Sirke bir hanenin bereketidir. Peygamberimiz (s.a.v) bir hadislerinde: "Sirke ne güzel bir katıktır. Allah'ım! Sirkeyi bereketlendir. Zira sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. Kıymetli okuyucularım meyvelerin şekere doyduğu bu zamanlarda sizlere muhteşem bir ürün olan sirkelerden bahsedeceğim.
Sirke üretimi için en ideal meyve türü şeker içeriği yüksek olandır. Sirke üretimi için tercih edilmemesi gereken meyve türü ise ham ve ekşi olanlardır. Sirkenin ana bileşeni asetik asittir ve elde edilen yüksek asitlik nedeniyle çok geniş bir uygulama alanına sahiptir.
Sirke anti bakteriyel özelliği ile bağışıklık sistemini destekler vücudun kötü bakterilerle mücadele etme kapasitesini arttırır. Sirkenin bu anti bakteriyel özelliği dışında kan basıncını düşürmesi, kalp damar hastalıklarının riskini azaltması, antioksidan kapasitesi gibi insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkisi vardır. Günlük düzenli sirke tüketimi mide boşalmasını geciktirir, tüketilen yiyeceklerin daha uzun süre midede kalmasını sağlar, buna bağlı olarak tokluk hissi oluşur ve sık sık acıkılmaz.
Sirkenin en önemli özelliği mide boşalmasını geciktirir. Böylelikle besinlerin daha yavaş sindirilmesi sağlanır. Besinlerdeki şeker kana daha kontrollü geçer ve insana tokluk kan şekeri üzerine olumlu etki eder. Sirke glisemik indeksi düşürmek ve doygunluk hissini artırmakla ilişkilidir. Bu sebepten dolayı zayıflamaya ve ideal kilonun korunmasına yardımcı olmaktadır.
Sirkenin bir başla olumlu etkisi kan lipitleri yani Trigliserid ve kolesterol üzerinedir. İnsanlar ve hayvanlar üzerine yapılan birçok çalışmada günlük düzenli sirke tüketimi ile total kolesterol, trigliserit ve düşük dansiteli lipoprotein( LDL) yani kötü kolesterol değerlerinde düşüş yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) yani iyi kolesterol değerlerinde artış görülmüştür. Sirke kolesterol üzerindeki bu olumlu etkisi ile düzenli tüketildiğinde kalp damar hastalıklarından korunmada önemli rol oynar.
Sirkenin faydaları:
1- Kötü Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
2-Kan Şekerini düzenleyemeye yardımcı olur.
3-İştahı baskılayarak kilo vermeye yardımcı olur.
4-Bağırsak sağlığınıza yardımcı olur. Bilindiği üzere sirke mayalı bir besindir.
5-Grip, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır.
6-Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar ve kalp ritmini düzenler
7-Metabolizmayı canlandırır. Sindirim sisteminin iyi çalıştırır.
8-Enginar sirkesi karaciğer fonksiyonlarının verimli şekilde işlemesine destek olur.
9-Ateşli hastalıklar da zeytinyağı ile sirkeyi karıştırarak vücuda sürmek ateşi düşürür.
10-Egzama uçuk ve sedefe sürmek iyileşmeyi hızlandırır.
Bu saydığımız faydalar genel olarak bütün sirkelere has faydalar. Bunun dışında elma, üzüm, alıç ve enginar gibi sirkelerin ekstradan farklı faydaları bulunmaktadır. Bu kıymetli ürünleri bu mevsimlerde yapalım ve kışın hastalıklara yakalanmamak için tüketelim inşallah.
Unutmayalım ki her şeyin aşırısı zararlıdır.
NOT: Önümüzdeki hafta sirke tarifi vereceğim inşallah.
Sirke giren eve hastalık girmez.
Kalın sağlıcakla...