- Haberler
- Özel Haber
- Sayın Valim kim doğruyu söylüyor?
Sayın Valim kim doğruyu söylüyor?
Malatya'da ekmek fiyatlarındaki belirsiz durum devam ederken Şevket Keskin ve Mehmet Büyükelçi'nin yaptığı açıklamalar pes dedirtti. Basın üzerinden birbirlerine cevap veren Keskin ve Büyükelçi'nin tutumu ekmek fiyatındaki karmaşayı arttırdığı gözüküyor.
Malatya’da ekmek fiyatlarındaki belirsiz durum devam ederken Şevket Keskin ve Mehmet Büyükelçi’nin yaptığı açıklamalar pes dedirtti. Basın üzerinden birbirlerine cevap veren Keskin ve Büyükelçi’nin tutumu ekmek fiyatındaki karmaşayı arttırdığı gözüküyor.
Fırıncılar Odası’nın 170 gram pide ekmeğini 1,25 TL’den 1,5 TL’ye yükseltmesinin ardından MESOB’un bu alınan kararı tanımadığını açıkladıktan sonra Malatya’da başlayan ekmek gramajı ve fiyatı karmaşası halen devam ediyor.
Malatya’da Covid-19 yüzünden hastanelerin dolduğu, diğer servislerin Covid-19 yüzünden yetersiz bırakıldığı bir ortamda Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin ile Malatya Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi’nin basın üzerinden vermiş oldukları kavga hayretle karşılanıyor. Birlik Başkanı ve Oda Başkanı’nın iki aydır ekmek fiyatındaki karmaşaya son vermemesi vatandaş ile fırıncıları karşı karşıya getiriyor.
HANGİSİ YASAL?
ESOB Başkanı 200 gram ekmeğin 1,5 TL olduğunu söylerken Fırıncılar Odası Başkanı 170 gram ekmeğin 1,5 TL olduğunu iddia ediyor. Bu karmaşada vatandaş ekmeği kaç gramdan alacak?
Dün MESOB Başkanı Şevket Keskin, 200 gram pide ve somun ekmeğinin 1,5 TL olduğunu ve 200 gramdan aşağı ekmek satılmasının yasal olmadığını basına gönderdiği yazılı açıklamasında belirttikten sonra bugün Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi’nin karşı açıklaması karmaşanın devam ettiğini gösterdi.
ŞEVKET KESKİN KELİME OYUNU YAPIYOR
Şevket Keskin kelime oyunlarıyla kamuoyunu yanıltma peşindedir diye ifade eden Büyükelçi,
“MESOB’un odamızdan bağımsız tarife yapma yetkisi yoktur. Kamuoyuna yeni açıklanan tarife sadece somun ekmekleri kapsamaktadır. Talebimiz de sadece somun ekmekler için olmuştur. Somun ekmek tarifesi ise komisyon görüşüne tabidir ve süreç tamamlanmamıştır. MESOB esnafımıza oyun oynamayı bıraksın. Sorumsuzca yapılan açıklamalar ve uygulamalar sadece esnafımıza değil, odaları temsille görevli MESOB’a da zarar vermektedir.” dedi.
Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi basına gönderdiği yazıla açıklamasında şunları söyledi:
“MESOB tarafından yapılan açıklamada 5362 sayılı yasanın 62.maddesine uygun olarak pide tarifesinin düzenlendiği ifade edilmiştir. İlgili yasa maddesinde ‘Bu Kanuna tabi esnaf ve sanatkârlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın mensubu olduğu birlik yönetim kurulu tarafından fiyat tarifesinin sunulmasından sonra otuz gün içinde onaylanır veya reddedilir’ denilmektedir. Malatya merkez ilçelerinde yer alan pide fırınlarının yüzde 95’i Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf Odasına bağlıdır. Buna göre ilgili yasa çerçevesinde yüzde 95’in bağlı bulunduğu Esnaf Odası pide için bir tarife talebinde bulunmamıştır. Tarife talebimiz olmamışken MESOB neye göre tarife belirlemiştir. MESOB hem esnafın hem de odanın görev ve yetkilerini kendinde toplamaya kalkışıyor. Medyaya yansıyan 200 gram pide 1,50 liradır açıklaması gerçeği yansıtmamaktadır. Şevket Keskin kelime oyunlarıyla kamuoyunu yanıltma peşindedir. MESOB’dan pide tarifesi talebimizin olmadığını, MESOB tarafından ileri sürülen bir tarife var ise de bu tarifenin resen alınan bir kararla korsan bir tarife olduğunu ilan ediyoruz.”
“KESKİN TRÜBÜNLERE OYNAMA HUYUNDAN VAZGEÇMELİ”
MESOB tarafından kamuoyuna açıklanan pide tarifesinin uygulanmayacağını dile getiren Başkan Büyükelçi, “Tarife talebimiz sadece az sayıdaki somun ekmek üreticilerimiz için olmuştur. Somun ekmek tarife talebimiz ilgili komisyonlarda değerlendirilerek olumlu karşılanırsa buna eyvallah deriz.
Ancak somun ekmek tarife talebimize pidenin de dâhil edilmesini kabul etmeyiz, uygulamayız. Uygulamamız 170 gram pide 1,50 TL şeklindedir. İlçe karma odalarının pideci esnafları için talep ettiği bir tarife varsa bu tarife sadece ilçe esnaf odalarına bağlı fırınları bağlar. Bizi bağlamaz. MESOB Başkanı Şevket Keskin, tribünlere oynama huyundan vazgeçmeli, hazırladığı tarifeyi kamuoyundan önce bizimle paylaşmalıdır. Ya da hangi oda esnaflarına tarife verdiyse onu açıklamalıdır. Fırıncı esnafının temsilcisi olarak bizler tarifeyi kamuoyundan öğreniyoruz. Kamuoyuna açıklanan tarifeyle ilgili odamıza gelmiş bir üst yazı bile yok. Üst yazı geldiğinde, gelen yazıyı inceleyip ona göre gerekirse yeni bir hukuki süreç başlatacağız” dedi.
200 GRAMDAN AŞAĞI SATILMASI YASAL DEĞİLDİR
Şevket Keskin’in dün basına gönderdiği yazılı açıklama ise şu şekilde:
“Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimize bağlı başta merkez ilçelerimiz olmak üzere İlçe meslek odalarımızın talebi üzerine pide ekmeği ve somun ekmeği ile ilgili fiyat talepleri olmuştur. Odalarımızın talepleri doğrultusunda yapılan incelemelerde civar illerde yapılan inceleme ve bakanlığımızla görüşerek, 200 gram pide ve somun 1,50 TL talepleri uygun görülmüştür. 200 gramdan aşağı ekmek satılması yasal değildir, uygun değildir.
Artan elektrik, su, doğalgaz/yakıt, fiyatlarındaki artışlar, işçi ücretleri, SGK-Bağ-Kur Primleri, işyeri kiraları, un ve diğer girdilerdeki artışlar geçim endeksi ve girdi fiyatlarındaki değişimler dikkate alınarak, talep edilen 200 gram pide ekmeği 1,50 TL, (1 Kg fiyatı 7,50 TL)’nin uygun görülerek, 5362 sayılı kanunun 62. Maddesi hükmünce (KDV dahil) aynen uygulanmasına karar verilmiştir. Bunu dışında tarife uygulanması yasal değildir.
Vatandaşımız ekmeğini fiyat ve gramajını kontrol ve dikkat ederek alsın. Fırıncı esnaflarımız kendi bağlı oldukları odalarından Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonumuzca Türkiye genelinde tek tip kullanılan soğuk damgalı resmi fiyat tarifelerini temin ederek asmalı.”
Kayısı Haber olarak Malatya Valisi Aydın Baruş’a tek soru sormak istiyoruz:
-Hangisi yasal Sayın Valim?
Mahir Temur- Kayısı Haber
Vali bey neden Malatyadaki olaylara sessiz kalıyor. Malatya'nın en yüksek mülki amiri degilmidir. Vali beyin bu sessizliği hayra alamet değil. Yanlış yapıyor vali bey. Sanki merkeze tayini çıkmış zamanını bekliyor gibi bir havası vali beyin
Sayın şevket keskin pide ekmeği özel ekmektir.Tek tek pişirilmektedir ve emeği çoktur.Somun ( francala )ekmeği gibi fabrikasyon makina ile 300,400,500 adet birden üretilmez.Zaten Pide ekmeği Malatya,Elazığ,Diyarbakır yöresinde yaygındır.Diğer illerde pide ekmeği fırını tek tük vardır.Türkiye genelinde ekmek olarak geçen (somun-francala ) ekmeğinin gramı 200 gr dır.Pide ekmeğinin gramajını Malatya'da fırıncılar ve unlu maddeler imalatçıları esnaf odası belirlemektedir.Onunda 170 gr mı 1,5 tl dir.Malatya fırıncılar odası başkanı sana oy vermedi diye Halen pide ekmeğinin gramajını 200 grama çıkartmaya çalışıyorsun.Mehmet Başkan yerden göğe kadar davasında haklıdır.Malatyada,ki ve ilçelerindeki 1000 e yakın pide fırını esnafı ve aileleri Mehmet başkanın arkasındadır bu böyle biline..Çevre illeri baz aldık demişsin Elazığ ve Sivas başta olmak üzere pide fırınlarında yasal olan bütün pişirim ücretlerini ( tava,güveç,lahmacun,sebze pişirim vs) alınmaktadır.Mesela sebze pişirim 3 tl, tava pişirim 5 tl ,güveç pişirim 10 tl. Malatya'da da alınıyor ama almayan fırınlarda oluyor.Sen bu işi biraz daha karıştırırsan Malatya'daki ve ilçelerindeki pişirim ücreti almayan Pide fırınlarıda bu yasal olan pişirim ücretlerini alacak haberin olsun.Artı son 1 yılda dolar ve Euro yükseldi ayağına una,mayaya,oduna,elektriğe,suya,doğalgaza,poşete,kağıda,sgk ya,Bağ-Kur'a vs daha sayamadığım tüm emtialara P ila 0arasında zam geldi.Sen bunların peşine düş şevket Başkan.Burda lik 0,25 kr luk ekmek zammı olay oluyor.Bu emtialara zam gelirken burada yorum yapanlar ticaret bakanlığına şikayet etselerdi herşeye bu kadar zam gelmezdi ve 0,25 kr luk ekmek zammının peşine düşmezlerdi.Ayrıca mesob odası binlerce esnaftan her yıl 300 tl ve 400 tl arası aidat alıyor,1 çıktı evrağa 70,80 tl ücret alıyor.Ondan sonra şevket Başkan çıkmış yok yasal değil yok ekmeği tartın alın trübünlere oynuyor.Bu toplanan aidatlar ne oluyor onu sormak lazım..Pide fırınları akşama kadar vatandaşın yemeğini,sebzesini,kömbesini,böreğini vs pişiriyor.Pide fırınların dayanacak gücü kalmadı yakında çoğu kepenk kapatır olur biter şevket Başkan.Ondan sonra vatandaş bu saydıklarımı evinde elektrikli ocakta pişirir elektrik parası aylık 500 tl nin altına düşmez.Olan akşama kadar pide fırınlarında bedavadan yemek pişirtenlere olur. ben fırıncıların yerinde olsam 0,25 kr zam için bukadar sıkıntı oluyorsa malatya ve ilçelerindeki fırınları 1 hafta kapatırım ondan sonra Şevket keskin gelir ekmeği,tavayı,lahmacunu,güveci,sebzeyi,yağlıyı,kömbeyi,böreği daha sayamadığım herşeyi pişirir.vatandaş o vakit fırıncıların kıymetini anlar nokta...