MASKİ Genel Müdürü'nün kızı Büyükşehir'de memur oldu
31 Mart seçimlerinden sonra Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Selahattin Gürkan...
31 Mart seçimlerinden sonra Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Selahattin Gürkan, Büyükşehir'e bağlı şirketlerin genel müdürlerini değiştirmişti. MASKİ Genel Müdürü Yaşar Karataş'ın kızı Büyükşehir'e memur olarak mı atandı? Mahir Temur'un haberi…
Daha önce Battalgazi Belediyesi'nde Başkan Yardımcılığı görevini yaparken 2 Mayıs 2019'da Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğüne atanan Yaşar Karataş, kızını Büyükşehir Belediyesi'nde memur yaptığı iddia ediliyor.
Farklı kaynaklarımızdan aldığımız bilgilere göre, Yaşar Karataş'ın kızı Banu Karataş, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde sözleşmeli mühendis yapıldığı iddia edildi.
Banu Karataş'ın daha önce Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı iştiraklerden Melid Ulaşım ve Hizmet Grupları Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nde işçi kadrosunda çalışırken doğrudan “mühendis kadrosundan” sözleşmeli memur olarak Büyükşehir Belediyesi'ne atandığı iddiası, aldığımız bilgiler arasında.
31 Mart seçimlerinden sonra Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde nepotizm (akraba kayırmacılığı) haberleri gündeme gelmişti. Başkan Selahattin Gürkan'ın “yeğeni” Ömür Yoldaş'ı Esenlik Genel Müdür Yardımcısı yaptığını Kayısı Haber 1 Ağustos 2019'da kamuoyuna duyurmuştu.
Hürriyet gazetesi muhabiri İsmail Saymaz yaptığımız haberi Twitter'da Türkiye'ye duyurunca, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Saymaz'a açıklama yapmıştı. “Yeğenim değil halamın torunu” diye cevap vermişti.
Kayısı Haber olarak Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'a soruyoruz:
-MASKİ Genel Müdürü Yaşar Karataş'ın kızını Büyükşehir Belediyesi'nde memur yaptınız mı?
- Eğer memur yapmışsanız bu nepotizm değil midir?
NEPOTİZM NEDİR?
Nepotizm kavramının Latince'de “Nepot” sözcüğünden geldiği, İngilizcede ise "Nephew" (yeğen) olduğu değişik çalışmalarda ifade edilmiştir. Nepotizm, kamu örgütlerinde ve iş örgütlerinde karşılaşılan önemli sorunlar arasındadır. Türk Dil Kurumu bu kavramı “arkadaş veya akraba kayırma” şeklinde açıklanmıştır. Nepotizm kavramı günümüzde akraba ve yakınların aynı işletmede işe alınması şeklinde ele alınmaktadır. Ayrımcılık içeren alımlar bir kimsenin beceri, kabiliyet veya eğitim düzeyine bakılmaksızın istihdam edilmesi yönündedir. Nepotizm kavramı öznel bir şeklide yapıldığından dolayı genellikle mağdurlar yarattığı düşünülmektedir. Aynı zamanda bu ayrımlar örgütsel ilişkilere de zarar verebilir. Bu ayrımcılıkların kişileri yükseltici veya ayrıcalıklı bir konuma getirmesi durumunda diğer insanlar tarafından memnuniyetsizliğe neden olacağı belirtilmektedir. (Wikipedia)
Kayısı Haber – Mahir Temur