Tekke Camii'sinde dönen filmler!
Malatya'nın simge camilerinden biri olan Tekke Camii az hasarlı raporu olmasına rağmen yıkılmak isteniyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Tekke Camii ve 8 iş yeri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün sayısız kez verdiği az hasarlı raporuna rağmen yıkılıp iş merkezi yaptırılmak isteniyor.
Malatya'nın simge camilerinden biri olan Tekke Camii az hasarlı raporu olmasına rağmen yıkılmak isteniyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Tekke Camii ve 8 iş yeri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün sayısız kez verdiği az hasarlı raporuna rağmen yıkılıp iş merkezi yaptırılmak isteniyor.
Haber- Mahir Temur
6 Şubat depremlerinden sonra Malatya şehir merkezinde ayakta duran nadir camilerden biri olan Tekke Camii, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün tescili altında. 8 iş yerinden oluşan bu kompleks yapıda 2 çay ocağı, 2 çerezci, 1 kırtasiyeci, 1 matbaacı dükkanın yanı sıra bir de tuvalet var.
100 YILLIK CAMİ
1900'lerin başında Osmanlı döneminde cami yapılması için vakfedilen Tekke Camii birçok tadilattan sonra 1988 yılında yıkılıp tekrar yerinde ve aynı isimle inşa edilmişti. 100 yıldan fazladır aynı yerde ve isimle ayakta duran Tekke Camii, 6 Şubat depremlerinden sonra da dimdik ayakta duruyor.
*Foto: Tekke Camii'nin 1900'lerin başındaki fotoğrafı
KEYFİ BİR İŞLEM YAPILIYOR
1988 yılında aynı yerinde yapılan bu kompleks yapı 6 Şubat depremlerinden 1 ay sonra cami haricinde 8 dükkan hizmet vermeye başlamıştı.
18 yıldır Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün kiracısı olan Ergün Yılmaz, keyfi bir işlem yapılarak buranın yıkılmasının planlandığını söyledi.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü 29 Kasım günü önce 8 kiracısına SMS marifetiyle mesaj gönderdi.
Söz konusu mesajda, “6 Şubat Kahramanmaraş depremleri ile akabinde meydana gelen artçı depremlerde Tekke Camiide hasar oluşmuş ve oluşan bu hasarlar İnönü Üniversitesi tarafından incelenmiş olup yapının ağır hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle dükkânların acilen tahliye edilmesi gerekmektedir. Bilgilerinize tebliğen sunulur” diye yazıyordu.
Bu mesajdan sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne başvuran kiracılar, Tekke Camii ve dükkanların hafif hasarlı olduğu bilgisini tekrar aldı. Bir diğer kiracı Seda Herdilli, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün İnönü Üniversitesi'nden incelendiği bilgisinin ise tamamen gözlemsel olduğunu belirtti. Herdilli, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün göstermelik bir rapor hazırlattığını iddia etti.
ELDEN İMZA İSTEDİLER AMA
“Acilen tahliye edin” diye gönderdiği kısa mesajdan sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri 7 Aralık günü elden 8 kiracıya bir belge verip imza almak istediler ama kiracılar imza vermedi.
Belgede, “Can ve mal güvenliği açısından cami ve pasajın yıkımı için elektrik, su ve gaz hattı kesilecek olup ticari entianın çıkarılıp, pasajın 11 Aralık 2023 tarihine kadar boşaltılması gerektirmektedir. Aksi takdirde doğacak sıkıntılardan dolayı idaremizin hiçbir mesuliyetimizin olmayacağı hususu bilgilerinize sunulur” yazıyordu.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün kiracılara elden imzalatmak istediği belgeden sonra Malatya Valiliğine müracaat eden kiracılar, yine aynı cevabı aldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün raporunun kıstas alınacağı bilgisini alan kiracılar halen tedirgin.
Kayısı Haber'e konuşan kiracılar, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün keyfi işlem yaptığını, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün sayısız kez vermiş olduğu az hasarlı raporu ortadayken burayı neden yıkmak istediklerini sordu.
“MİMARLAR ODASI GELSİN”
Depremden sonra Söğütlü Camii civarında dükkanı yıkılan Hakan Alpay, 7 ay önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden kiraladığı dükkanın şimdi ağır hasar olduğunu ifade eden Müdürlüğe sordu:
“Eğer yıkacaksanız niye bize kiraya verdiniz? Biz buradan Malatya Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası'na sesleniyoruz. Lütfen gelin Tekke Camii'yi inceleyin lütfen. Çünkü birileri burayı yıktırmayı kafaya takmış. En azından bağımsız kurumlarımız gelip burayı incelesin. Madem burası ağır hasarlı 7 ay önce niye bana kiraya verildi?”
8 yıldır Tekke Camii pasajında kiracı olan Necmail Özata çok ilginç bir iddia ortaya attı. Tekke Camii'ye bitişik nizam olan Semercioğlu Apartmanı'nın yıkım sırasında pasajın komple yıkılmasının kendilerinin önlediğini söyledi.
Özata, “Bildiğiniz gibi Tekke Camii'sine bitişik nizam Semercioğlu Apartmanı vardı. Bu apartman yıkılırken yıkım ekibine Tekke Camii'nin de yıkılması söylenmiş. Biz olmasaydık ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği'nin az hasarlı raporunu göstermeseydik yıkıyorlardı. Oldubittiye getirip yıkacaklardı. Burada bir rant kokuyor.” dedi.
HANGİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ?
35 yıldır Tekke Camii'nin altındaki tuvaleti işleten Ersin Yılmaz ise "Depremden sonra Mart ayının ilk haftası yerimizi açtık. Bildiğiniz gibi bizim yer caminin altında. İnönü Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kazım Türk hocamıza rica ettik. Gelip burada inceleme yaptı. Kesinlikle burası hafif hasarlıdır demişti. Buraya ağır hasar vermek büyük günahtır demişti. İşte ben de soruyorum, siz İnönü Üniversitesinden rapor nasıl aldınız? Kazım Hoca hangi üniversitenin hocası?" diye konuştu.
Tekke Camii pasajında 18 yıldır matbaacı olan Ergün Yılmaz ise Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün İnönü Üniversitesi'nden getirilen hocanın sadece gözlemsel bir tespit yaptığını iddia etti. Yılmaz, gelen hocanın bir karot örneği almadığını ve sadece gözlemsel bir rapor hazırlandığı söyledi.
YIKILSA BİLE CAMİ YAPMAK ZORUNDALAR
Tekke Camii ve pasajın perde beton olduğunu söyleyen Yılmaz, “Kolonlarımız 1 metre çapında. Binalarımızda çizik yok. Üstelik Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri buraya tekrar caminin de yapılmayacağını belirtti. Tekke Camii'nin yeri cami olarak vakfedilmişken buraya büyük iş merkezi yapılmak istenmesini sormak istiyorum. Bura yıkılsa bile cami yapılması lazım.” dedi.