Seki: Sicil affı önemli ama dikkat edilmeli
Sicil affına değinen KOSGEB Malatya İl Müdürü Murat Seki, 'Ticaret bir yerde güven olayıdır, insanların güvenmesi için temiz bir sayfa açılması önemli ama geçmiş sicili çok bozuk olan esnaf ve şirketlerin az suçlulardan ayrılması lazım' dedi.
KOSGEB Malatya İl Müdürü Murat Seki, 23 ili kapsayan cazibe merkezleri desteklemelerinde Malatya'nın da olmasının önemli olduğunu ifade ederek “İyi değerlendirip iyi projeler üretmek lazım. Malatya'nın vizyonuna, geleceğine katkı sunacak projeler ortaya koymak lazım. Bu görevde Malatya'daki STK'lara, bürokratlara ve siyasilere düşüyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin başkanlığında projeler oluşturma süreci Malatya'nın geleceğine değer katacaktır. Onun için biz günlük menfaatlerden ziyade Malatya'nın geleceği ile ilgili çalışmalar yapmamız gerekiyor” dedi.
Malatya'nın ciddi bir sanayi potansiyelinin bulunduğuna dikkat çeken Seki, “Sadece gıda ve tekstil sektörü olarak gözüküyor ama Malatya'da ciddi boyutta makine sanayisinde gelişme var. Bu konuda Malatya'nın değerli bir alt yapısı var, bunun iyi kullanılması lazım. Özetle bizim bu konuya odaklanmamız lazım” ifadelerine yer verdi.
Esnaf ve şirketlere sicil affı düzenlemesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Seki, düzenlemenin çok önemli olduğunu ancak geçmişte yapılan bazı haksızlıkların ve hukuksuzlukların da görmezden gelinmemesi gerektiğini vurguladı. Özellikle çeklerle ilgili yapılan haksızlıkların ve hataların tekrar etmemesi gerektiğini belirten Seki, “Ticaret bir yerde güven olayıdır, insanların güvenmesi için temiz bir sayfa açılması önemli ama geçmiş sicili çok bozuk olan esnaf ve şirketlerin az suçlulardan ayrılması lazım. Piyasada güven çok önemli, insanlar artık çekle mal vermemeye başladı. Bu güvensizlik ortamı ticareti olumsuz etkiliyor. Bu konuda gerekli tedbirler alındıktan sonra af gelir ise iş dünyası için temiz bir sayfa açılmış olur” diye konuştu.
Döviz bozdurma kampanyasının önemli bir süreç olduğunu ifade eden Seki, “Milli paraya dönüş çok önemli, bizde KOSGEB olarak artık tedarikçilerin veya işletmecilerin getirmiş olduğu faturaların TL bazlı olmasını istiyoruz. Başkanlığımızın almış olduğu bu kararı bizde hemen uygulamaya koyduk. Tabi ki biz artık kendi paramızla alışveriş yapmalıyız, bu konuda aslında yapmamız gereken en önemli şey ise yerli üretimi sağlamak. Özellikle imalat sanayinin geliştirilmesi lazım, bu konuda her türlü çaba sarf edilmesi lazım ki dışarı giden dövizlerimiz ülkemizde kalması ve katma değer sağlaması için elimizden geleni yapmamız lazım. Bu konuda KOSGEB'in ciddi destekleri var, işletmelerin bu desteklerden yararlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.