Geleceğin inşaat mühendisleriyle söyleşi
Ortak Değer Malatya Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Güngör İnşaat Yetkilisi Bülent Güngör ile İnşaat Mühendisi Mehmet Onur Altun, İnönü Üniversitesi İnşaat Bölümü öğrencileriyle söyleşide bir araya geldi.
Ortak Değer Malatya Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Güngör İnşaat Yetkilisi Bülent Güngör ile İnşaat Mühendisi Mehmet Onur Altun, İnönü Üniversitesi İnşaat Bölümü öğrencileriyle söyleşide bir araya geldi.
Öğrencilerle kariyer planlaması ve kendilerini nasıl yetiştirmeleri gerektiği konuları başta olmak üzere İnşaatın ve inşaat teknikliğini okumanın önemli detaylarını paylaşan Bülent Güngör ve Mehmet Onur Altun gelen sorulara da cevap verdiler. Söyleşiye Ortak Değer Malatya Derneği Başkanı Ergün Kılıç da dinleyici olarak katıldı.
Meslekteki tecrübelerini paylaşarak sözlerine başlayan İnşaat Mühendisi Mehmet Onur Altun, “Mesleğe özel sektörde başladım. Daha sonra ayrılarak 2009’da maliye kaydımı yapıp, kendi yerimde çalışmaya başladım. Şantiyedeki tecrübelerimi de kullanma adına proje üzerinde çalışmalar yaptım. 2010 yılından günümüze kadar da proje çiziyoruz. Çalıştığımız elektrik mühendisleri, makine mühendisleri, mimarlar var. Takım halinde projeleri yapıyoruz. Ayrıca 2012 yılında da Türkiye genelinde yapı denetim firmaları açıldı, yani yapı denetime devredildi bu inşaatları denetleme sistemi. Projeyi çiziyoruz, yapı denetimde de kontrol ettikten sonra ilerleyişine çeşitli kademelerdeki arkadaşlarla devam ediyoruz” ifadelerini kullanarak, meslekte adım adım işleyişin nasıl olduğuna dikkat çekti.
Ortak Değer Malatya Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Güngör İnşaat Yetkilisi Bülent Güngör ise faaliyet gösterdikleri alanları anlatarak, şirket olarak 300 çalışanları olduğunu paylaştı.
Güngör, “Ortalama 300 çalışanımız var. Bu inşaat sezonunda ortalama 500’ü bulabiliyor. Çalışmalarımız sırasında çalıştığımız teknik elemanlar olarak İnşaat mühendisi var, elektrik mühendisi var, mimarımız var, elektrik teknikeri, işletme, muhasebe, makine mühendisi var. Üst düzey yönetici sayımız toplamda 51 kişi. Çalışmalarımızdan örnek verecek olursak, Malatya’da Sümer Park’ı biz yapmıştık. Yine MAŞTİ Var. Defterdarlık binası var yaptığımız. Üniversitede güzel sanatlar fakültesi var. Diş hekimliği fakültesi, kapalı spor salonu ve kütüphane binası var burada yaptığımız. Bunun dışında Bingöl’de hastane var 2 tane. Besni’de, Gaziantep’te hastane var, Antep’te yine bölge idare mahkemesi var” sözleriyle tecrübelerini paylaştı.
Ortak Değer Malatya Derneği Başkanı Ergün Kılıç da zaman zaman söyleşiye katılarak, katılımcıları sorularıyla terletti.
Ergün Kılıç’ın ‘ortaklıkların uzun süre gitmediği bir ortamda, sizin ortaklığınızı korumanızın ve ciddi bir başarıyla yolunuza devam etmenizin birkaç nedenini sayarsanız neler söylersiniz’ şeklinde sorusuna, Güngör, “İşinize ve insana duyduğunuz saygıyla birlikte, özveri tabi ki” diye cevap verdi.
Daha sonra öğrenciler sordukları sorularla söyleşiye katıldılar.
İnşaat işi yaparken fiyat güncellemeleri olduğunda yaklaşık maliyeti nasıl tutturdukları yönünde sorulan bir soruya da Güngör şu cevabı verdi: “Tabi bu maliyet işi inşaatın en önemli alanıdır. Burada hesaplama yapılırken güncel piyasa üzerinden hareket etmek çok önemli. Tabi bunun için iyi bir ekiple çalışmanız şart”.