'Tütünüme dokunma' dediler mahkemelik oldular
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2017 yılında Doğanşehir İlçesi'nde gerçekleştirilen 'Tütünüme Dokunma' yürüyüşü nedeniyle 4 yıl sonra 15 üreticinin yargılanacağını belirterek, 'Hem cop, hem biber gazı yediler şimdi de yargılanacaklar. AKP'nin üretici düşmanlığı bir kez daha tescil edildi' dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2017 yılında Doğanşehir İlçesi'nde gerçekleştirilen ‘Tütünüme Dokunma' yürüyüşü nedeniyle 4 yıl sonra 15 üreticinin yargılanacağını belirterek,”Hem cop, hem biber gazı yediler şimdi de yargılanacaklar. AKP'nin üretici düşmanlığı bir kez daha tescil edildi” dedi.
6 Ekim 2017'deki yürüyüş için 4 yıl sonra iddianame hazırlandı
Doğanşehirli tütün üreticilerinin 2017 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen makaron veya yaprak sigara kağıdına ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün doldurarak satanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngören yasa tasarısını düzenledikleri yürüyüşle protesto ettiklerini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,6 Ekim 2017 tarihinde Doğanşehir ilçe merkezinde toplanan yüzlerce tütün emekçisi ellerindeki tütün yaprakları ile yaptıkları yürüyüşün ardından Malatya-Doğanşehir yolunu trafiğe kapmak isteyince emniyet güçlerinin biber gazı ve coplarla müdahalesi ile karşılaştığını,çok sayıda kişinin yaralandığını,bazı üreticilerin yerlerde sürüklendiğini, bir üreticinin de aldığı darbeler nedeniyle kolunun kırıldığını hatırlattı.
‘Tütünüme dokunma' dedikleri için yargılanacaklar
Tütün üreticilerinin haklarını istedikleri için cezalandırılmak istendiğini belirten Ağbaba, 15 tütün üreticisi hakkında Doğanşehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2021/111 iddianame numarasıyla “Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama” suçunu işledikleri gerekçesiyle dava açıldığını belirterek, “Bazı bölgeler için bazı ürünler hava kadar, su kadar önemli. Tütün, Doğanşehir'in, Sürgü'nün, Erkenek'in, Kurucuova'nın, Fındık'ın, Polat'ın ekmeği,aşı,yaşam kaynağı.2017 yılında mecliste türün ekimi ve satışının yasaklanmasıyla ilgili tasarı görüşülürken CHP olarak çok mücadele ettik. Biz mecliste sesimizi yükseltirken, Doğanşehirli ve Adıyamanlı üreticiler de sokağa çıkarak seslerini AKP'ye duyurmaya çalıştılar. Kamera kayıtlarından da görülecek ki, güvenlik güçleri elleri nasırlı tütün emekçilerine coplarla saldırıyor, yerlerde sürüklüyor,biber gazı sıkıyor.'Oy verdim elim kırılsın' diyen üreticilerin kolunu kırdılar” dedi.
Bir yanda İnsan Hakları Eylem Planı, diğer yanda üreticiye mahkeme koridoru
Devletten özür bekleyen tütün üreticilerine mahkeme tebligatları gönderildiğini kaydeden Ağbaba, “ 15 Tütün üreticisi 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu 32/1 ve 5237 sayılı TCK 53/1 sayılı maddeleriyle cezalandırılmak isteniyor. Hem darp edilip hem de yargılanacaklar. Böyle bir anlayış olur mu?Aradan 4 yıl geçmiş, 4 yıl sonra dava açılıyor. Üstelik de mağdur edilmiş üreticilere. Tek yaptıkları tütünlerine dokunulmasını protesto etmek. Bir taraftan yargı reform paketleri ,İnsan Hakları Eylem Planı açıklayıp diğer taraftan hak talep eden tütün üreticilerini yargılamak çelişki değil de nedir?Bu ucube davanın takipçisi olacağız. Tütün üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.