Esnafa e-haciz'ler başladı!

Mücbir Sebep Hali 30 Kasım'da sona eriyor. 6 Şubat'ın ardından binlerce esnaf konteynerde ticaret yapmaya çalışırken Mücbir Sebep kapsamındaki Malatya'da vatandaşlara e-haciz uygulanmaya başlandı.

Mücbir Sebep Hali 30 Kasım’da sona eriyor. 6 Şubat’ın ardından binlerce esnaf konteynerde ticaret yapmaya çalışırken Mücbir Sebep kapsamındaki Malatya’da vatandaşlara e-haciz uygulanmaya başlandı.

Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya ile birlikte Gaziantep’in depremden etkilenen 2 ilçesinin de içinde olduğu Mücbir Sebep durumu 30 Kasım 2024 tarihinde sona eriyor.

Birçok STK ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası bu sürenin uzatılması için taleplerini yetkililere iletirken Malatya Vergi Dairesi’nin 14 Kasım tarihinde bazı esnaflara e-haciz başlattığı ve tüm banka hesaplarına bloke koyduğu anlaşıldı.

 

14 KASIM’DA TÜM HESAPLARA BLOKE KONULDU
Malatya Beydağı Vergi Dairesi’ne borcu olan bir esnafın 14 Kasım günü tüm tapu ve banka hesaplarına bloke koyuldu. E-Devlet’ten tüm hesaplarına e-haciz getirildiğini öğrenen ismini vermek istemeyen bir esnaf, 30 Kasım’ı bile beklemeden depremde büyük yara almış esnafa haciz işlemi başlatmanın hukuksuz olduğunu söyledi.

“BİZE GELEN TALİMATI UYGULADIK”
Beydağı Vergi Dairesi’ne 33 bin 982 TL borcu olan esnaf 14 Kasım günü şok yaşadı. Tüm banka hesaplarına haciz konduğunu öğrendikten sonra Beydağı Vergi Dairesi’ne giden aynı esnaf, yetkilinin “Bize gelen talimatı uyguladık” söylemi ile karşılaştı.

Ayrıca birçok esnafa 14 Kasım tarihinden sonra e-haciz işlemi uygulandığı belirtildi.

Sadıkoğlu: E-haciz uygulamaları depremin açtığı yarayı daha da büyütüyor

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise bugün konu ile ilgili bir açıklama ayptı.

Sadıkoğlu, mücbir sebep kapsamına alınmayan beyana dayalı olmayan kamu borcu olan firmalara mücbir sebep süresi boyunca müsaade edilerek, e-haciz uygulanmamasını talep etti.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, beyana dayalı olmayan kamu alacakları nedeniyle başlatılan e-hacizlerin firmaları mağdur ettiğini belirterek, şunları söyledi; 

“6 Şubat’ta yaşadığımız asrın felaketi ekonomik ve sosyal açıdan derin yaralar açtı. Açılan bu yaralar hala tam anlamıyla sarılmış değil. Sayıları 10 bini aşan üyelerimizin tamamı doğrudan veya dolaylı yoldan depremden olumsuz etkilendi. Üyelerimizin biriken sorunlarına yeteri kadar çözüm bulunamazken, her gün yeni bir sorunla karşılaşıyoruz. Mücbir sebep kapsamına alınmayan, beyana dayalı olmayan kamu alacaklarının Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bir anda tahsiline başlanması yüzlerce üyemizin mağduriyetine sebep olmuştur. Üstelik ödeme durumu olmayan üyelerimize e-haciz işlemi başlatılarak banka hesaplarına bloke konulmuş olmasını da üzülerek öğrendik. 11 şehrimizde meydana gelen ve 4 il ile 2 ilçeyi neredeyse yerle bir eden büyük depremler yaşamış firmalara devletimizin şefkat yüzünüzü göstermesini bekliyoruz. Malatya, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde faaliyet yürüten ve beyana dayalı olmayan kamu borcu olan firmalara mücbir sebep süresi boyunca müsaade edilmesini, e-haciz işlemlerinin uygulanmamasını talep ediyoruz. Başlatılan e-hacizlerin de kaldırılmasını bekliyoruz. E-haciz nedeniyle banka hesaplarına konulan blokeler, üyelerimizin ticari itibarlarını zedeleyerek depremin yaralarını sarmayı zorlaştıracaktır. Konu hakkındaki resmi yazımızı Cumhurbaşkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderdik. Sorunun ivedi bir şekilde çözüme kavuşması için sürecin takipçisi olacağız.”

Bakmadan Geçme