa gibi gerçekten büyükşehirlerdeki şirketlerde çalışanlara yemek kartı verilir.

İsim vermenin mahsuru yok, Sodexo, Multinet gibi anlaşmalı ve çoğu restoran, market ve benzin istasyonlarında kredi kartı gibi kullanılan bu kartlar aslında çok işlevlidir.

Maaş haricinde adına yemek kartı deyip artı bir paranın verildiği bir durumda Malatya’da maalesef bu uluslararası şirketlerin kartları pek yaygın değil.

Her markette ve genelde çoğu restoranla anlaşmalı değil.

Ama yine de farklı marketler ve lokantalarla anlaşmalı Malatya’da.

Bu kartların dahi Malatya’da çok işlevsel olmadığı gerçeği ortadayken yemek parası adı altında sadece bir markete çalışanı mecbur bırakmak insani değildir.

Yemek kartlarının çıkışı yukarıda örnek verdiğim ulusal kartların çıkışı ile başlamıştır.

Yani bir şirketin bu konuda amacı, yemek gibi karmaşık bir olayı kendi bünyesinde yapmak yerine çoğu restoranda, kafede hatta benzin istasyonunda anlaşmalı olan bir kart şirketi ile anlaşıp çalışanına yemek parası adı altında karta para yatırarak çeşitlilik sağlamaktır.

Bu kartı, ister çalışan bir kafede içtiği kahveye de lokantada yediği bir yemeğe de hatta benzin istasyonunda aldığı yakıt veya bir atıştırmalığa da kullanabilir.

Ama bizimkiler bu kart olayını maalesef yanlış anlamış!

Biraz araştırma yaptım.

Özel şirketlerde şu anda 400 liranın altında yemek parası yok denecek kadar az.

Hatta Esenlik Yemek Fabrikası’nda bir öğün yemek 11-12 lira civarında…

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Esenlik Yemek Fabrikası özel şirketlere bir öğün yemeği 12 liraya satarken kendi çalışanlarına günlük 9 lira veriyor.

Bu 9 lirayı da sadece Esenlik Marketlerde kullanabilirsin, deniyor.

Mesela Battalgazi Kadın Kooperatifi var.

Ev yemekleri yapıyor ve Battalgazi Belediyesi çalışanlarına hizmet veriyor.

İsteyen buradan yemek söyleyebiliyor.

Kooperatifi’n yaptığı bir öğün yemek 13 lira…

Çok basit bir anlatımla aslında üç Belediyemizin de yemek parası adı altında yaptığının yanlış ve insani olmadığını yazdım.

Bu arada Esenlik markette 200 liraya ne alınır?

Bilen var mı?

Mesela basının güzide çalışanları biliyor mu?

Esenlik’te 200 liraya ne alınır tek tek yazalım:

5 litre Ayçiçek yağı: 60 TL.
 

1 kilo siyah çay: 25 TL.
 

32’li tuvalet kağıdı: 26 TL.
 

50’li maske: 20 TL.
 

4300 gram Domates Salçası: 42 TL.
 

2 kilo pilavlık pirinç: 18 TL.
 

5 kilo toz şeker: 23 TL.

Etti 214 lira…

Neyse pirinci diğer ay alırız artık!

Başkanlarım bu açık yazımı anladınız sanırım!

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 11
Doğruya Doğru 16 Ocak 2021 11:44

Bugün her zaman marketten 3.95 TL ye aldığım 1 Lt sütü 5.25 TL ye aldım bunun sebebinin süte ve asgari ücrete yapılan zamdan kaynaklı olduğunu söylüyorlar. Yumurta 1 ay önce 25 TL iken bugün aynı yumurta 34 TL olmuş, eminim yarın bütün süt ürünlerine en az yüzde otuz zam gelecektir, bunun gibi birçok örneği var daha o yüzden alım gücünün olabilmesi için çalışanlara yapılan zammın tüketim ürünlerine gelen zamdan fazla olması gerekiyor yoksa bana 100 TL zam yapıp ama tüketim ürünlerine 120 TL zam gelirse bunun adı zam değil enflasyondur. O sebeple alışveriş yapmayan siyasiler bunu göremez veya görmezden geliyorlar.

Malatya 16 Ocak 2021 01:50

Yazılan yorumlari okudum,peki bunları biliyormusunuz ,24 saat nöbet tutuyoruz 15 gün çalıştı gösteriliyor,ve sigortan 15 gün yatiriliyor maaş desen öyle 200 yemek parası ilçeden gelen desen zaten onu benzin parası yapar ,mesai vermiyor Ahmet Çakır hacı Uğur Polat niye mesaileri veriyordu,657 memura kısa çalışma yok ama şirket personellerine var bumu adalet ,işine geliyorsa çalış işine gelmiyorsa çalışma bu anlayışla çalıştırılıyorsun , öylede oluyor zaten,aynı işi yaptığın memurun ne maaşının nede yemek kartının yarısını bile alamiyorsun ,kimse adaletten bahsetmesin ,hak savunacak hiç kimse yok elbet adalet birgün tecelli edecek

Doğruya Doğru 15 Ocak 2021 19:12

Yazı yerine yorum yazanları yorumlamak istiyorum Yazıda şeffaf bir anlatım var ve hiçbir yerinde işçinin hakkının gasp edildiğine dair bir ifadeye rastlamadım, benmi çok safım acaba, dar düşünmemek lazım kanaatimce, belediyelerin market alışverişi için personele kart vermesi olumlu ama market kısıtlaması yanlış olmuş, personelin kartına 100 TL fazladan alışveriş tutarı yüklemesi yapsa ve yerel bütün marketlerde kullanıma açsa diğer marketlerde ötekileştirilmemiş olur ve ticarette daha fazla canlılık olacaktır, hem market kısıtlaması olmazsa kişi alacağı ürünü hangi markette uygun bulursa ordan alır. Kimse kusura bakmasın esenlik belediyenin olunca diğer Marketleri dışlamakmı gerekiyor çok basit bir anlayış bu, ayrıca Esenlik teki birçok ürünlerin fiyatı diğer marketlere göre yüksek.

Ahhh Mahir Ahhh 15 Ocak 2021 17:57

Maaşlar yattığı zaman yemek parası ayrıca yatıyor zaten. Herkes ister ki hayatı ve tüm şartları dört dörtlük olsun. Yapılanları edilenleri görmezden gelme, işçinin hakkı gaspediliyor algısı yaratmaya çalışma. Ayrıca Alışverişlerin esenlikten yapılması neden zorunuza gidiyor. Esenlik bu şehrin yerli ve milli markasıdır. alışverişin esenlikten yapılması Esenliği, esenlikte Malatya’yı kalkındırır. Olayları bu kadar saptırmayın yok yere algı yaratmaya çalışmayın. Her yerden saldırdınız yetmedi şimdi konu burayamı geldi. Bakalım yarın neyi yazacaksınız. Milleti Belediyelere düşman etmeyin araya ikilik koymayın nefret tohumları ekmeyin, birazcık birleştirici ve YAPICI olmayı deneyin birşey kaybetmezsiniz

Serkan Çolak 15 Ocak 2021 17:06

Şimdi sizi okuyan da derki Malatya'da yaşayıp Belediyede çalışan herkes mağdur. Mahir bey, Belediyede çalışan kişilerin tüm hakları prosedürlere uygun şekilde verilmektedir. Benim kuzenim çalışıyor birebir ondan biliyorum Selahattin Gürkan tüm personelin ödemelerini zamanında ve tam yapıyor. Esenlik alışveriş kartlarının yanında yemek ücretleride ayrı veriliyor. Lütfen olayı saptırmayalım. İnsanları birlik olmaya davet edeceğinize galeyana getirme peşindesiniz.

Mmm 15 Ocak 2021 16:29

Pirinç yerine bulgur alsınlar suyu çok yağı az kullansınlar tuvalet kağıdı lüks cumhur başkanımız abartmayın diyor Mahir Temur abartma...

Mmm 15 Ocak 2021 16:28

Pirinç yerine bulgur alsınlar suyu çok yağı az kullansınlar tuvalet kağıdı lüks cumhur başkanımız abartmayın diyor Mahir Temur abartma...

mümtaz 15 Ocak 2021 16:24

Başkanlar kendileri esenlikten alışveriş yapıyor mu acaba? Malatyanın en pahalı market zinciri. Vekilin biri esenliği batırır ayağa kaldırmak yine vatandaşa, çalışana düşer. Ulan ölseniz sizi mezar kabul etmez be haramzadeler.

Selo 15 Ocak 2021 16:07

Boşa yazmışsın sayın yazar 3 5 gün sonra unutulur diyecem kimse de görmez bu yazıyı hiç kimse de bu yazıya bakıp sesini çıkarmaz. Boş yere bu insanlar için kendini heder etme . Selahattin le kendini kötü etme..

Çalışan 15 Ocak 2021 16:01

öyle bir haldeyizki ismimizi dahi bugüzel yazıda veremiyoruz.her çalışan eminim sana dua ediyor mahir bey.

Belediye Çalışanı 15 Ocak 2021 15:55

Her bo.. para harcarken kısıtlamaya gitmyen belediyler bize gelince kırk farklı takla atıyorlar.Kardeşim kalemin dert görmesin.

Yazarın Diğer Yazıları