Mehmet Çınar'ın firmasına ceza kesildi mi?

10 ay önce aralarında AK Partili belediye başkanı ve AK Parti il başkan yardımcısının da olduğu hazır beton firmalarına soruşturma açan Rekabet Kurulu, bugün 2 firmaya para cezası verdiğini duyurdu.

10 ay önce aralarında AK Partili belediye başkanı ve AK Parti il başkan yardımcısının da olduğu hazır beton firmalarına soruşturma açan Rekabet Kurulu, bugün 2 firmaya para cezası verdiğini duyurdu.

6 Şubat depremlerinden sonra birçok sektörde olduğu gibi hazır beton firmaları da fahiş fiyat uyguladıkları gerekçesiyle eleştiri oklarını üzerine çekmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun bedelini ödeyeceklerini ifade etmiş ve sonrasında Rekabet Kurulu Malatya'daki hazır beton firmalarına soruşturma açmıştı.

NE OLMUŞTU?
29 Eylül 2023 tarihinde Kayısı Haber Genel Yayın Yönetmeni Mahir Temur, “Hazır beton fırsatçılığına kim dur diyecek” başlıklı bir araştırma yazısı yazmıştı.

Malatya'daki hazır beton fiyatları ile bölge illerdedeki hazır beton fiyatlarını kıyaslayan Temur, Malatya'daki hazır beton firmalarının fırsatçılığını gözler önüne sermişti.

Adıyaman, Elazığ ve Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren hazır beton firmalarının metreküp fiyatlarını paylaşan Temur, Malatya'daki hazır beton firmalarının bölgedeki çoğu ilden çok fazla fiyata hazır beton sattıklarını ortaya çıkarmıştı.

Mahir Temur'un 29 Eylül 2023'te yazdığı yazının son kısmı şu şekilde:

“Sadece Adıyaman veya Kahramanmaraş halkından son 3 ayda Malatyalılar ne kadar fazla para vermiştir?

45 milyon TL! Ama sadece bir firma bu!

Bildiğimiz 7 firma var Malatya'da!

Eder sana 315 milyon TL!

Kısacası depremzede Adıyaman halkından son üç ayda betona yine depremzede Malatya halkı 315 milyon TL fazla para verdi!

Üstünkörü bir hesap yaptığım için bu rakam üç aşağı beş yukarı bu şekildedir.

Üstelik önemli bir farkı eklemek dahi istemedim. Malatya'daki metreküp beton fiyatında KDV dahil değil ama Adıyaman'daki metreküp fiyatına KDV dahil olarak fiyat veriliyor.

O yüzden devletimiz, Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu ve Malatya Valiliğinin devreye girmesi lazım.”

OKUMAK İSTERSEN: İLGİLİ MAKALE

ÇINARLAR BETON

O tarihlerde AK Partili Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'ın da ortağı olduğu aile şirketi Çınarlar Beton firması da eleştiri oklarını üzerine çekmeyi başarmıştı.

6 Ekim 2023 tarihinde önce Ticaret Bakanı Ömer Bolat açıklama yapmış ve “Rekabet edip fiyatları düşüreceklerine, tam tersine birlikte karar alıp fiyat yükseltme çabalarını görüyoruz” demişti.

Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan 11 Ekim 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, “Bunun bedelini ağır para cezalarıyla ödeyecekler” demişti.

Bunun üzerine harekete geçen Rekabet Kurulu, Hatay ve Malatya'daki hazır beton fimalarına soruşturma açtığını duyuruyordu.

MALATYA'DAKİ FİRMALARA SORUŞTURMA

19 Ekim 2023 tarihinde toplanan Rekabet Kurulu, Hatay ve Malatya illerinde çimento ve hazır beton üretimi ile satışı alanında faaliyet gösteren teşebbüslerin birlikte fiyat belirlemek ve bölge/müşteri paylaşımı yapmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla soruşturma başlatıldığını bildiriyordu.

Aralarında AK Partili Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ve AK Parti Malatya İl Başkan Yardımcısı Kahraman Kavuk'un da ortağı olduğu firmaların yer aldığı 10 hazır beton firmasına soruşturma açıldığı Rekabet Kurulu tarafından paylaşılıyordu.

Paylaşılan o firmaların listesi:

Acemoğulları Beton Kum Ocağı Nak. Harfiyat Tic. ve San. Ltd. Şti.,

Betontek Yapı Elemanları İnş. Taah. Mad. Petrol Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti.,

Çınarlar Beton İnş. ve İnş. Malz. Nak. Akary. Gıd. Bes. İth. İhr. Tic. ve San. Ltd. Şti.,

Çimbeton Hazırbeton ve Prefabrik Yapı Elemanları San. ve Tic. AŞ,

Çimko Çimento ve Beton San. Tic. AŞ,

Çimya Çimento İnş. Yapı Malzemeleri Makine Enerji Mad. İç ve Dış Tic. AŞ,

Erva Hazır Beton Otelcilik Turizm İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.,

Kavuksan İnş. Beton Petrol San. ve Tic. AŞ,

Mabetaş Malatya Beton Yapı Elemanları ve Mad. San. ve Tic. AŞ

Recydia Atık Yönetimi Yenilenebilir Enerji Üretimi Nakliye ve Lojistik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ

MALATYA YERİNE ADANA'YA CEZA

Yaklaşık 10 ay önce faş edilen bu firmalar ile ilgili soruşturma neticesi açıklanmazken bugün Rekabet Kurulu 2 firmaya para cezası uyguladığını paylaştı.

Rekabet Kurulu, Adana ve Osmaniye'de faaliyet gösteren hazır beton üreticileri hakkında yürütülen soruşturmanın sonucunda bir şirkete 6,6 milyon lira idari para cezası verilmesine karar verdi.

Rekabet Kurumundan yapılan yazılı açıklamada, Adana ve Osmaniye'de faaliyet gösteren hazır beton üreticileri hakkında yürütülen soruşturmanın sonuçlandığı bildirildi.
Açıklamada, soruşturma süreci devam ederken hakkında soruşturma açılan teşebbüslerden Oyak Çimento Fabrikaları AŞ (OYAK) ve MM Tiftik Kardeşler Nakliye İnşaat Emlak Petrol ve Tarım Ürünleri Paz. San. Tic. Ltd. Şti. (TİFTİK) tarafından yapılan uzlaşma başvuruları sonucunda, OYAK'a 61 milyon 182 bin 782 lira ve TİFTİK'e 5 milyon 248 bin 175 lira idari para cezası uygulanmasına ve soruşturmanın bu teşebbüsler bakımından sonlandırılmasına karar verildiği anımsatıldı.
Soruşturma tarafları bakımından nihai olarak, Kurulun, Samet Hazır Beton İnşaat Madencilik Lojistik Enerji Ltd. Şti'nin fiyat tespiti ve bölge/müşteri paylaşımına yönelik rakipler arası bir anlaşma/uyumlu eyleme taraf olmak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiğini tespit edildiği kaydedilen açıklamada, söz konusu teşebbüse 6 milyon 574 bin 548 lira idari para cezası verildiği bildirildi.

MALATYA'DAKİ FİRMALARA PARA CEZASI KESİLDİ Mİ?
Rekabet Kurulu'nun Malatya'daki hazır beton firmalarına yönelik açtığı soruşturmanın hangi aşamada olduğu ise merak konusu.

Malatya'da faaliyet gösteren ve aralarında AK Partili üst düzey siyasetçilerin de olduğu hazır beton firmalarına bir para cezası uygulandı mı?

Aradan geçen 10 aylık zaman zarfında bu firmalara açılan soruşturmanın neticesi niye açıklanmıyor?

“Rekabet edip fiyatları düşüreceklerine, tam tersine birlikte karar alıp fiyat yükseltme çabalarını görüyoruz” diye 10 ay önce açıklama yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın hangi firmaları kastettiği merak konusu oldu. Çünkü Malatya'da o tarihlerde Bakan Bolat'ın dediğine benzer bir yazı yazan Mahir Temur, Malatya'daki hazır beton firmalarının fırsatçılık yaptığını açık bir şekilde yazmıştı.

Kayısı Haber

Bakmadan Geçme