İhsan Koca: Yaptıkları popülizmdir!

Malatya'da son zamanlarda çok konuşulan AK Parti İl Başkanı İhsan Koca ile bir röportaj yaptım. Akıllardaki tüm soruları sormaya çalıştım. İl başkanlığını da sordum, ilçe başkanlıklarını da sordum. Muhtarların ve STK temsilcisinin eleştirilerini de sordum. AK Parti'nin Malatya'da yeni yüzler çıkarmamasını da sordum. 

Malatya’da son zamanlarda çok konuşulan AK Parti İl Başkanı İhsan Koca ile bir röportaj yaptım. Akıllardaki tüm soruları sormaya çalıştım. İl başkanlığını da sordum, ilçe başkanlıklarını da sordum. Muhtarların ve STK temsilcisinin eleştirilerini de sordum. AK Parti’nin Malatya’da yeni yüzler çıkarmamasını da sordum. 

Hadi başlayalım…

 

MAHİR TEMUR: Önce adaylık konusunu sormak istiyorum. Türkiye’de bazı illerde ve büyükşehirlerde AK Parti il başkanlarının istifası istendi. Malatya’da ise bu ayın sonunda sonbaharda yapılacak kongrede yeni il başkanın belli olacağı kulislerde konuşuluyordu. Bu ayın sonunda her şey belli olacak, deniyordu. Belli oldu mu? Önümüzdeki dönem siz il başkanı mısınız?

İHSAN KOCA: İl başkanlıklarında, ilçe başkanlıklarında zaman zaman değişimler oluyor. Yenilenmeler oluyor. Kongre sürecinde de oluyor diğer zamanlarda da oluyor. Bu değişimlerde bazı ölçüler var. Genellikle seçim başarıları, seçim başarısızlıkları, diyaloglar…

SORU: AK Parti milletvekilleri ile diyaloglar mı?

İHSAN KOCA: Milletvekilleri ile diyaloglar, genel merkez ile diyaloglar, belediyeler ile diyaloglar, teşkilatın kendi içinde diyalogları da etkili oluyor. Bunların hepsi bir kriter. Bunlara göre bir değerlendirme yapılıyor ve bazı il başkanlarımıza devam edelim, bazılarıyla yenilenelim… Bazıları kendileri bırakma arzusunda oluyorlar. Bazıları bir takım rahatsızlıklar yaşamış, bırakmak istiyor. Bazıları işlerinin aksadığını düşünerek bırakmak istiyor. Bu sebeplerle 9-10 il başkanımız değişti. Kimisi farklı görevler aldı. Mesela teşkilat koordinatörlüğü var bizde. Kimisi düz üye olarak bıraktı. Öyle tahmin ediyorum ki bir müddet daha bu değişiklik süreci devam edecek. Ama Malatya’da böyle bir süreç yok.

SORU: Geçen ay bir Ankara ziyaretiniz oldu. Bu ziyaretin adaylık ile ilgisi var mıydı?

İHSAN KOCA: Yok yok. Bugüne kadar il başkanlığımın devamı, bitirilmesi, sonlandırılması veya istifa ettirilmesi gibi konularda Ankara’da hiç görüşme yapmadım. Sadece Ağustos ayında bir görüşmem oldu. Ağustos ayının dışında ben bu konularda Ankara’da kimseyi rahatsız etmedim.

SORU: Son seçimden sonraki Ağustos 2019 mu?

İHSAN KOCA: Evet evet.

SORU: Son Ankara ziyaretinizde Tayyip Bey ile özel bir görüşmeniz oldu mu?

İHSAN KOCA: Evet, özel görüşmemiz oldu. Ama il başkanlığı konusu hiç konuşulmadı. Özel görüşmemizin bir kısmı hemşerilik beratının takdimi ile ilgiliydi bir kısmı da özel muhabbet şeklinde geçti. Bir kısmında ise Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ben vardım. Daha çok sohbet-muhabbet ortamında geçti. Şehrimiz ile ilgili fikir alışverişi oldu. Ben Sayın Cumhurbaşkanım ile zaten bu konuları konuşmam. Cumhurbaşkanımızın ters bir bakışı bile talimattır bizim için.

SORU: Ağustos ayında niye gittiniz?

İHSAN KOCA: Ağustos ayında, biraz yorucu bir süreç geçirmiştim. O yorucu aylar bittikten sonra bu sürecin beni yıprattığını ifade ettim. Onlar da bana bu iş yorucu, bunu en iyi siz biliyorsunuz. Devam edin, dediler.

SORU: İstifa ettiniz ama kabul görmedi, diyorsunuz.

İHSAN KOCA: Evet ama devam dediler. Böyle bir şeyi gündemine alma, dediler. Ben de peki emredersiniz, dedim. Ondan sonra il başkanlığı ile ilgili temasım, talebim, görüşmem olmadı.

 

SORU: AK Parti il başkanlığı için bazı isimler konuşuldu. Tartışıldı. Tam da o günlerde siz bir televizyon kanalında “Bazıları üzülecek ama biz görevimizin başındayız” dediniz. Açıklama getirdiniz ama sanki adaylar için söylenmiş bir söz gibi algılandı. Gerçekten kime söylediniz bu sözü?

İHSAN KOCA: AK Partili kimseye söylemedim tabii ki. Şunu belirtebilirim il başkanlığı ile ilgili… Bu son günlerde tekrar devam edileceği dillendiriliyor. Bu bilgiye nerden ulaştılar bilmiyorum.

SORU: Ama benim de edindiğim bilgilere göre önümüzdeki dönem yine siz il başkanısınız. Hayırlı olsun diyelim mi?

İHSAN KOCA: Bugüne kadar bana sen yeter, dinlen veya eline sağlık denmedi. Ya da sizinle devam etmeyeceğiz, diye bir yaklaşım olmadı.

SORU: Peki Öznur Çalık ve Bülent Tüfenkci ile bir görüşmeniz oldu mu?

İHSAN KOCA: İl başkanlığının devamı konusunda mı?

SORU: Evet.

İHSAN KOCA: Hayır olmadı. Öznur Hanımla en son dün akşam beraberdik. İl başkanlığının devamı, bitirilmesi konuları hiç konuşmadık.

SORU: Selahattin Gürkan ile?

İHSAN KOCA: Selahattin Başkan ile haftada üç-dört gün beraber oluyoruz. Ama il başkanlığı ile ilgili hiç konuşmadık.

SORU: İlçe kongreleri sanırım 29 Şubat’ta başlıyor. Bu dönemde Akçadağ ve Arapgir’i kaybettiniz. Hekimhan’da ittifak adayınız kaybetti. İlçelerde köklü bir değişim yaşanacak mı?

İHSAN KOCA: Elbette kongre süreci her parti için kendini yenileme ve taze kan takviyesi anlamında heyecan getirir, hareket getirir. Bizde de öyle olacaktır. Kaldı ki biz bunu yıllardır yapıyoruz. Şimdiye kadar Malatya, tüm il başkanlarını milletvekili yapmış tek şehirdir. İlçelerde kaybetme gerekçemizi sadece ilçe başkanlarına fatura ederek kurtulamayız. Mutlaka başka gerekçeler vardır. Şimdi aday belirleme sürecinde ilçe başkanımız çok etkili olamamışsa ve aday bi şekilde belirlenmişse ve o aday ile seçimi kaybetmişsek bunun tüm sorumluluğunu ilçe başkanına yıkamayız.

SORU: Öğrenmek için soruyorum. AK Parti’de bir ilçe başkanı belirlenirken hangi aşamalardan geçiliyor? Nasıl belirliyorsunuz?

İHSAN KOCA: İl başkanının, ilçe belediye başkanlarının, büyükşehir belediye başkanının ve milletvekillerin görüşleri alınır. Aslında İl Teşkilatı olarak önce bir çalışma yaparız. Sonra İl Koordinatörlerimiz var. İl Koordinatörümüz gelir bir çalışma yapar. Aday sayımız fazla ise bu sayıyı üçe indirir. Bu aday sayısı üçe indirilirken yukarıda saydığım arkadaşların görüşleri alınır. Üçe indirilen isimler genel merkezde mülakata çağırılır. Genel merkezde yapılan mülakatlar sonucu yine istişare ile bir arkadaşımız ilçe başkan adayı olarak ya önceden yetki verilir ya da kongrede adayımız olarak kongreye katılır.

SORU: Geçen ay belki de AK Parti Malatya tarihinde kongreye 8-9 ay kalmışken yürütme kurulunu değiştirdiniz.

İHSAN KOCA: Daha önce çok değişti.

SORU: Geçmiş yıllara baktım ama seçime kısa bir süre kalmışken hiç değişmemiş yürütme kurulu. Bu değişim aslında sizin “var mısınız yok musunuz” söylemleri konuşulurken değişim yaşandı. Yani sizin daha il başkanlığınız netleşmeden bir değişim yaşandı. Niye böyle bir karar aldınız? 9 ay bekleyemediniz mi?

İHSAN KOCA: Normalde yeni yönetimi oluştururken genel merkezimizle istişare ederek tabii, partiye yeni arkadaşları kazandırma gayesiyle hareket ettik. Birçok arkadaşımız da yeni, siyasette ilk defa görev alıyorlar. Bu arkadaşlarımızın sadece yönetim anlamında değil, Yürütme Kurulu’nda da bulunarak siyasette biraz daha tecrübe kazanmalarını arzu ediyordum. Biz 29 Ağustos 2018’de yönetimimizi basına duyurduk. Asıl düşüncemiz bir yıl sonra yani Ağustos 2019’da yürütme değişikliği yapmaktı. O dönem farklı gündemler ile uğraştığımız için yürütme değişikliğimiz ertelenmiş oldu. Bu değişiklikte de bir arkadaşımız işini il dışına taşımıştı. Kendi affını istemişti. Bir arkadaşımız işlerinin aksadığını ve kendi arzusuyla müsaade istemişti. Diğerlerinde benzer gerekçelerle bir yer değişikliği oldu.

SORU: Değişen arkadaşlar sizden öğrenmemiş. Değiştiğini basında çıkınca öğrenmiş. Haber vermediniz mi?

İHSAN KOCA: Değişiklikten Enes Perçin ve Mahmut Abi biliyordu. Bizde uygulama öyledir. Yönetime alırken de yürütmeye alırken de haberleri olmaz. Ayrılırken de haberleri olmaz. Biz yönetimi açıkladığımızda birçok arkadaşımızı yönetimi açıklayacağımız toplantıya davet ettiğimizde haberleri oldu. Yürütmede de kimsenin haberi yoktu. O toplantıda açıkladık. Bizde uygulama bu şekilde oluyor. Genelde önceden haber verme olmuyor.

 

SORU: Malatya’da daha önce görmediğimiz düzeyde bazı durumlar yaşadık. İki muhtar bi şeyler söyledi. Bir STK temsilcimiz Numan Kurtulmuş’un olduğu salonda eleştiriler getirdi. Bin 200 STK var ama biri konuştu veya 700 muhtardan sadece ikisi farklı ses çıkardı. Bu farklı seslere farklı tepkiler verildi. Sizce AK Parti Malatya’da nerede yanlış yaptı? Bu yanlışı kendi içinizde analiz ettiniz mi?

İHSAN KOCA: Yanlışımız olabilir. Bi defa insanız. Hiç kimse mükemmel değildir. Bende mükemmeli yaptığımın iddiasında değilimdir. Hatamız vardır, yanlışımız vardır. Ama bizden kaynaklanmayan olgular var. İnsanlar bir defa popüler olma gayretinde. İşte bir yerde bir sivri çıkış yaparsam popüler olurum.

SORU: Ama bu eskiden yoktu Başkanım…

İHSAN KOCA: Bu aslında iletişimin geliştiğiyle alakalı. Eskiden bir toplantıda bi şey yapılırdı sadece o toplantıdakiler duyardı. Ama şimdi twitter’ı, facebook’u, instagram’ı var. Telefonu çıkartıp canlı yayınlıyor artık. İnsanlar da artık bunu bildikleri için bu fırsatı değerlendiriyorlar. Bu nimetlerden faydalanmak isteyen arkadaşlarımız var, hemşerilerimiz var. Aslında bunun partimizle ilgisi de yok.

SORU: Siz iki muhtarın ve bir STK temsilcisinin söylemlerini popülizm olarak mı değerlendiriyorsunuz?

İHSAN KOCA: Ben popülizm olarak değerlendiriyorum. Yani doğrusu o muhtarımız eleştirebilir. Herkesin eksiği vardır. Belediyenin de vardır, il yönetimin de vardır, vekilin de vardır. Olabilir. Ama muhtarımız talebinde ciddi ise baş başa gelip söyleyebilir. Hemşerilerimiz gelip söylüyorlar. Burada gelip eleştirisini, talebini, şikayetini dile getirebilir. Kamuoyu önünde kalkıp da bunu bir gösteriye dönüştürmesi şık olmadı. Nazik olmadı. Nezakete uymadı en azından.

SORU: Ama Numan Kurtulmuş’un direk o gece ifadesi varmış. Varsa eleştiriniz söyleyin, demiş.

İHSAN KOCA: Bende diyorum bizi eleştirin. Ama kişinin eksiğini birebir söylerseniz bu faydalı bir şeydir. Toplum içinde söylerseniz bu hakarete dönüşebilir. Ben sizde gördüğüm bir hatayı, yanlışı birebirde söylersem sizi düşündüğüm için söylüyorumdur. Ama toplum içinde söylersem siz bundan rencide olabilirsiniz. İncinebilirsiniz.

SORU: Biz bu eleştiri getiren muhtarlara veya STK temsilcisine niye ulaşamadık, niye dokunamadık, demiyor musunuz?

İHSAN KOCA: Dokunamadığımız diye bir şey yok. Kişisel beklentiler gerçekleşmemiş olabilir. Kişisel birtakım hesaplar olabilir. Kişisel birtakım hedefler olabilir. Ki birtakım hedefler olabilir dediğim de sosyal medyadan görmüşsünüzdür. Bir takım hedeflerin olduğunu gördük. Muhtarımız değil de başka arkadaşlarımızın… Bunlar için bir fırsat oluşturma bir zemin oluşturma olabilir. Bu normaldir. Bunlar yaşanmalı mı, yaşanmalı. Birbirimizi tanımak için yaşanmalı. Bunlar da olmalı… Ben bunlara da tepki göstermem. Hatta sonradan sordular ben “teşekkür beklerdim” demiştim. Bu samimi düşüncemdi. Yani iş olsun diye söylemedim. Partimizin iki numaralı ismi Malatya’ya gelmiş. Güzel bir organizasyon yapmışız. Muhtarlarımızla, STK’larımız ile buluşturuyoruz. Bu organizasyon için en azından elinize sağlık, güzel oldu anlamında teşekkür beklerken, dedim. Bu da yanlış anlaşıldı.

SORU: Başkanım anladığım kadarıyla Malatya basını veya kamuoyu ile ilgili bir iletişim sorunu var mı sizin. Kendinizi iyi anlatamıyor musunuz? 

(İhsan Koca bu esnada gülüyor, espri yapıyor)

İHSAN KOCA: Onu Mahmut Bey (Boyraz) değişikliğiyle gidereceğiz inşallah.

SORU: Yaptıklarınızı diğer siyasetçiler gibi sürekli anlatmayışınız veya basın ile çok görüşmeyişinizin veya basın bülteni göndermeyişinizin bir sonucu diyebilir miyiz bu iletişim sorununa?

İHSAN KOCA: Onun da bu kopuklukta etkisi vardır. Ama benim kastım, teşekkür beklerken, buydu. Ben eleştiriden korksam böyle bir organizasyon yapar mıyım?

SORU: Numan Kurtulmuş’un Malatya’ya gelme amacı neydi?

İHSAN KOCA:  Asıl gelme amacı üniversitede konferans vermek içindi. Ama Malatya’ya gelmişken programı doldurmak istedik. Biz Numan Bey’den önce STK’lar ile özel bir toplantı yapmıştık.

SORU: AK Parti’nin Malatya’da kurucuları arasındasınız. İl başkan yardımcılığı yaptınız. Ağustos 2002’de genç-dinamik biri olarak il başkanı oldunuz. 2007’de milletvekili oldunuz. Bir dönem milletvekilliği yaptınız. 2018 yılında da tekrar genel merkez tarafından Malatya il başkanı olarak atandınız. AK Parti’de sürekli eski yüzleri görüyoruz. AK Parti Malatya’da yeni yüzler, yeni genç-dinamik siyasetçiler niye çıkartamıyor? Eski siyasetçiler yeni insanların önünü mü kesiyor? Yeni siyasetçilere kapalısınız imajı var Malatya’da.

İHSAN KOCA: Yeni insanlara kapalı değiliz. Bizim Malatya siyasetine AK Parti ile kazandırdığımız siyasetçilerimiz oldu. Şu anda ismi telaffuz edilen siyasi büyüklerimiz AK Parti’nin yetiştirdiği siyasetçiler oldu. Şu anki veya geçmişteki siyasetçilerin hemen hemen hepsi il teşkilatımızdan çıktı. İl teşkilatımız okul görevi gördü.

SORU: Ama çıkmıyor artık.

İHSAN KOCA: Çıkıyor. Çıkacak inşallah. Yine çıkacak.

SORU: Son 10 yıla baktığımızda kimse yok.

İHSAN KOCA: Yine çıkacak inşallah. Biraz önce dediğim gibi biz yönetimimizi oluşturmaya çalışırken biz bu eksikliği görerek hareket ettik. İnşallah Malatya’da siyasete yeni insanlar kazandıralım gayesiyle yola çıktık. Yönetimimiz ve yürütmemiz o amaçla oluşturulmuştur.

SORU: 2018 yılında genel merkez tarafından atandığınız zaman ben şunu düşündüm. Herhalde İl Teşkilatını toplayıp yeni bir isme devredecek, dedim

İHSAN KOCA: Ben de öyle algılamıştım.

(Bu söylemden sonra gülüyoruz)

SORU: Peki niye birine “el” vermediniz? Niye tekrar adaysınız?

İHSAN KOCA: Aday değilim.

SORU: Aday değilsiniz, başkansınız.

İHSAN KOCA: Ben başkanım şu anda…

SORU: Yeni dönemde de başkansınız İhsan Bey.

İHSAN KOCA: Ben ilk il başkanlığımda da aday olmadım. Beni seçtiler. İlk kongrede aday oldum ama yine genel merkezimizin talimatıyla. İkinci kongrede yine aday oldum genel merkezimizin talimatıyla. Ama sadece kendi arzum ve isteğimle milletvekilliğine aday oldum. Milletvekili olmak istiyorum, dedim. Onun dışındaki hiçbir şeye aday olmadım. Talimatla görev verildi ve görevimi yaptım.

SORU: Öznur Çalık ile röportaj yaptığım zaman da sormuştum. Yeni insanların, yeni yüzlerin gelmesi gerektiğini savunmuştu Öznur Hanım. Ben de birilerine ön ayak olacak mısınız, dediğimde, “tabii tabii” demişti. Siz sizden sonra birilerine “el” verecek misiniz?

İHSAN KOCA: Tabii tabii… İnşallah. Belki çok iddialı bir şey oldu ama önümüzdeki dönemde bunu yaşayacağız Allah ömür verirse. Hem siyasi hem fiziki ömür verirse… Hatırlarsanız 2011’den sonra ben siyasetten geri çekildim. Hiçbir aktif görevim olmadı. İl başkanlarımızın tamamına söylemişim, ben sizin emrinizdeyim, diye. Zaman zaman seçim çalışmalarına, danışma toplantılarına, SKM çalışmalarına çağırmışlardır, katılmışımdır. Onun dışında aktif bir görevim olmamıştır. Gönüllü bir AK Partili olarak partimin her zaman emrinde olmuşum. Ben 2011’de siyaseti bırakmışım ta ki 2018 kadar. Tekrar nasıl geldiğimi de biliyorsunuz.

SORU: Şunu sormak istiyorum. Şöyle bir algı oluştu Malatya’da. Selahattin Gürkan, Bülent Tüfenkci ve İhsan Koca bi tarafta dururken, Öznur Çalık, Ahmet Çakır ve Hakan Kahtalı diğer tarafta duruyor. Öznur Çalık ile bir probleminiz var mı?

İHSAN KOCA: Problemimiz yok çok şükür. Bi defa bizim Bülent Bakan ile ortaokuldan başlayan bir sınıf arkadaşlığımız var. Liseyi de aynı sınıfta okuduk. 1977’den beri Bülent Tüfenkci ile arkadaşlığımız, dostluğumuz var. Liseyi aynı sınıfta bitirdik. Hatta Bülent Bakan liseyi dereceyle bitirdi. Sınıf birincisiydi. Öznur Hanım ile yaklaşık 18-20 yıl beraber siyaset yapmışız. Bir hukukumuz, muhabbetimiz oluşmuş. Ahbaplığımız oluşmuş.

SORU: Aranızda bi şey yok yani.

İHSAN KOCA: Olabilir. Zaman zaman olaylara farklı bakabiliriz. Farklı yaklaşabiliriz. Aynı düşünmediğimiz konular olabilir ama bu sadece fikir ayrılığıdır. Ahmet Başkan ile hem partide beraber olmuşuz. Biz il başkanlığı yapmışız Ahmet Başkan il başkan yardımcılığı yapmış. Hakan Başkanımız bizim yönetimimizdeydi.

SORU: Selahattin Başkan ile niye bu kadar yakın duruyorsunuz?

İHSAN KOCA: Selahattin Başkan ile son dönemde tanışıklığımız var. 2009’dan sonra tanışıklığımız başladı.

SORU: Selahattin Başkanın da size karşı yakınlığı daha fazla gibi.

İHSAN KOCA: Bunda Malatya’nın faydası olacağını düşünüyorum. İl teşkilatı ile belediye arasında problem olması demek, o ilde problem var demektir. O problemde şehrin bütün kesimlerine yansır demektir. Ama biz arzu ediyoruz ki problemsiz ve diyalog içerisinde götürelim. Ve şehrimiz de kazansın partimiz de kazansın.

SORU: Son sorum tütüncü esnafı ile ilgili olsun. Tütüncüler AK Parti il binası önünde bir eylem yaptı.  Görüştünüz mü, sıkıntılarına çare bulabildiniz mi?

İHSAN KOCA: Görüştüm tabii ki. Olayın başlangıcından itibaren görüşmelerimiz başlamıştı. Emniyet Müdürlüğümüz kaçak tütün ile ilgili bir operasyon başlatıyor. Güvenlik güçlerimizin yaptığı bir operasyon… Yaka Köyü muhtarı ilk konuyu bana iletti. Haksız uygulamalar söz konusu, dediler. Biz de Sayın Valimizden başka bir konu için randevu almıştık. Sayın Valimize gittiğimde sıcak yaşanan bu olayı aktardım. Kalabalık toplanmadan önce görüştük. Sayın Valimiz de Emniyet Müdürümüz ile görüştü. Ben de Vali Beyin yanından çıkınca muhtarı aradım ve İki tarafın da makul göreceği bir çözüm için uğraşıyoruz, dedim. Sonrasında Bakkallar Oda Başkanı ile telefonda görüştüm. Sonra Vali Bey ile Emniyet Müdürümüz ile telefon trafiğine girdik. Belli bir düzeye geldi. Tütüncü esnafımızın sıkıntıların hafifletmesi aşamasına getirdik. Nihayetinde tatlıya bağlanıyor gibi. 

 

SORU: Her röportajımda soruyorum. Malatya basınını takip edebiliyor musunuz ve nasıl buluyorsunuz?

İHSAN KOCA: Takip etmeye çalışıyorum ama genellikle biraz gecikmeli takip ediyorum. Mesela bugün çıkan haberleri bilmiyorum ama akşam veya gece bakma şansım oluyor. Arkadaşlar haber veriyor. Ama ben Malatya basınımızın biraz daha kendini geliştirmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Özellikle konuları bilgi sahibi olarak yapmaları veya haberleştirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Mesela çok eskiden beri bu işle uğraşan arkadaşlarımız var. Türkçeyi dahi doğru dürüst kullanma konusunda sıkıntı yaşayan arkadaşlarımız tabiri caizse bize ders vermeye kalkıyor. Ama maalesef bizim basınımızda bu konuda eksiklik olduğunu düşünüyorum.

MAHİR TEMUR: Başkanım teşekkür ediyorum, röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için.

İHSAN KOCA: Ben teşekkür ediyorum. Her zaman bekleriz.

Röportaj: Mahir Temur - [email protected]

Kayısı Haber

Yorumlar 2
ALİ 14 Ocak 2020 19:09

İnsanların konuşması normal konuşmaması anormal başkanım. saygılar sıunarım

helal olsun 14 Ocak 2020 15:31

HELAL SANA BAŞKANIM

Bakmadan Geçme