Malatya Valiliği orta ve ağır hasarlı binaları neden eklemedi
Malatya Valiliğinin bugün açıkladığı rakamlara göre enkaz kaldırma işlemi yüzde 82 seviyesine ulaştı. Peki, gerçekte enkaz kaldırma işlemi yüzde kaç seviyesinde?
Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Malatya Valiliğinin bugün açıkladığı rakamlara göre enkaz kaldırma işlemi yüzde 82 seviyesine ulaştı. Paylaşılan enkaz kaldırma rakamlarına göre 3 bin 609 enkaz kaldırıldı ama bu rakam sadece yıkık ve acil yıkılacak binalar için geçerli. Peki, gerçekte enkaz kaldırma işlemi yüzde kaç seviyesinde?
Özel Haber- Mahir Temur - @mahirtemur
6 Şubat sabahı saat 4.17'de yaşanan 7,7 büyüklüğündeki depremden yalnızca 9 saat sonra 2'nci 7,6 büyüklüğündeki deprem Malatya'da çok büyük hasara sebep olmuştu. 2 büyük deprem de Kahramanmaraş merkezli olmasına rağmen Malatya aynı Kahramanmaraş gibi çok etkilenen illerden. Depremlerden 63 gün geçmesine rağmen enkaz kaldırma işlemi ne durumda?
ENKAZ KALDIRMA YÜZDE 82 AMA!
Malatya Valiliğinin bugün açıkladığı rakamlara göre 5 bin 662 yıkık/acil yıkılacak yapı içerisinden 3 bin 609 yapıyı tamamen kaldırıldığı, günlük 150 enkazın kaldırıldığı ve toplam enkaz kaldırma seviyesinin yüzde 82,78 olduğu bildirildi.
6 Şubat tarihinden sonra belirli günlerde bilgilendirme yapan Malatya Valiliğinin 27 Mart'tan sonra orta ve ağır hasarlı yapılar ile ilgili bilgi paylaşmaması ve enkaz kaldırma işlemine acil yıkılacak ve yıkık binalar ile ilgili bilgilendirme yapıp sadece bu yapılar ile ilgili bir ilerleme yüzdesi paylaşması dikkat çekti.
Malatya Valiliği 27 Mart tarihinden sonra basına gönderdiği şablondan vazgeçmişti. O tarihten sonra orta hasarlı ve ağır hasarlı yapılar ile ilgili bilgi paylaşımından vazgeçmişti. 27 Mart tarihinde Malatya Valiliğinin paylaştığı rakamlara göre, toplam acil-ağır-yıkık bina sayısının 45 bin 437 olduğu, acil-ağır yıkık konut sayısının ise 108 bin 235 olduğunu paylaşmıştı.
22 Mart tarihinde yine Malatya Valiliğinin paylaştığı bilgilere göre, acil orta, ağır ve yıkık bina sayısının ise 42 bin 821 olduğu, toplam acil-orta-ağır ve yıkık konut sayısısın ise 104 bin 713 olduğunu ifade etmişti.
ORTA VE AĞIR HASARLI BİNA SAYISI NİYE YOK?
Malatya Valiliğinin 27 Mart'tan sonra orta ve ağır hasarlı yapı ve konutlar ile ilgili bilgi paylaşmaması dikkat çekti. 22 Mart'ta acil-orta-ağır ve yıkık bina sayısının 42 bin 821 olduğunu paylaşıp 27 Mart'ta orta hasarlı binalar ile ilgili kısmı kaldırıp acil-ağır-yıkık bina sayısının ise 45 bin 437 olduğunu bildirilmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, orta hasarlı binaların da yıkılacağını bildirmişti. Bu bağlamda enkaz kaldırma rakamlarını paylaşan Malatya Valiliğinin orta ve ağır hasarlı bina sayılarını enkaz kaldırma işlemine dahil etmemesi kuşkulara neden oluyor.
5 bin 662 yıkık-acil yıkılacak yapıdan 3 bin 609 enkazı kaldırmanın sonucunda ilerlemenin yüzde 82,78 olduğu görülürken, bu rakamlara orta ve ağır hasarlı binaları da ekleyince enkaz kaldırma ilerleme raporu çok düşük kalıyor.
ENKAZ KALDIRMA İŞLEMİ YÜZDE 7,9
27 Mart'ı esas alırsak, toplam orta hasarlı binalar listeye ekli değil. Bu haliyle sadece ağır hasarlı binaları eklediğimiz zaman; toplam acil-ağır-yıkık 45 bin 437 bina sayısından 3 bin 609 bina enkazının kaldırıldığı görülüyor. Buna göre enkaz kaldırma işleminin Malatya'da yüzde 7,9 olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.
Fakat Malatya Valiliğinin bugün açıkladığı rakamlarda sadece acil yıkılacak ve yıkık bina sayısı veriliyor. Bu sayılara göre de enkaz kaldırma işleminin yüzde 82,78 olduğu bildiriliyor. Ayrıca daha önce ticarethaneler ile ilgili ayrı bilgi paylaşan Malatya Valiliğinin bu konuda da bilgi paylaşması bekleniyor.