Tüfenkci: Üreticilerimizin iyi eğitilmesi gerekir
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'de tarım ile uğraşan üreticilerin iyi eğitilmesi ve pazara yönelik üretim yapması gerektiğini söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen ‘Sebze ve Meyve Ticareti Mevzuatı Değerlendirme Toplantısına' katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç milli ekonominin temelini tarımın oluşturduğunu kaydederek, "Tarımsız bir sanayi düşünmek mümkün değil. Yeni Türkiye'nin inşasında sanayileşerek ihracatımızı hedeflediğimiz gibi 500 milyar dolarlara çıkarmayı düşünürken tarımı göz ardı etmemiz mümkün değil. Kendi kendimize yeterli hale gelmek ve ihracatımızı tarım da daha da artırarak belli bir noktayı yakalamak arzusundayız" dedi.
"AB ülkelerinin her birinden daha fazla sebze ve meyve üretmekteyiz"
Geçtiğimiz ay Mersin ve Antalya'da ‘Sebze ve Meyve Ticareti Mevzuatı Değerlendirme Toplantısı' gerçekleştirdiklerini kaydeden Bakan Tüfenkci "Ülkemiz önemli bir sebze meyve üretim potansiyeline sahiptir. Veriler de bu durumu teyit eder nitelikte son verilere göre ürettiğimiz toplam sebze ve meyve miktarı yaklaşık 47 milyon tondur. Söz konusu rakamın neye karşılık geldiğini birkaç örnek vererek somutlaştırmak isterim. Ülkemiz dünyada sebze üretiminde dördüncü, meyve üretiminde ise onuncu sırada yer almaktadır. Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya dahil olmak üzere, AB ülkelerinin her birinden daha fazla sebze ve meyve üretmekteyiz. Yalnızca Antalya ilimiz Hollanda kadar sebze ve meyve üretmektedir. Esasında bu bir başarı bu başarının sahibi emeğini alın terini ortaya koyan üreticilerimizdir. Üreticilerimizi iyi eğitmemiz lazım. Pazara yönelik üretim yapmaları lazım. Hal Kanunu kapsamında üreticilerimize önemli avantajlar sağladık. Üreticilerden hal rüsumu alınmasına son verdik. Üretici alacakları konusunda azami süreler belirledik. Türkiye'deki bütün sebze ve meyve ticareti 100 milyar Türk lirası civarındadır" dedi.
Bakan Tüfenkci, "Türkiye'nin her yıl 25 milyar TL bu sektörde kaybı var. Tarlada 1 lira olan markete 3-5 lira oluyor. 'Bu nasıl oluyor?' dediğimizde herkes işte 'ben farklı karlar içerisinde çalışıyorum' dedi. O zaman dedik ki 'bu sistem kim ne kazanıyorsa künye dediğimiz ürünlerdeki künye hem menşei görünsün hem iyi tarım olup olmadığı görülsün aynı zamanda kim ne kazanıyor oda görünsün' dedik. Hayata geçirdik. Tüketici bu noktada tercih yapsın barkod okunduğunda kim ne kazanıyor artık görebilsin. Domates dediğimizde onlarca çeşit domates var. 35 kuruşa da domates var. 2 liraya da domates var. Neden hepsinin cinsi ve kalitesi farklı ama 350 kuruşa üreten diyen domates üretiyorum diyor. 2 liraya da üreten de domates ürettim diyor. Malatya'mız için son derece önemli bir ürün olan kayısıyı lisanlı depoculuk kapsamına aldık. Gerek kanun değişikliği gerek teşvik ve destek biz tarıma dayalı sanayinin önemini biliyoruz" şeklinde konuştu.
"Bizi anlamak istemeyenler gün gelecek bizi çok iyi anlayacaklar"
Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulmasına yönelik tavsiye kararını kabul eden AP ve AB'ye göndermede bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Kim ne karar alırsa alsın biz işimize bakacağız. Bizi anlamak istemeyenler gün gelecek bizi çok iyi anlayacaklar" dedi.
15 Temmuz darbe girişimine de değinen Bakan Kılıç, "15 Temmuz gecesi ülkemize ihanet şebekesinin yaşatmaya çalıştığı FETÖ'cü terör örgütünün başını çektiği grubun yaşatmaya çalıştığı o hainlik karşısında Sayın Cumhurbaşkanımızın davetiyle, çağrısıyla, duruşuyla, milletine güvenerek 'meydanlara, havalimanlarına, sokaklara çıkalım, bunları nereden geldilerse oraya gönderelim. Biz sokaklarda olalım, ne yapacaklarsa yapsınlar görelim' diyerek, milletine güvenerek çıktığı o yolda arkasında bu milletin duracağını bilerek, güvenerek yaptığı işte bu dik duruşun altındaki bu gerçeği açıklıyorum. Biz şunu diyoruz, bu millete hizmet yolunda gece demeden, gündüz demeden, ekip olarak birbirimizin farklı alanlardaki çalışmalarını destekleyerek yolumuza devam edeceğiz. Bu noktada sayın başbakanımızın da çok güzel bir sözü var. Biz laf üstüne laf koymaya değil taş üstüne taş koymaya iş üstüne iş koymaya geldik. Bizim anlayışımız hedefimiz cumhuriyetin 100 yılında 2013'te ilk 10 ekonomi arasında olmak. Biz çalışacağız kim ne derse desin. Kim ne karar alırsa alsın biz işimize bakacağız. Kendi işimizi yapacağız kendimizden eminiz. Elbet bugün bizi anlamak istemeyenler gün gelecek bizi çok iyi anlayacaklar. Stadyumun yapımı devam ediyor. Yüklenici firma ile ilgili bir sorun yaşadık. Bunu eleştirenlere ben sadece şunu diyorum. Bu ülke de bizim yaptıklarımız ortada yıllar yılı bu ülkede görev başında olanlar siz bu ülke de ne yaptınız. Yapılan çalışmaların ancak hayalini kurarsınız" diye konuştu.
Sebze ve Meyve Ticareti Mevzuatı Değerlendirme Toplantısına, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Malatya Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Bazı, İlçe Kaymakam ve Belediye başkanları, Ticaret ve sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, Ziraat odası başkanları, Tümeskom Federasyon Başkanı, Bölge illerinden Malatya, Urfa, Diyarbakır, Bingöl, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Van, Gaziantep Yaş Sebze Meyve Hali Komisyoncuları dernek başkanları ile sektör temsilcileri katıldı.