Ahmet Küçükşahin

Kayısı Çekirdeği Fiyatı

Ahmet Küçükşahin

Aşağıda kayısı çekirdek fitaylarını gösteren iki adet resim bulunmaktadır.  İlk resim (üzerinde 149,90 TL yazan) 05 Haziran 2024 tarihlidir, ikinci resim (üzerinde 350 TL yazan) 07 Haziran 2024 tarihlidir. 

Muhtemelen birinci resim yani kayısı çekirdek fiyatı 149,90 TL olan Malatya’da, ikinci resim yani kayısı çekirdek fiyatı 350 TL olan Malatya dışında bir şehirde çekilmiştir diye düşündünüz. 

Yanılıyorsunuz.

İlk resim İzmir’de bir kuru yemişçide, ikinci resim ise Malatya’da kayısı ürünleri satan bir dükkanda çekildi.

Mayıs 2024 ayı sonunda Malatya’da böyle bir konu benim de başıma geldi. Bir akrabaya ziyaret yapacaktım, elim boş gitmeyeyim diye kahve almak istedim. Navigasyondan Tecde’ye gelmeden Ziraat kesiminde bulunan kahve satan konteynır dükkanlara baktım. İki adet kahveci gördüm.

Acelem olduğu için bana yakın olanı tercih ettim. 

Dükkana girip kilogram fiyatının 450 TL olduğunu öğrendim. İzmir’de 300 TL olan fiyata göre oldukça pahalıydı. Kendi kendime Malatya piyasası böyle galiba diyerek bir miktar aldım. 

Ancak yine de pahalı geldi.

Ziyaret dönüşü diğer kahveciye girip fiyatın 300 TL olduğunu öğrendim. Bu durum karşısında kendimi kandırılmış ve ahmak yerine konulmuş gibi hissettim.

İnternetten kahvecinin sayfasına yazmam gerekenleri yazdım. Ayrıca maliyeye de şikayet etmek istedim. Maliye’de çalışan bir tanıdığıma telefon açıp durumu anlattım ve şikayet etmek istediğimi söyledim. 

Bana “Fiş verdi mi?“ diye sordu. Evet dedim. “Eğer fiş verdi ise yapacağın hiç bir şey yok, zira bu hükümet politikası“ dedi. 

Yani, kahveyi 300 TL satan yerden alsaydım devlete 30 TL (yüzde 10) KDV verecektim. 450 TL aldığım için devlete 45 TL (yüzde 10) KDV ödemiş oldum. Devlet aldığına bakıyor. 

Hükümetin anlayışı, piyasaya müdahale etmemek, isteyen istediği fiyata satsın, ancak mutlaka fiş versin. Fiş vermeyene ne yapıyorlar bilemiyorum, ama muhtemelen anasından emdiğini burnundan getiriyorlardır. 

Olan vatandaşa oluyor. 

Vatandaş araştırmadan, soruşturmadan bir şey alırsa kazıklanabilir. 

Faiş fiyat, kalite olarak yansıtılmaktadır. Bu, her zaman doğru değildir. Kayısı çekirdeğindeki kalite ne ola ki, birisi 150 TL ye satılırken, diğeri ikibuçuk kat fazlasına 350 TL ye satılsın! Aslında ahlaksız esnaf, hükümetin ruhuna uygun olarak “akarken doldurma“ derdindedir. Konu kalite isi, bir yerde 150 TL ise, kalitenin tavan yaptığı bir dükkanda 200 TL olabilirdi. 

Devlet vatandaşını korumamaktadır. Oysa devlet gıda maddelerinin kontrolunu mutlaka elinde bulundurmalıdır. Vatandaşını korumalıdır. 

Hükümetin bu anlayışından dolayı, Avrupanın dahi en pahalı yiyecek fiyatları Türkiye’dedir. 

Yazarın Diğer Yazıları