Okullarda 'Çevre Bilinci' eğitimi

Yeşilyurt Belediyesi çevre bilinci üzerine okullarda eğitimler düzenliyor.

Yeşilyurt Belediyesi çevre bilinci üzerine okullarda eğitimler düzenliyor.

“Çer-Çöp” Projesi kapsamında Geri Dönüşüm Evleri, Atık Pil ve Bitkisel Atık Yağ Toplama Yarışmaları, okullara ve sitelere Çer-Çöp Kutularının yerleştirilmesi gibi çevre ve insan sağlığına yönelik projelerini titizlikle devam ettiren Yeşilyurt Belediyesi, çevreye karşı duyarlı bir nesil yetiştirmek için okullardaki eğitim çalışmalarına devam ediyor.

Yeşilyurt Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından son olarak Nihat Tecdelioğlu İlkokulunda eğitim programı düzenlendi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdikleri programda Yeşilyurt Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü personelleri tarafından "Çer Atık Geri Kazanım ve Çevre Bilinci" üzerine sunum gerçekleştirildi.

Animasyonlar ve sinevizyon gösterisinin yer aldığı eğitim çalışmasında okullara yerleştirilen geri kazanımlı kutuların nasıl kullanılması gerektiği, değerlendirme işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiği ve bunun çevreye sağladığı faydalar üzerine bilgi verildi. Eğitim çalışmasına ilgi gösteren minik öğrencilere Yeşilyurt Belediyesi tarafından hazırlanan tohumlu kalemler ve bilgilendirici broşürler dağıtıldı.

“197 okulda 30 bin 400 öğrencimize eğitim verdik”

Yeşilyurt Belediyesinin çevre ve insan sağlığı üzerine ciddi yatırımlar yaptığını ifade eden Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Muammer Zafer, okullardaki eğitim çalışmalarında öğrencilere bu projelerin ne kadar önemli olduğunun anlatıldığını söyledi. “Çer-Çöp” projesi çatısı altında başlatılan Geri Dönüşüm Evleri, Atık Pil ve Bitkisel Atık Yağ Toplama faaliyetlerinin ilçe genelinde başarıyla devam ettiğini ifade eden Başkan Yardımcısı Muammer Zafer, “Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüz tarafından büyük bir titizle devam ettirilen bu projelerin geri dönüşümlerini çok güzel şekilde almaktayız. Toplumda farkındalık oluşturacak bu projelerimizi özellikle öğrenci kardeşlerimize anlatmak amacıyla anaokulları başta olmak üzere bütün eğitim kurumlarındaki etkinliklerimize devam ediyoruz. Özellikle öğrencilerimizin bu tip hassas konularda bilgi sahibi olması ve bunları gündelik hayatlarında uygulaması önemlidir. Bugüne kadar 197 okulumuzda 30 bin 400 öğrencimize “Çevre Bilinci “üzerine eğitimler verdik. 78 bin 657 adet broşür ve 10 bin 761 adet Geri Dönüşüm Kutusu dağıtımı yaptık. Projemiz kapsamında 803 Atık Pil Toplama Kutusu ile 176 adet Bitkisel Atık Yağ Toplama Bidonu dağıtılırken, 5 bin 593 ton geri dönüşüm malzemesi tekrardan kazandırıldı. Büyük bir özenle devam ettirilen çalışmalarımız sonucunda 32 bin ağacın korunması sağlanıp, 17 bin evin elektrik ihtiyacına karşılık gelen enerji tasarrufu elde edildi” diye konuştu.

“Toplumsal duyarlılığı artıracak etkinlikleri önemsiyoruz”

Başkan Yardımcısı Muammer Zafer, “21.inci yüzyılın en ciddiye alınan ve önemsenen sorunlarından bir tanesi çevre sorunlarıdır. Çevreye ve doğaya sahip çıkmalıyız. Yeşilyurt Belediyesi olarak çevreye duyarlı, doğaya saygılı bir anlayışa sahibiz. İlçemizde bu anlamda çeşitli etkinlikler düzenleyerek, özellikle çocuklarımızın erken yaşlarda çevreye duyarlılığını artırmak adına çalışmalar yürütüyoruz. Toplumsal duyarlılığı artıracak organizasyonları önemsiyoruz” dedi.

“Toplum ve insan sağlığından asla ödün vermiyoruz”

“Çer-Çöp” projesi kapsamındaki uygulamaların insan ve toplum sağlığı açısından öneminden bahseden Başkan Yardımcısı Zafer, “Çer Kutusuna atacağımız her 1 ton atık kağıt için yaklaşık 17 adet ağacın kesilmesini önlemiş oluruz. Bu şekilde davranırsak ormanlarımız korunur ve enerji tasarrufu sağlanır. Çer Kutusuna atacağımız her 1 ton Plastik için yaklaşık yüzde 95 oranında enerji tasarrufuna ulaşmış oluruz, ayrıca her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre benzin tasarrufu sağlayabiliriz. Çer Kutusuna atacağımız her 1 ton atık metal, yaklaşık 94 konutun 1 yıllık elektrik tüketimini karşılar ve enerji tasarrufu sağlamış oluruz. Kullanım ömrünü tamamlamış piller, bataryalar ve akümülatörler tüketici tarafından ayrı kaplarda biriktirilmeli ve pil toplama noktalarına bırakılmalıdır. Pil toplama noktalarında toplanan atık piller yetkili kişiler tarafından türlerine göre ayrıştırılmalı, bünyelerindeki bazı değerli maddelerin geri kazanımı sağlanmalı ve uygun koşullarda bertaraf edilmelidir. Atık pillerin sebep olduğu hastalıklar başında, nörolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları gelir. Bir küçük kalem pil yaklaşık 4 metreküp toprak kirletir ve bu toprağı üretim yapamaz hale getirir. Bu pillerin gelişigüzel çöplere atılması, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi çevre açısından büyük tehlikelere neden olur. Atık kızartmalık yağlar ise kesinlikle lavaboya, çöpe, suya ve toprağa dökülmemelidir. Bu yağlar sızdırmaz kaplarda ayrı olarak biriktirilmeli ve geri kazanımı sağlanmalıdır. 1 litre bitkisel atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletmektedir. Atık yağlar, atık su giderlerinde ve kanalizasyon hatlarında birikerek boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmalara neden olmaktadır. İnsan sağlığına büyük hassasiyet gösteren Yeşilyurt Belediyesi olarak kullanılmış kızartmalık yağ üreten lokanta, yemek fabrikaları, otel, motel, yemekhaneler diğer benzeri tesislerde bu yağların toplanması için lisanslı geri kazanım toplayıcılarla yıllık sözleşme yapıyoruz. Çer Atık Geri Kazanım Projesi ile ambalaj atıklarının (kağıt-karton, kompozit , plastik , cam, metal, vb.), Atık pillerin, Bitkisel atık yağların kaynağında yani konutlarda, kamu iş yeri ve okullarda ayrı biriktirilmesi, lisanslı firma tarafından çöpten ayrı toplanması ve yeni ürünler elde etmek üzere ilgili sanayi kuruluşlarına sevk edilmesi sağlanmaktadır” şeklinde konuştu.

Başkan Yardımcısı Muammer Zafer çevreye atılan pillerin içerisindeki zehirli kimyasalların toprağı ciddi anlamda kirlettiğini ve ayrı olarak biriktirilerek, en yakın atık pil toplama kutularına bırakılmasını istedi.

Bakmadan Geçme