Vergi borcu yapılandırmasında son tarih 25 Kasım
6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin kanunda son başvuru tarihi 25 Kasım 2016 tarihine kadar uzatıldı.
Malatya Vergi Dairesi Başkanı Yunus Boyraz, borçlarını yapılandırmak isteyen vatandaşların son güne kalmadan Vergi Dairelerine başvurmalarını istedi.
Vergi Dairesi Başkanı Yunus Boyraz, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında ilgili kanun gereği bazı alacakların yeniden yapılandırılması nedeniyle daha önce açıklanan son başvuru tarihinin 31 Ekim'den 25 Kasım'a kadar uzatıldığını belirterek, 30 Kasım 2016 tarihinde yapılması gereken peşin veya taksit ödemelerinde ise herhangi bir uzatmanın söz konusu olmadığı konusunda uyarıda bulundu. Yapılandırma kanununun kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getirdiğini kaydeden Boyraz, “Buna göre Verdi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi Yİ-ÜFE oranında yani üçte iki oranında azalıyor. Vergi aslına bağlı cezalarda tamamen siliniyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Borcun peşin ödenmesi halinde tekrar indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor. Borçları 18 taksitle 36 ay sürede ödeme imkanı veriliyor. Taksitlere bugün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uygulanacak” dedi. Boyraz, tüm vergiler, gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi gibi ne kadar vergi varsa bu kanuna göre yapılandırılabileceğini vurgulayarak, vatandaşların borcunun olup olmadığını öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın www.gib.gov.tr adresinden sorgulama yapmalarını istedi. 30 Haziran 2016 tarihinden önceki borçların yapılandırılabileceğini belirten Boyraz, ilgili kanunun getirdiği kolaylıklar hakkında bilgiler sundu. Taksitlerin ilk 2'sinin zamanında ödenmesi şartının da olduğunu ifade eden Boyraz, bu taksitleri zamanında ödemeyenlerin kanundan yararlanamayacağını söyledi.
Vergi Dairesi Başkanı Yunus Boyraz, Malatya'da yapılandırılması gereken borç tutarının 800 milyon TL civarında olduğunu belirterek yaklaşık 80 bin mükellefin borcunun bulunduğunu belitti. Kanunla birlikte 80 bin borçludan 37 bini yapılandırma yaptığını ve yaklaşık 450 milyon TL'lik borcun bu şekilde yapılandırıldığını aktaran Boyraz, amaçlarının şuanda yüzde 50'lerde olan yapılandırma oranının yüzde 100'lere çıkarmak olduğunu söyledi.