Yeşilyurt'ta mutsuz insanlar çoğaldı... Battalgazi'de büyük israf var
Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ile yaptığımız röportajın ikinci bölümü...
Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ile yaptığımız röportajın ikinci bölümü yayında.
(Röportajın ilk bölümünü bu linkten okuyabilirsiniz: https://kayisihaber.com/-selahattin-gurkanin-ekibinde-cok-sikinti-var-/59005/ )
Devam edelim...
MAHİR TEMUR: 300 bin nüfuslu iki merkez ilçemiz var. Sizce Battalgazi veya Yeşilyurt ilçelerimiz metropol ilçe oldu mu? Bu görüntü var mı?
HALUK CÖMERTOĞLU: Şimdi aynı görevi aynı konunla ve aynı yetkiyle yapıyoruz. Battalgazi ile Arapgir'in sadece ölçek farkı var. İş ve işlemler aynı, söz ve söylemler aynı ama sorumluluklar farklı. O 300 binin sorumluğunu taşıyor ben ise 10 bin insanın sorumluluğunu taşıyorum. Bir şehrin, metropol ilçenin, iki tane uydu şehrinin, sanatsız, kültürsüz, geçim kuluçkaları olmayan ve sokak ilişkilerinde de kendini sorumlu tutmayan anlayışı ile binalarla, yüksek katlarla, ortaya çıkan cazibelerle 5 yılının rahat geçeceğini söylüyorum ben. Ama geri döndüklerinde toplum küskün… Huzurlu bir kent inşası belediyenin birinci derecede öncelikli görevleridir. Yol yapmaktan daha önemlidir. Bakın, şimdi iki tane kentimiz var. Birisi Anadolu'yu anayurt yapmış. Birisi de mutlu insanların kenti. Birisinin yol altıyla suçlandığı ve hakikaten suçlanacak kadar da yolun üstü ile altının sosyolojik ayrışma ile ayrıştığı bir ortamı nasıl düzeltecekler. Bunu hangi ekiple yapacaklar. Hangi kültür ile yapacaklar. Ben size soruyorum. Ben öyle bir vizyon görmüyorum. Kimseyi küçümseyerek söylemiyorum bunu. O arkadaşlar seçilmiştir. Millet seçmiştir.
Dolayısıyla millet buna katlanacaktır. Yeşilyurt için de seçmiştir. 5 yıl boyunca deneyecektir. Eğer başarılıysa, mutlu insanlar çoğalmışsa, Anadolu'nun anayurt yapılmasındaki gelenekleri korunmuş ve sokağın içerisinde yaşatılıyorsa tekrar aday olsun denilecektir. Değilse yeniden kandırmak ve yeniden vaat et kandır yönet ile kendi mecrasında başarılı bir insanı bulup oraya adapte etmek için bir uğraşı başlayacak. Biz bunlardan bıktık. Bak benim bir daha seçilmek veya bir daha bir yerlere gelmek için bir kaygım hiç olmadı. Buralar geçim yeri değil, yönetim yerleridir. Geçim milletin hakkı. Ne zaman millet geçimini rahatlatırsa o zaman sizi savunur. Dolayısıyla Battalgazi'de büyük bir israf var. Kuzey Çevre Yolu diye tarım arazilerini imara açıp, imarı da tarımı yok edip Battalgazi'nin karşıtı olan Yeşilyurt'ta nasıl Tecde, Bostanbaşı, Yakınca bölgeleri imarlaştırıldı ve kafe şehri oldu, mutsuz insanlar çoğaldı, Battalgazi'de aynı şey yapılmak isteniyor.
SORU: Anladığım kadarıyla ne Osman Güder'i ne de Mehmet Çınar'ı başarılı bulmuyorsunuz?
HALUK CÖMERTOĞLU: Başarması için toplumun ortak değerleriyle hareket etmeleri gerekiyor. Bunlar parti değerleriyle ve medya değerleriyle hareket ediyorlar. Medya değerleriyle, birkaç algıyla, birkaç ödülle, birkaç toplantıyla… Halk binde birini ancak oralara gönderebiliyor. Yüzde biri dahi desen 99'u bunların karşıtı, izleyicisi... Dolayısıyla benim burada kimseyi yetersiz ve gereksiz görmek değil. Bu arkadaşlar yetersiz ve başarısız demiyorum. Ben bunu değerlendirecek durumda değilim. Bende onların durumundayım. Ama bizi değerlendiren ve bizim emanetçi sıfatımızla millete ait olduğumuz değerin, ortak değerleri korumakta ve yaşatmakta olduğunu ifade ediyorum. Ortak değer, buradaki yerel yaşamın korunmasıdır. Gelişme katsayısı, buradaki insanların kent yaşamının geleneklerini yok etmeden, üretimini ortadan kaldırmadan, özenti ile bir başkasının kapısına muhtaç etmeden bir arada yaşatılması geleneğidir. Bu organizasyondur.
SORU: Galiba burada aynı şekilde başkanların parti rozetlerini çıkarmasını savunuyorsunuz.
HALUK CÖMERTOĞLU: Belediye başkanlığının particiliği olamaz. Milletine zulmeder. Belediye başkanı bir partiden olur ama particilik yapamaz. Yapmamalı.
SORU: 31 Mart seçimlerinden sonra “tasarruf tedbirleri” ibaresi beynimize kazındı. Arapgir'de kaynak bulabiliyor musunuz? Geçen dönem ile bu dönem arasında mali fark mı?
HALUK CÖMERTOĞLU: Kaynaklarımız her geçen gün azalıyor. Tasarruf etmeden mümkün değil ama biz tasarrufu hizmetten geri durarak yapmıyoruz.
SORU: Arapgir halkına yansıtmıyorsunuz.
HALUK CÖMERTOĞLU: Kesinlikle yansıtamayız. Millet tasarrufu bilmez. Kaynağı bilmez. İstediğini bilir. İhtiyaç duyduğunu bilir. İhtiyaç duyduğu yerde yanında yer almasını ister. Bizim zor şartlarda çalıştığımızı herkes biliyor. Öz kaynağımız kalmadı. Büyükşehir yasasından sonra tamamen dışarıya yaptığımız projelerin karşılıkları da ortadan kaldırıldı. Kamu kurum ve kuruluşların, özellikle bakanlıkların açıkladıkları icraat ve yatırım programlarında son üç yıldır bakanlıkların tasarruf tedbirleri kapsamındaki aldıkları geri çekilme bütün kırsala yansıdı. Merkezlere yansımadı. Kırsala yansıdı. Nitelikli ve varlıklı insanlar göç ediyorlar. Daha çok nitelik noktasında baktığımızda, varlığı az, katılımcılığı az insanlar orada durmak zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla yönetim anlayışımız zorlaştı. Yönettiğimiz alanda, yaptığımız işlerin tanıtma ve kabullendirme süreçleri zorlaştı. Bu açıdan bizim son iki yıldır nüfus ölçekli İller Bankası payı düştü. Biz İller Bankası'ndan gelen parayla maaşın yarısını karşılama durumuna geldik. Peki ne icraatı yapacağız? İnsanlar hizmet bekliyor.
SORU: Peki bunu nasıl halka yansıtmıyorsunuz?
HALUK CÖMERTOĞLU: Yansıtmamaya çalışıyoruz. Bizim şu an ticaretten gelen geleneğimizle dışarıdan taşıyarak bu işi yapıyoruz.
SORU: Borçlanarak mı?
HALUK CÖMERTOĞLU: Gerek borçlanarak gerek dışarıdaki gönül sahiplerini bizzat icraatlarımıza ortak ederek süreci götürüyoruz. Yani bunun dışında bir şey yok. Yoksa belediyenin kaynağıyla yapılmıyor hizmetler.
SORU: Arapgir Belediyesi'nin ne kadar borcu var?
HALUK CÖMERTOĞLU: Şu an 6 milyon küsur borcumuz var. Türkiye genelinde bu rakam çok azdır. Bütçenin yüzde 30'u kadar borcumuz var.
SORU: Büyükşehir Belediyesi veya merkez ilçe belediyeler ile kıyas yaparsak bu 6 milyon borç çok az bir rakam mı?
HALUK CÖMERTOĞLU: Şöyle diyelim; açıklanan bütçe değerleriyle Büyükşehir Belediyesi'nin borcu, bütçesinin 2,5 katıydı. Diğerleri de yaklaşık yüzde 100'den daha fazlaydı. Bizimki yüzde 30 seviyesinde. Ama bu borç kaynak oluşturamadığımız için çoğalıyor.
SORU: Geçen hafta Enver Kiraz tekrar il başkanı seçildi. Hatta siz de delege yapıldınız. Siz Malatya CHP il teşkilatını başarılı buluyor musunuz?
HALUK CÖMERTOĞLU: Bi sefer hayırlı olsun, diyelim. Enver Kiraz ekibini yeniledi. Enver Kiraz'ın yenilenmesinde lehte veya aleyhte görüş belirtemem. Ben yerel yöneticiyim. Ben siyasi arenada teşkilatları belirleyen rol üstlenemem. Üstlendiğim zaman taraf olurum. Senin adamın benim adamım, olur. Dolayısıyla ne delege seçiminde ne Arapgir'deki ilçe teşkilatı seçiminde ne de delege yazılımında hiçbir zaman rol almadım ve kanaat bildirmedim. Nokta. Ama kanaat olarak şunu söyledim; her yenilenmede fayda var. Biz güven duyulması gereken bir grubuz. İktidara talip olduğumuzu, yerel iktidarı bize devreden ve teslim eden topluluklara karşı sorumlu olduğumuzu ifade ederek daha katılımcı, daha entelektüeli daha bilge, daha akademisyen, daha girişimci bir rol üstlenimine ihtiyaç var. Bunun da yeri il teşkilatlarıdır. Dolayısıyla yenilenme önemli ölçüde yapıldı. Ben başarılar diliyorum. Bu konuda ne yapacaklar, ben de herkes gibi bakıp göreceğim. Benim üzerimde bir yetki ve salahiyet sadece geldiğimizde ortaya koyulan tek adayın onaylanması idi. Bir parti disiplini olarak da oy verdiğimi ve orada eleştirilecek bir şey varsa da kürsüde eleştirdiğimi söyleyebilirim. Ben kürsüden eleştirilerimi yaptım. Katkımı da sundum. Fakat bu parti içidir. Parti içindeki toplantılar aslında özeleştirinin yeridir.
MAHİR TEMUR: Başkan'ım teşekkür ederim. Güzel bir söyleşi oldu. Son sözleriniz varsa alayım.
HALUK CÖMERTOĞLU: Arapgir emin adımlarla yolunu yürüyor. Arapgir; kültürün, kardeşliğin, barışın, üretimin baş şehridir. On bin yıla yakın, söylem değil gerçek olarak toplu yaşamları bağrında yaşamış, üç bin yılın geleneğini kendi ailesinde bize devredebilmiş bir başkanlık edasıyla buradayım. Elektriksiz bir ortamda dünyaya geldim. Bağında bahçesinde, hayvanının altında, şehrin sokağında, dükkânında, tüccar olmuş, devletini hiçbir zaman sorgulatmamış, kamu hakkını kutsal bilmiş bir gelenek olarak, Arapgir'in doğru yolda ilerlediğini, Malatya'ya örnek işler yaptığını, Türkiye'ye örnek işler yaptığını ve en son seçimde de parti bir araçtır diye yola çıkan Haluk Cömertoğlu ve ekibini bütün partisel baskılanmalara ve çalışma gruplarına rağmen onaylayıp bizi şu anda baskılamadan görev yaptığımız her alanda öncü kıldığı için ben minnettarım milletime. Malatya'ya minnettarım. Kirli şehirden yana değilim. Temiz ve güvenli bir şehir inşası için Malatya'nın her yerindeyim. Selahattin Başkanın ve ekibinin, Büyükşehir'de iki tane metrepol belediyenin ve ekibini gücüm yettiğimce, bilgim yettiğince motive etmeye devam edeceğim. Bunlar sadece tenkit değildir. Bir özeleştiridir. Bizim görevimiz doğruyu tebliğ etmektir. Ve ahiret yolcusu olduğumuzu, kul haklarından sorulacak güne hazırlık yaptığımızı hatırlatmak ve hatırlamak üzerinedir. Teşekkür ederim.
Röportaj: Mahir Temur - mahirtemur@gmail.com
Kayısı Haber