Ekmek niye 10 TL oldu?

Malatya Fırıncılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Apak, başta un olmak üzere giderlerin sürekli arttığını ve kendilerinin de zam yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, özellikle yetkililerin un zammına önlem almaları gerektiğini söyledi.

Malatya Fırıncılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Apak, başta un olmak üzere giderlerin sürekli arttığını ve kendilerinin de zam yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, özellikle yetkililerin un zammına önlem almaları gerektiğini söyledi.

Malatya'da 31 Temmuz 2023 tarihinden beri 7,5 TL'den satılan 200 gram pide ekmeği bugün itibariyle yapılan yüzde 25'lik zamla 10 TL'den satılmaya başlandı.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Malatya Fırıncılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Apak, ekmek zammını tetikleyen giderlerin olduğuna vurgu yaptı.

200 gram pide ekmeğinin 7,5 TL olduğunda 50 kilogramlık un fiyatının o tarihte 450 TL olduğunu şimdi ise 700 TL'ye dayandığına dikkat çeken Apak, yetkililere un zammının önüne geçilmesi çağrısında bulundu.

"Kimse una gelen zammı gözönünde bulundurmuyor"
Temel gıda maddesi olan ekmeğin zamlanmasını kendilerinin istemediklerini ancak giderlerden dolayı mecbur kaldıklarını ifade eden Apak, "Bizde ekmeğin zamlanmasını istemiyoruz ama mecbur kalıyoruz.  Zam yapılmasa fırıncılar kapanmak zorunda kalacak. Ekmeğe yılda iki defa ekmeğe zam yapılırken, una aylık zam geliyor. Birilerinin un zammını engellemesi lazım. Un ve diğer maliyetlere zam geldiği müddetçe ekmek fiyatları artmak zorunda kalıyor. Maya, odun, işçilik, sürekli artıyor. Kiralar 5-6 katına çıktı. Yani sürekli giderler çoğalıyor. Ekmeğin sabit olması mümkün değildir. Yani Sanki suçlu fırıncılarmış gibi. Fırıncıların en son istediği şey zamdır. Kimse una zam geldi demiyor. Sürekli ekmeğe olan zam dile getiriliyor. Yani fırıncı zam yapmak istemez ama sürekli una, oduna, mayaya, işçiye, kiraya zam geldiği için buda haliyle ekmeğe yansıyor. Fırıncının bir gücü yoktur. Bunu yapmak mecburiyetinde kalıyor." ifadelerini kullandı.

Malatya'da ekmek 10 TL oldu
Apak, "En son 200 gram ekmek 7,5 TL olduğunda 50 kilogramlık un torbası 450 TL idi. Şimdi 700 TL'ye dayandı. Una aylardır bu şekil zam geliyor. Bu süredeki farkı fırıncı halka yansıtmıyor, cebinden ödüyor. Yani una her ay zam geliyor, Mayaya her ay zam geliyor. Kiralar zaten malum. Ama her ay ekmeğe zam yaparak halka yansıtılmıyor. Bu mümkün değildir. Bu aradaki farkı fırıncı esnafı cebinde ödemek zorunda kalıyor. Yetkililerin artık un zammına bir dur demeleri lazım. Yani enflasyonun durmasını istiyorsanız, temel gıda maddesi olan un zammının da mutlaka durması lazım. Çünkü un fiyatları durmadığı müddetçe temel gıda olan ekmeğe zamlar devam edecektir." dedi.

Bakmadan Geçme