• Haberler
  • Genel
  • Arslantepe'nin sırları İngiliz kanalında yayınlandı

Arslantepe'nin sırları İngiliz kanalında yayınlandı

İngiliz tarihçi Bettany Hughes'un ekibiyle birlikte hazırlayıp sunduğu Doğu Akdeniz'in Hazineleri adlı belgesel programında Malatya Arslantepe'nin de işlendiği bölüm 11 Mayıs 2024 günü akşam 9'da İngiltere'de yayına girdi. 

İngiliz tarihçi Bettany Hughes’un ekibiyle birlikte hazırlayıp sunduğu Doğu Akdeniz’in Hazineleri adlı belgesel programında Malatya Arslantepe’nin de işlendiği bölüm 11 Mayıs 2024 günü akşam 9’da İngiltere’de yayına girdi. 

Hughes, resmi Twitter hesabından Arslantepe duvar resimlerinin önünde çektirdiği fotoğrafını “bu programı geçen yıl bölgede yaşanan depremin kurbanlarına adıyorum” notuyla paylaştı.          

Diziler halinde yayınlanan program Türkiye ile Doğu Akdeniz bölgesinde yer alan diğer tarihi alanları tanıtıyor. Channel-4’te yayınlanan 3. bölümde Arslantepe’ye yer verildi.

Söz konusu kanalda 3 yıldan beri Bettany Hughes’la Dünyanın Hazineleri başlığı altında bir program yayınlanıyordu. Dizinin yayınlanan ilk iki bölümü dünya çapında büyük ilgi gördü. Küresel medya izleme merkezi Meltwater’ın verdiği bilgiye göre, geçen haftaki bölüm Channel 4’te en çok izlenen program oldu, izleyici sayısı 1 milyarı aştı. 

İzlenirlik oranı açısından bakıldığında Hughes’un yaptığı programın Arslantepe Höyüğünün dünya çapında tanınırlığı açısından ses getirmesi bekleniyor.

X hesabı üzerinde #TreasuresoftheWorld yazılarak tıklandığında Arslantepe görüntülerinin yer aldığı kısa bir tanıtım mesajı ve video geliyor. Hughes mesajında izleyicilerini “Dünya’nın bilinen ilk kral ve kraliçesinin yurduna, tarih öncesi çağların siyasi iktidarının meydanına” davet ediyor; videoda ise “arkeologların halen didik didik ederek araştırdıkları, eski Mezopotamya’ya, Türkiye’nin güneydoğusuna yakın noktadaki, Fırat Nehrine yaklaşık 9 mil mesafede, 30 metre yüksekliğindeki höyüğün olağanüstü sırlar barındırdığını, burada çalışan arkeologların dünyanın en eski sarayını ortaya çıkardıklarını, UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Arslantepe’nin geçmişinin yedi bin sene önceye gittiğini” anlatıyor. 

Hughes, Malatya Müzesinde “dünyanın bulunan en eski kılıçlarıyla” çektirdiği bir fotoğrafı da Twitter hesabında paylaştı.

2 Yıl Önce Çekim Yaptılar    

Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) iş birliğiyle 15 Nisan 2022’de Malatya’ya gelen Hughes ve ekibi, höyük, müze ve Malatya Ovasında çekimler yapmıştı. Ayrıca “çekim dışı”, kiraz çiçeklerini çok sevdiğini söyleyen Hughes’a Çırmıhtı’da bir kiraz bahçesi gezdirilmişti. 

Hughes’un sahibi olduğu Sandstone Global Productions yapım şirketi adına gelen ekipte yönetmen Anna Thomson, kameremanlar Timothy James Knight ve Timothy John Boylen ile prodüktör yardımcısı Olivia Rowan Hansen yer almıştı. 

Bakmadan Geçme