- Haberler
- Malatya
- Belediye Başkanı Çakır ile Rektör Kızılay 'Muhtarlık Akademisi' protokolünü imzaladı
Belediye Başkanı Çakır ile Rektör Kızılay 'Muhtarlık Akademisi' protokolünü imzaladı
Malatya Büyükşehir Belediyesi ile İnönü Üniversitesi işbirliğinde Türkiye'de bir ilk gerçekleştirildi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi ile İnönü Üniversitesi işbirliğinde Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi.
Muhtarların bilgi ve kişisel gelişimlerini artırmaları amacıyla 15 Mart Çarşamba günü açılacak olan ‘Muhtarlık Akademisi’ Protokolü Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay tarafından imzalandı.
Şehit İbrahim Tanrıverdi Sanat Sokağında düzenlenen protokol imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay’ın yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. A.Kadir Baharçiçek ile Malatya’da bulunan muhtar dernek başkanları katıldı.
Kızılay: “Türkiye’de bir ilk’e imza atmış olacağız”
İmza töreninde bir konuşma yapan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay, 716 muhtarı kapsayan Muhtarlık Akademisi Protokolü’nü imzalayarak, Muhtarlık Akademisi’ni başlattıklarını belirterek, bu Akademi’nin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.
Muhtarlık Akademisi ile muhtarlara 1 aya yakın bir zaman eğitim verileceğini belirten Rektör Kızılay, “Büyükşehir Belediyemiz lojistik destek ve organizasyonu yapacak. Biz de eğitim kısmını gerçekleştireceğiz. Bu akademi programının sonunda da bütün muhtarlarımıza bu akademiyi bitirdiğine dair bir sertifika takdim edeceğiz. Amacımız siz muhtarlarımıza bazı konularda aydınlatıcı eğitim vermek. Üniversitemiz ve Malatya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bunu gerçekleştirerek Türkiye’de bir ilke de imza atmış olacağız. Daha önce bir örneğini gördük ama bizimkisi biraz daha farklı ve kapsamlı olacak. Ben Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Ahmet Çakır ve ekibine böyle bir programı akıllarına getirdiği için çok teşekkür ediyorum. İnönü Üniversitemiz adına da Rektör Yardımcımız Abdulkadir Baharçiçek hocama programın hazırlanması ve uygulamasındaki katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Muhtarlara da böyle bir programın içerisinde canı gönülden yer aldıkları için teşekkür ediyorum. Ben çok faydalı olacağına inanıyorum. Arkasından farklı alanlarda farklı programlarla devam edeceğine inanıyorum. İnönü üniversitemizin bütün imkanlarını bu konuda sizlere sunmaktan da büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
“Malatya’yı Türkiye’nin örnek bir şehri yapacağız”
İnönü Üniversitesi ile Malatya Büyükşehir Belediyesi arasında son dönemde güçlü bir iletişim içerisinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kızılay, bu iletişimi daha da güçlendirerek devam ettireceklerini kaydetti. Kızılay, “Şehrimizi; bilimde, sanatta, kültürde Türkiye’nin örnek bir şehri yapacağız. Üniversitemizin bütün insan kaynaklarını, organizasyon kabiliyetini başta Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın bütün ekipleriyle, birimleriyle olmak üzere diğer belediyelerle birleştirerek şehrimize her hafta farklı yerlerde, çok sayıda bilimsel etkinlik, sanatsal etkinlik yapma hedefindeyiz. Bunu da gerçekleştirmeye başladık. Bundan sonra daha da artırarak götüreceğiz. Muhtarlık Akademisini canı gönülden sahiplendiğiniz için bütün muhtarlara teşekkür ediyorum. Başarılı bir eğitim süreci geçirmenizi diliyorum. Hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
Çakır: “Birçok alanda işbirliği yapıyoruz”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, yaptığı konuşmada ‘Muhtarlık Akademisinin hayırlı olması temennisinde bulunarak, Malatya’ya daha çok değer katacak projelerle İnönü Üniversitesi ile birçok alanda işbirliği yaptıklarını söyledi.
Eğitimin çok önemli olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi olarak MASKİ ve Belediye şirketleri de dahil olmak üzere bütün birimlerde eğitim programları düzenlediklerini belirtti.
Muhtarlara hem yerel yönetimlerin hem de demokrasilerin özü ve çekirdeği olarak baktıklarını kaydeden Başkan Çakır, “Muhtarlarımız, halkın ilk temsilcisi, halka en yakın halkalardan biri. Dolayısıyla bizler de Büyükşehir olarak muhtarlarımızla sıkı bir çalışma içerisindeyiz. Muhtarlarımız gerçekten bizim için, yerel yönetimler için ve şehrimiz için önemli. Halkla aramızdaki ilk köprü bağı muhtarlarımız. Mahallelerimizle ilgili işleri, beklentileri en iyi bilen muhtarlarımız. Bizler de bu kapsamda Üniversitemizle birlikte böyle bir eğitim başlattık. Bundan dolayı Sayın Rektörümüz başta olmak üzere bütün kadrosuna teşekkür ediyorum. Bu konuda duyarlılar. 1 aya yakın bir eğitim süresi var. Derslerin içerisinde beden dili eğitimi, iletişim dersi, devlet teşkilatı, resmi yazışma kuralları, insan kaynakları eğitimi, temel hukuk, okur-yazarlılık, uyuşmazlık ve arabuluculuk, liderlik ve girişimcilik gibi konular var. Bu eğitimler, hepimize lazım olan eğitimler. Bizler de zaman zaman belediyemizde yapılan eğitim ve toplantılara katılıyoruz 15 Mart’ta başlayacak olan Akademi’de ilk derse de Başbakan Yardımcımız Numan Kurtulmuş katılmış olacak. Dersler üniversitemizde verilecek. Katılan bütün arkadaşlarımıza sertifikalarını vermiş olacağız. Ben bu uygulamanın muhtarlarımız, kentimiz ve üniversite-kent işbirliğinin örnek bir çalışma olması noktasında önemli katkısı olduğunu belirtmek istiyorum. Muhtarlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Bizim bilgilenmemiz lazım. Eğitimi sürekli almamız lazım. Böyle bir işbirliği yapmamız önemliydi. İnşallah hayırlı uğurlu olur” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’ye rol-model olacak bir proje”
Muhtar Dernekleri adına konuşan Battalgazi Muhtarlar Derneği Başkanı A.Vahap Çolak ise ‘Muhtarlık Akademisinin çok güzel bir proje olduğunu belirterek, bunun Türkiye’ye rol-model olacağını söyledi.
Eğitimin doğuştan başladığını ve mezara kadar devam ettiğini kaydeden Çolak, “Konunuzda ne kadar uzman olursanız olun, her gün yeni bir proje, yeni bir uygulama çıkıyor. Doktorlarımız, kamu görevlilerimiz yurt dışına bile eğitim almaya gidiyorlar. Malatya’da da tüm muhtarlarımız için Büyükşehir Belediyesi ile Üniversitemizin işbirliği ile Muhtar Akademisi kuruldu. Bunun neticesini, meyvesini eğitim sonunda alacağız. Çünkü her eğitimden sonra insanların bakış açısı, yapmak istedikleri değişiyor. Muhtarların da yapmak istedikleri değişecektir. Belki muhtar arkadaşlar bir araya gelip kooperatifler kuracaklar, belki ekonomik oluşumlar yapacaklar, değişik projeler yapacaklar. Sizden daha çok talepte bulunacaklar. Çünkü eğitim insanın ufkunu açıyor. Bunun başarılı olacağını düşünüyorum. Bu imkânı muhtarlarımıza verdiğiniz için, çok teşekkür ediyorum. Ülkemiz ve şehrimiz için hayırlı olsun. Bu gibi faaliyetlerin önümüzdeki dönemlerde de devam etmesini diliyorum” dedi.
Muhtarlık Akademisi Açılış Programı için otobüs kaldırılacak
Öte yandan, 15 Mart Çarşamba günü saat 11.00’de İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un katılımı ile açılacak olan Muhtarlık Akademisi’ne katılacak muhtarlar için aynı gün saat 10.00’da Emekliler Parkı yanında otobüs kaldırılacak.