Yangın İhbar Sistemi Nedir?
Önlenmesi oldukça zor, şiddetli, çok fazla can ve mal kayıplarına neden olan büyük afetlerden birisi de yangındır. Rüzgar ve çevresel faktörler göz önünde bulundurulduğunda yangının yayılma hızı da daha çabuk oluyor. Bundan dolayı ilk müdahalenin kısa sürede yapılması oldukça önem arz ediyor.
Önlenmesi oldukça zor, şiddetli, çok fazla can ve mal kayıplarına neden olan büyük afetlerden birisi de yangındır. Rüzgar ve çevresel faktörler göz önünde bulundurulduğunda yangının yayılma hızı da daha çabuk oluyor. Bundan dolayı ilk müdahalenin kısa sürede yapılması oldukça önem arz ediyor.
Yangın ihbar sistemi yangınların başlangıç anında tespit ederek uyarı elemanları ile birimlerin müdahale etmesini sağlıyor. Söndürme sistemlerini ikaz ederek ve tehlikeli olabilecek birimleri devre dışı bırakarak tahliyeleri en kısa sürede yapılmasını sağlıyor. Günümüzde artık yapılan bütün binalarda ve işyerlerinde yangın ihbar sistemlerinin kullanılmasına dikkat ediliyor.
Ortam Koşullarına Göre Yangın İhbar Sistemi Seçimi
Yangın ihbar sistemi algılayıcılarının ortam koşullarına göre uygun seçilmemesi durumunda sistemin güvenliğini de tehlikeye girebiliyor. Algılama elemanlarıyla her uygulama için çözüm üretmek mümkün olan yangın alarm sistemleri evlerde, fabrikalarda, işyerlerinde, alışveriş merkezlerinde, okullarda, hastanelerde ve diğer tüm alanlarda uygulanabilir.
Yangın İhbar Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
Yangın ihbar sistemlerinin anlaşılması için yangın aşamalarının bilinmesi gerekiyor. Yangın her şeyi yok etmeden önce 3 aşamalı olarak gerçekleşiyor. Başlangıç aşaması, söndürücülerin kullandığı aşama ve kontrolden çıkma aşaması olarak sıralanabilir. Yangınlar henüz başlangıç aşamasında iken algılama ve ihbar cihazları aracılığıyla uyaran çeşitleri bulunuyor.
- Kontrol panelleri
- Dedektörler
- Yangın ihbar butonları
- Alarm sistemleri olarak sıralanabilir.
Kontrol Panelleri
Kontrol panelleri kurulan binanın büyüklüğüne, algılama, uyarıcı ve ihtiyaç duyulan yardım kontrol rölelerine göre seçiliyor.
Dedektörler
Yangın ihbar sistemlerinde dedektör seçimi önemli bir unsurdur. Sigara dumanı, buhar ve depolanan ürünlerden dolayı ortama bulunan gazları gerçek bir yangın dumanından ayırt edecek nitelikte olması gerekiyor. Ayrıca dedektörlerin algılama alanları göz önünde bulundurarak doğru bir şekilde yerleştirilmesi gerekir.
Yangın İhbar Butonları
Yangın ihbar butonları kısacası alarm sistemlerini hareketi geçirerek bir yangın durumunda alarm vermek için insanlara imkan tanıyan ürünlerdir. Bu butonlar bir alarm vermek için herhangi bir noktadan 30 metre fazla uzağa gitmeden ve yerden 1,5 metre yüksekliğe sahip noktalara monte edilmesi gerekiyor. Yangın ihbar sistemi hakkında daha detaylı bilgi için web sitemiz sisar.com.tr’yi inceleyebilirsiniz.
Alarm Sirenleri
Alarm sirenleri binada bulunan kişileri alarm durumuna geçirerek veya tahliye etmek için tüm binada duyurması gereken elektronik sirenler olarak biliniyor. Sisar Mühendislik tarafından evlerimizde iş yerlerimizde ve yaşam alanlarınızın tümünde yangın alarm sistemlerini güvenli şekilde kurulumunu yapıyor.