İnönü Üniversitesi nasıl personel alıyor?

Türkiye'de birçok üniversitede akademik personel alımı belirlenen kriterlere göre yapılmıyor. İnönü Üniversitesi 26 Haziran'da çıktığı ilanda birçok fakülteye akademik personel alacağını duyurmuştu. Peki bu personeller nasıl alınıyor?

Türkiye’de birçok üniversitede akademik personel alımı belirlenen kriterlere göre yapılmıyor. İnönü Üniversitesi 26 Haziran’da çıktığı ilanda birçok fakülteye akademik personel alacağını duyurmuştu. Peki bu personeller nasıl alınıyor?

Haber: Mahir Temur

Profesör, Doçent ve Doktor Öğretim Üyesi kadrolarına personel alacağını duyuran İnönü Üniversitesi, “2547 sayılı Kanun ile Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uyarınca, Üniversitemiz web sayfasında yayımlanan Akademik Yükseltilme ve Atanma Ölçütleri Yönergesi kriterlerini sağlamış olmak koşuluyla öğretim üyeleri alınacaktır.” denildi.

TOPLAM 75 PERSONEL ALINACAK
26 Haziran ve 8 Temmuz tarihleri arasında başvuru yapılacağını bildiren Üniversite; Eğitim, Fen Edebiyat, Tıp, Diş Hekimliği, Güzel Sanatlar ve Tasarım, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Sağlık Bilimleri ve Spor Bilimleri fakültelerine 75 personel alacağını duyurmuştu.

Birçok üniversitede personel alımlarında kişiye özel ilan çıkıldığı ile ilgili sayısız haber yapılırken, İnönü Üniversitesi’nin son ilanında bazı bölümlerde yeterli dil puanı istemediği iddia ediliyor.

DİL PUANI EN AZ 65 OLMALIDIR

İnönü Üniversitesi web sayfasında yayımlanan Akademik Yükseltilme ve Atanma Ölçütleri Yönergesi” kriterlerini sağlamış olmak koşuluyla öğretim üyeleri alınacağını paylaşılmasına rağmen bu kriterlerin bazı fakültelerde işletilmediği vurgulanıyor.

Kayısı Haber’e konuşan haber kaynaklarımız, İnönü Üniversitesi’nin bu konuda karnesinin iyi olmadığını söylüyor.

İnönü Üniversitesi Akademik Yükseltilme ve Atanma Ölçütleri Yönergesi’nin 4’üncü Maddesi çok açık:

“Adayların merkezi sistemle yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) veya Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) sınavlarından birisinden en az 65 puan ya da ÖSYM
tarafından eş değerliliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmaları gerekir.”

FAKÜLTEYE GÖRE DİL PUANI
2023 yılında İnönü Üniversitesi Senatosu tarafından güncellenen yönergede açık bir şekilde en az 65 dil puanı istenilmesine rağmen bazı fakültelerde yeterli dil puanı olmayan adayların başvuru yapması kampüste dedikodulara yol açtı.

Fakülteye göre dil puanı yönergesine uygulamamasının yanlış olduğunu aktaran ismini vermek istemeyen bir öğretim üyesi, “İnönü Üniversitesi bazı fakültelerde en az 65 dil puanı kriterini uygularken bazı fakültelerde bu kurala uymaması veya yeterli dil puanının olmaması adaletsiz bir tutum” şeklinde konuştu.

Bazı adayların yeterli dil puanının olmamasına rağmen başvuru yapması, İnönü Üniversitesi’nin ilana çıkmadan alacak personeli belirlediği, kişiye göre ilana çıkıldığı görüşünü doğurdu.

8 Temmuz başvuruların son günü.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay 2 dönem bu görevi icra ettiği için görev süresi bu ayın sonunda doluyor. Görev süresi bitmek üzere olan bir rektörün toplu ilana çıkması eleştirilirken, yeterli dil puanı olmayan adayların başvuru yapması kişiye özel ilana çıkıldı iddialarını güçlendirdi.

Yorumlar 1
Fahrican 03 Temmuz 2024 11:00

Sizin mahalleden olmasın gider ayak bizim mahallenin çocuklarına kadro verelim mantığı görünüyor. Dil seviyesi iyi olmayan akademisyen dünya yayınlarını çalışmalarını nasıl takip edecekmiş, nasıl uluslararası yayınlara katkı sağlayacakmış. Haram helal, vicdan etiği kalmamış sözde aydınlar bizi yönlendirip yönetiyor.

Bakmadan Geçme