Tarihi çınar kuruma tehlikesiyle karşı karşıya
Malatya Battalgazi'ye bağlı Orduzu sınırları içerisinde bulunan ve geçtiğimiz yıllarda koruma altına alınan 400 yıllık çınar ağacı, kuruma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
Orduzu Mahallesi'nde bulunan tarihi çınar ağacı ve bulunduğu alan Battalgazi Belediyesi tarafından hazırlanan rekreasyon projesiyle yakın zaman önce farklı bir görünüme kavuşmuştu. Ancak tarih çınar ağacı, koruma altına alınmadan önce gövdesinin yakılması ve dallarının kırılması nedeniyle kuruma riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Gövdesinden çıkan su her mevsim akan ağacının tekrar eski haline kavuşması için belediye görevlileri tarafından çeşitli yöntemler uygulanmasına rağmen bazı dallarında kurumalar görülmeye başlandı.Çevre sakinleri böyle gitmesi halinde tarihi çınarın 1-2 yıl içerisinde kurumaya yüz tutabileceğini ifade ederek, yetkilileri yapılması gereken şeyleri acilen hayata geçirmeleri konusunda uyardılar.
Çınar ağacının tarihi
Battalgazi'nin Çınarı olarak bilinen çınar ağacı Malatya'ya 7 kilometre uzaklıkta Orduzu Beldesinde Çarşıbaşı Mahallesi Çınarçeşme Mevkii'nde yer almaktadır. Ağacın gövde kalınlığı 7.20 metre olarak ölçülmüştür. Boyu yaklaşık 15 m olan yaşlı ağacın gerçek yaşı kesin olarak bilinmemekle birlikte, zamanla içi boşalan ağacın ana gövdeden iki dala ayrıldığı görülmüştür. Dalların gövde sürgününden büyümüş 8-10 metre boyunda yan dalları mevcuttur. Ağacın gövdesi iç kısımdan çürümüş ve büyük kovuklar oluşmuştur. Ağacın kök kısmı taş bir duvar örülerek sağlamlaştırılmıştır. Ağacın etrafında gözeler halinde su akmaktadır. Battalgazi Çınarının bulunduğu alan çınar ağacı ve yanındaki pınardan oluşan bir ziyaret yeridir. Rivayete göre 8.yüzyılda yaşadığına inanılan Battalgazi, hayvanlarını buraya sulamaya getirmiş; suladıktan sonra elindeki çınar çubuğunu suyun kenarına dikmiş ve o çubuktan da bugünkü çınar ağacı yetişmiştir.