Ripple Nedir, Avantajları Nelerdir?
2012 yılında piyasaya sürülen Ripple, aslında bir ödeme ağı olarak karşımıza çıkıyor. Şu piyasa hacmi bakımından dördüncü en büyük kripto para birimi olan XRP ise Ripple'ın kendi token'ı olarak karşımıza çıkıyor. Bunlarla birlikte Ripple'ın Santander, Axis Bank, Union Credit ve ülkemizden Akbank gibi büyük bankalarla da ortaklığı bulunuyor.
2012 yılında piyasaya sürülen Ripple, aslında bir ödeme ağı olarak karşımıza çıkıyor. Şu piyasa hacmi bakımından dördüncü en büyük kripto para birimi olan XRP ise Ripple’ın kendi token’ı olarak karşımıza çıkıyor. Bunlarla birlikte Ripple’ın Santander, Axis Bank, Union Credit ve ülkemizden Akbank gibi büyük bankalarla da ortaklığı bulunuyor.
Ripple kendisini geliştirmeye devam ettikçe “Ripple nedir” sorusu da daha çok gündemde yer alıyor.
Ripple’ın Avantajları
CEO’luğunu Brad Garlinghouse’un üstlendiği Ripple, öncelikle ödemelere getirdiği yeniliklerle adından sıkça bahsettiriyor. Ripple, Blockchain teknolojisini kullandığı için aslında çoğu kripto para biriminde olduğu gibi geleneksel yöntemlerde olduğundan çok daha hızlı ve çok daha ucuz para transfer imkanı sunuyor. Ripple ise şirket olarak ödeme yöntemlerine odaklandığı için bu konuda diğer kriptolardan bir adım öne geçiyor.
Zaten Ripple’ın kurduğu işbirlikleri de bunun en güzel örneği olarak karşımıza çıkıyor. Şu anda tüm dünyada büyük bankaların Ripple ile ortaklığı bulunuyor ve bu sayede para transfer işlemleri hızlı ve ucuz gerçekleştiriliyor.
Bunun yanında Ripple’ın tüm token’ları başlangıç aşamasında oluşturuldu ve bu sebeple Ripple’da enflasyon gibi bir durum yok. Ayrıca tüm XRP’ler daha önce oluşturulduğu için çoğu kripto paranın aksine madencilik de yapılmıyor.
Ripple Yorumları
Bunların yanında Coin-turk.com’dan da ulaşabileceğini gibi Ripple yorumları ve Ripple analizi de günden güne önem kazanıyor. Çünkü yatırımcıları sayısı arttıkça ve şirket kendini geliştirdikçe ilgi artıyor.
Ripple birçok avantaj sunmasına rağmen çok sayıda da eleştiri alıyor. Bu eleştirilerin büyük bir çoğunluğunu şirketin kripto para birimi olan XRP’nin merkezi olması endişesi oluşturuyor. Çünkü XRP, bir şirket tarafından üretildi ve merkezilik kripto para ekosisteminin tamamen karşı olduğu bir olgu. Her ne kadar XRP’nin merkezsiz olduğu ve Ripple tarafından kontrol edilmediği belirtilse de bu durum Ripple analizlerini dahi etkiliyor.
Öte yandan XRP fiyatının, şirketin gösterdiği tüm gelişmelere rağmen artmaması da özellikle yatırımcılar tarafından sıklıkla eleştiri konusu yapılıyor. Hatta piyasanın önemli analistlerinden Peter Brandt XRP’nin hiçbir değeri olmadığını ve gelecekte sıfırlanacağını da sık sık tekrarlıyor.
Ancak tüm eleştirilere rağmen Ripple hem şirket hem token olarak emin adımlarla yoluna devam ediyor gibi görünüyor.