Deprem bölgesinde nitelikli göç

Oda başkanları Adıyaman'da bir araya geldi. Burada konuşan Sadıkoğlu, deprem bölgesi 4 ilden göç edenlerin nüfusu 400 bin olduğunu ve nitelikli göç verildiğini aktardı.

Oda başkanları Adıyaman’da bir araya geldi. Burada konuşan Sadıkoğlu, deprem bölgesi 4 ilden göç edenlerin nüfusu 400 bin olduğunu ve nitelikli göç verildiğini aktardı.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu “Konteynerde 6-7 bin lira ciro ile ayı kapayan esnafımız var” diyerek “Mücbir Sebep Uzatılmalı” çağrısını yineledi.

Depremden en fazla etkilenen Hatay, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Islahiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları Adıyaman’da bir araya gelerek Mücbir Sebep uygulamasının uzatılması için ortak basın açıklaması yaptı. Toplantıda konuşan Başkan Sadıkoğlu, uygulamanın uzatılması için gerekçeleri ve ortak talepleri dile getirdi.

“4 İLİMİZ 42 İLİMİZİN NÜFUSLARINDAN DAHA FAZLA GÖÇ VERDİ”
Konuşmasında deprem sonrası yaşanan göç ve nüfus kaybının büyüklüğüne vurgu yapan Başkan Sadıkoğlu, “Malatya’da 36 bin binamız ağır hasar aldı. 27 bin 500 bağımsız işyerimiz kullanılamaz hale geldi. Hala 120 bin vatandaşımız konteynerlerde yaşamını sürdürüyor. 4 il olarak büyük göçler verdik. TÜİK’in en son yayınladığı rapora göre; 6 Şubat depreminden etkilenen 10 ilden toplam 715 bin 29 kişi başka şehirlere göç etti. 4 ilimizden göç eden nüfusun toplamı yaklaşık 400 bin. Yani, Malatya, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman olarak ülkemizin 42 şehrinden daha büyük bir nüfusu kaybetmişiz. Gidenlerin büyük çoğunluğu da nitelikli insanlar” ifadelerini kullandı. 

“AYI 6-7 BİN LİRA CİRO İLE KAPATAN ESNAFLARIMIZ VAR”
Depremzede esnafın 21 metrekare konteynerde, zor şartlarda ticaretini var etmeye çalıştığını dile getiren Başkan Sadıkoğlu, “Bazı esnaflarımızın ayda sadece 6-7 bin TL ciro yaptıklarına şahit oluyoruz. İş yeri inşaatlarının hızlanmasını ve hak mağduriyeti olmadan teslimlerinin yapılmasını talep ediyoruz. “Yerinde Dönüşüm Projesi” de sağlıklı ilerlemiyor. Bir daire için verilen 1,5 milyon TL kredi ve hibe desteği maalesef artan maliyetler karşısında yetersiz. Bu desteğin 2 katına çıkarılmasını istiyoruz” dedi 

“BİRİKEN VERGİ BORÇLARINI ÖDEYECEK GÜÇ YOK”
Başkan Sadıkoğlu, mücbir sebep halinin iş yeri ve konutlar teslim edilince kaldırılması gerektiğinin altını çizerek, “Depremle yerle bir olmuş şehirlerimizin yeniden ayağa kalkması için hükümetimiz ciddi bir gayret içerisinde. Buna şahidiz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Ama yeterli mi? Elbette değil. Yaklaşık 18 aydır devam eden Mücbir Sebep süresi son kez denilerek, 31 Ağustos 2024'e kadar uzatılmıştı. 4 il ve iki ilçede uygulanan mücbir sebep eğer sona ererse ertelenen vergi borçlarımız dağ gibi önümüze çıkacak. İşletmelerimizin bu borcu ödeyebilecek gücü yok. İş yerlerimiz ve konutlarımız teslim olana kadar Mücbir Sebep devam etmelidir” şeklinde konuştu.

BÜYÜK ŞİRKETLERE YAPILAN VERGİ AFFI DEPREMZEDE İLLERE DE UYGULANABİLİR
Başkan Sadıkoğlu Van depremini ve yakın geçmişteki vergi aflarını hatırlatarak “2011 yılında Van’da meydana gelen deprem sonrası mücbir sebep süresinin 5 yıl devam etmiş ve sonrasında sunulan uzun vadeli ödeme imkânları ile ticari hayat kendini toparlamıştı. Ya iş yerleri teslim olup ticari hayat normale dönene kadar mücbir sebep devam etmeli, ya da biriken borçlarımız bir defaya mahsus vergi affıyla silinmelidir. Devletimizin yakın geçmişte bazı şirketler için büyük ölçekli vergi affı uygulamalarını hatırlamaktayız. Böylesi bir adım deprem yaşamış şehirlerimize nefes aldırarak, gelecek kaygılarını azaltacak ve yeniden var olmak için itici bir güç olacaktır” dedi.

“MİLLETVEKİLLERİ KONUYU MECLİSE TAŞIMALI”
Milletvekillerinin mücbir sebep konusunda sorumluluk almaları gerektiğini de ifade eden Başkan Sadıkoğlu “Mücbir sebep konusu sadece Ticaret ve Sanayi Odalarının gündemi olmamalı. Siyasilerimizden de destek bekliyoruz. İktidar ve muhalefet partilerinin milletvekillerinin konuyu meclis gündemine taşımalarını, bakanlıklara iletmelerini istiyoruz. Devletimizin büyüklüğünü ve gücünü biliyoruz. Taleplerimizin karşılık bulmasını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Sadıkoğlu konuşması sonunda Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu ve toplantıya katılan tüm STK Başkanlarına teşekkür etti.

Bakmadan Geçme