İtfaiye geç mi kaldı?

Dün akşam geçici oluşturulan çarşıda büyük çaplı yangın sonucu 9 iş yeri küle döndü. Esnaf itfaiye ekiplerinin geç müdahalesini belirtirken, İtfaiye Daire Başkanı 5-6 dakika içerisinde müdahale edilmeye başlandığını ifade etti.

Dün akşam geçici oluşturulan çarşıda büyük çaplı yangın sonucu 9 iş yeri küle döndü. Esnaf itfaiye ekiplerinin geç müdahalesini belirtirken, İtfaiye Daire Başkanı 5-6 dakika içerisinde müdahale edilmeye başlandığını ifade etti.

Dün akşam saat 20:45 sularında geçici Çelik Konstrüksiyon ile oluşturulan çarşıda çıkan yangında işyerlerinin tamamen yandığını belirten esnaf, itfaiye ekiplerinin yangına geç müdahale ettiğini ve maddi zararlarının çok olduğunu belirterek yetkililerden destek istedi.

Malatya’da dün akşam saatlerinde merkez Yeşilyurt ilçesine bağlı Çavuşoğlu Mahallesi Çırak Caddesi üzerinde bulunan geçici Çelik Konstrüksiyon çarşıdaki bir hırdavatçı dükkanında çıkan yangın, işyerlerinde yanıcı malzemelerin olması nedeniyle peş peşe patlamalar meydana gelerek, birçok işyeri adeta alev topuna dündü.

İtfaiye ekiplerinin müdahale ettiği yangın güçlükle kontrol altına alınırken, soğutma çalışmaları sabah saatlerine kadar devam etti. Yangında 9 iş yeri tamamen yanarken, çok sayıda iş yeri de etkilendi. Dumandan zehirlenen 5 itfaiye eri ise hastaneye kaldırıldı.

Depremden sonra yerleştikleri geçici konteynerde şimdi de yangına yakalandıklarını ve işyerleri tamamen yandığını belirten esnaf, maddi zararlarının çok olduğunu dile getirerek, yetkililerden destek talebinde bulundu.

"İtfaiyenin yetersiz müdahalesinden dolayı hiçbir şeyimiz kalmadı!"
Gece telefonuna gelen bildirimle yangından haberdar olduğunu söyleyen esnaflardan Uğur Turan, geldiğimizde dükkanımız daha yanmamıştı. Yangın dükkanımızın 2 dükkan ötesindeydi. İtfaiyenin yetersiz müdahalesinden dolayı gördüğünüz gibi hiçbir şeyimiz kalmadı. İtfaiye gerçekten yetersizdi. Köpüksüz suyla yangın söndürülmeye çalışıldı. Zararımız, ziyanımız, her şeyimiz ortada. 5-6 milyonun üzerinde zararımız var. Yani varımız, yoğumuz hepsi yandı. İçeride de sağlam parça kalmadı. Sağlam kalan parçalarda iş makinelerinin müdahalesi sırasında dağıtıldı." dedi.

"Depremde sonra tırnaklarımızla kazıya kazıya topladığımızı yangında kaybettik"
Turan, "6 Şubat depreminde de biz varımızı yoğumuzu kaybettik. Yerine tırnaklarımızla kazıya kazıya bu hale geldik. Yine bir ihmal sonucu varımızı, yoğumuzu kaybettik. Bugünümüze de şükür." diye konuştu.

"Yaklaşık 20 milyon civarı zararım oluştu"
Depremden önce işyerinin Niyazi Mısri Mahallesi'nde olduğunu ve işyerinin ağır hasar almasıyla konteyner çarşıya yerleştiğini söyleyen Kudret Fidan, "Mecburiyetten dolayı sacdan barakalı buraya taşındık. En başta bulunan Başak Ticaret'te yangın başlamış ama sebebi nedir bilmiyoruz. Hızlı bir şekilde bütün iş yerlerine yayıldı. Yaklaşık 8 tane işyeri tamamen yandı. Çok ciddi anlamda maddi zararım var. Ortalama 18-20 milyon civarı zararım oluştu." dedi.

Fidan, "Depremde gördüğümüz zarar bu kadar değildi. Yangın bütün mal varlığımızı bitirdi. Şu anki zararımız depremdekinden daha büyük. Ayakta kalabilmek ve ticaretimize tekrar devam edebilmek için yetkililerden destek bekliyoruz." ifadesini kullandı.

"Malzemelerin tamamı yanıcı madde olduğu için patlamalar meydana geldi"
Konuyla ilgili görüştüğümüz Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ömer Çoban ise, "Akşam saat 20.45'te yangının çıktığı haberi geldi. Ekiplerimiz ihbar saatinden hemen sonra 5-6 dakika içerisinde müdahaleye başladı. İşyerlerinde tiner, boya, ispirto, sprey boya, poli üreten malzemeler, elektrik kabloları ve plastik malzemeler bulunuyordu. Malzemelerin tamamı yanıcı madde olduğu için patlamalar meydana geldi. Bir anda işyerleri alev topuna döndü ve yangının yayılması daha da kolaylaştı. Esnaflarımız mağdur olmuş, onları anlıyoruz ama yangın çok büyüktü ve biz elimizden geleni yapmaya çalıştık. Ekiplerimiz sabah saat 08.30'a kadar olay yerinde önlemlerini alıp soğutma çalışmalarına devam etti. Yangına, 15 adet maksatlı itfaiye aracı, 25 adet su tankeri ve 11 iş makinası olmak üzere çok sayıda ekiple müdahale ettik. Yangın süresi boyunca yaklaşık 5 ton köpük kullanıldı. 5 tane arkadaşımızda müdahale sırasında dumandan zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Maddi hasar büyük, esnaflarımız mağdur oldu ancak tek tesellimiz can kaybının olmamasıdır. Yangından dolayı zarar gören esnaflarımıza ve müdahale esnasında etkilenen personellerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Rabbim ülkemizi ve bizleri bu tür büyük yangın ve afetlerden korusun." dileğinde bulundu.

Bakmadan Geçme