İnsanlarımız genelde bu tür şikâyetlerini hiç kimseye hatta hekimlere bile söyleyemezler. Hastalık rahatsız edici noktaya gelinceye kadar doktora bile gitmezler. Halbuki bu tür hastalıklar herkesin başına gelebilir. Erkenden tedbir almak, yemek alışkanlığımızı değiştirmek hayat standartlarımızı tekrardan gözden geçirmek stresten uzak az bir düzenli spor ile çözebileceğimiz rahatça kurtulabileceğimiz bir rahatsızlıktır.
Daha önceki yazılarımızda bağırsak sağlığından, tembel bağırsaktan bahsetmiştik. Sağlıklı bir bağırsak nasıl olmalıdır, hangi gıdalar sağlıklı bir bağırsak için faydalıdır diye bahsetmiştik. Bağırsaklardaki sıkıntı, ıkınmalar daha çok basur olarak ortaya çıkmaktadır. Basur aslında varislerin ilerlemiş halidir.
Pastörize edilmiş uzun ömürlü süt, katkılı peynirler, margarinler, karışık ve bayat yemekler sindirimi bozar. Sindirim bozulursa bağırsak hareketi yavaşlar kabızlık ortaya çıkar. Kronik kabızlık varis ve basura yol açar.
Eski insanlar “Dalağın işlevi bozulmadan basur görülmez” derlermiş.
Basur oluşum sürecini durdurmak için beslenmeyi düzeltmek, bağırsakların düzgün çalışmasını sağlamak için tükettiğimiz gıdalara dikkat etmemiz gerekmektedir.
NOT: Ikınmalar basuru tetikledi için alafranga (klozet) tuvalet yerine alaturka tuvalet kullanılmalıdır.
Basur memeleri yeni belirmiş ise aşağıda bahsedeceğimiz tavsiyeler ile kısa sürede olumlu neticeler göreceksiniz inşallah.
1- İki hafta boyunca her sabah kahvaltıdan önce bir tutam dere(samut) otu tüketmeniz yeni yeni oluşan basur memelerini kaybedecektir.
2- Bir ay boyunca her sabah bir tutam çimlenmiş buğday kullanmak basur memelerinin kaybolmasına sebep olacaktır.
3-Kuru patlıcan sapı kaynatılıp düzenli içilebilir veya patlıcan sapı lapa haline getirilip o zeytin yağı ile beraber akşamları basur memesinin üzerine konulabilir.
4-Her sabah 2-3 adet kuru kapari dövülerek su karışımı ile yutulur.
5- Sabahları aç karnına bir bardak ılık su içerisine 5-6 damla limon ve bir tatlı kaşığı keten tohumu konularak 10 dakika bekletildikten sonra tüketilmeli.
Hastalığın ilerleyen evrelerinde mutlaka hekime gidiniz.
Sağlıcakla kalın…