Ucuzlayan etten neden tüketici ve üretici faydalanmıyor?

Malatya Kırımızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, karkas etin kilosunun 380 TL'den 310 TL'ye düştüğünü ancak fiyat düşüşünden ne tüketici ne de üreticinin faydalanmadığını söyledi.

Küçük aile işletmelerinin yıllardır büyük zengin işletmelerinin oyunlarına kurban edildiğini ve bundan dolayı vatandaşların pahalı et tükettiğine dikkat çeken Malatya Kırımızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, karkas etin kilosunun 380 TL'den 310 TL'ye düştüğünü ancak fiyat düşüşünden ne tüketici ne de üreticinin faydalanmadığını söyledi.

Malatya Kırımızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, küçük aile işletmelerinin yaşadıkları sıkıtılar, bakanlığın besi kapasitesi 200'den küçük olan besiler için ayrı bir kontenjanı açması, vatandaşın neden kırmızı eti pahalıya tükettiği, kırmızı et üreticileri birlikleri üzerinden üreticiye verilen ithal danalar ve karkas et fiyatının düşürülmesinden kimlerin faydalandığı ile ilgili açıklamada bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın üretici ve üretimin destekçisi olduğunu ifade eden Taneli, "Yıllardır dile getirdiğimiz fakat bir türlü faaliyete geçiremediğimiz küçük aile işletmelerini ayakta tutma projelerini desteklemeye başladı. Yıllardır yurtdışından ithal edilen besilik danalardan küçük aile işletmeleri faydalanamıyordu. Toprak Mahsulleri Ofisi'nden alınan arpadan şirket olmadıkları için daha yüksek KDV ödüyorlardı. İthal besilik danalarda da aynı şekilde şirket olmadıkları için fazla KDV ödeniyordu. Hayvan almak için başvuru yaptıklarında kapasiteleri düşük olduğu için az hayvan alabiliyorlardı. Hayvan sayısı düşük olduğu için küçük kamyon tutmak mecburiyetinde kalıyor ve bulamadığı zamanda limanda 2-3 gün fazladan kalıyordu. Nakliye maliyetleri de hayvan sayısı az olduğu için pahalı oluyordu. Yani çoğu sektörde olduğu gibi bu sektörde de çark zengine doğru dönüyordu. Bakanımız bu gidişata 'dur' dedi ve bu sene küçük işletmeler yani besi kapasitesi 200'den küçük olan besiler için ayrı bir kontenjan açarak küçük işletmelere ne kadar önem verdiğini göstermiş oldu." ifadelerini kullandı.

"Bu sene eziklik yaşamadan ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmeden hayvanlarını aldılar"

Taneli, "Kırmızı Et Üreticileri Birlikleri üzerinden üreticiye verilen ithal danalar için üretici limana gittiğinde en fazla 40 tane bir tır dana alıyor ve günlerce limanda kalmıyor sırası geldi mi hayvanını yükleyip rahat bir şekilde besisine götürüyor ve maliyeti bir nebzede olsa düşürüyor. Bu sene 2024 yılı için biz Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak, ilk gelen gemide bin 560 tane dana aldık ve üreticilerimiz herhangi bir sıkıntı çekmeden hayvanlarını aldı. Eziklik yaşamadan, ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmeden hayvanlarını aldılar." dedi.

"Yüzyıllardır ülke hayvancılığını ayakta tutan küçük aile işletmeleriydi"

Yüzyıllardır ülke hayvancılığını ayakta tutanların küçük aile işletmelerinin olduğuna dikkat çeken Taneli, şöyle devam etti:

"20-25 yıl önce et sıkıntısı diye bir durum söz konusu değildi. Son yıllarda ne oldu da ülkemizde kırmızı et gündem olmaya başladı. Kim veya kimler et sektörü ile uğraşıyor. Biz aile işletmeleri göz ardı edildiği için, zayıflatıldıkları için, büyük işletmelere daha çok önem verildiği için ve ziraat bankasının kapıları büyük işletmelere sonuna kadar açık olduğu için aile işletmelerinde küçülmeler oldu. Küçük aile işletmeleri ziraat bankasından hayvancılık kredilerinden yararlanmak için bankaya gittiğinde tabiri caizse, 40 dereden su getirin denildiği için devletin kredilerinden faydalanamıyor. 10 bin 20 bin 30 bin ve üzerinde hayvanı olan büyük işletmeler bu rant elimizden gider diye her gün bir kriz çıkarıyorlar. Sayın Bakanım, biz aile işletmelerine göreve başladığı günden beri olduğu gibi bugünden sonrada maddi ve manevi üreticinin destekçisi olacağını hissettirirse, vallahi biz değil hayvan ithal etmeyi 4-5 yıl içerisinde ülkenin et ihtiyacını karşılayacağımızı ve nasıl et ihracatı yaptığımızı göreceksiniz İnşallah. Yeter ki devletimiz hayvancılığın bel kemiği olan aile işletmelerinin yanında olsun."

"Küçük aile işletmeleri yıllardır büyük zengin işletmelerinin oyunlarına kurban ediliyor."

Taneli, "Küçük aile işletmeleri yıllardır büyük zengin işletmelerinin oyunlarına kurban ediliyor. Bu sebeplerden dolayı vatandaşlarımız pahalı et tüketiyor. Sayın bakanım yıllardır karkas fiyatları ne kadar düşerse düşsün, satış fiyatının düştüğünü görmedim. Bu ay içerisinde 380 TL ye kadar yükselen karkas et fiyatı şu an 310 TL'ye kadar düştü. Bu ay içerisinde oluşan 70 TL düşüş satış fiyatlarında herhangi bir düşüş olmadı. Bu fiyat düşüşünden ne tüketici ne de üretici faydalandı ve aradaki fark tekrar aracının cebine girdi. Vatandaşımız 70 TL daha ucuza et yiyebilseydi zorumuza gitmezdi, vatandaşımız faydalandı derdik. Devletimizin birliklere üreticiye direkt üreticinin tüketiciye ulaşması için yetkiler verilmesi lazım." şeklinde konuştu.

Bülten

Bakmadan Geçme