Malatya Dünya Birincisi
Kaç aydır Malatya adının ulusal basında sürekli kötü geçtiği bu dönemde iyi haber Malatya Milli Eğitim Müdürlüğünden geldi. Malatyalı öğrenci ABD'de yapılan bilim yarışmasında Dünya Birincisi oldu.
Kaç aydır Malatya adının ulusal basında sürekli kötü geçtiği bu dönemde iyi haber Malatya Milli Eğitim Müdürlüğünden geldi. Malatyalı öğrenci ABD'de yapılan bilim yarışmasında Dünya Birincisi oldu.
Dünyanın proje yarışmaları bakımından Oscar'ı olarak nitelenen en prestijli yarışması olan ve ABD'de düzenlenen ISEF'de, Malatya Bilim ve Sanat Merkezinden kimya öğretmeni Savaş Zafer Güler'in danışmanlığını yaptığı, öğrencimiz Feridun Balaban'ın hazırladığı proje SPIE özel ödül kategorisinde DÜNYA BİRİNCİSİ oldu.
Geçtiğimiz yıl TÜBİTAK 51. Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışmasında Türkiye birincisi olduktan sonra TÜBİTAK tarafından Türkiye'yi temsil etmek üzere Regeneron ISEF yarışmasına katılma hakkı elde etmişti.
TÜBİTAK tarafından, Fizik alanında “Yüksek Verimli Multijunction Silisyum Fotovoltaik Hücre Yapımı ve “Yeşil Sentez” Grafen Kuantum Noktaları Üreterek Yapılan Fotovoltaik Hücrelerde Kullanımı” adlı proje ile matematik alanında “DNA'da ve Proteinlerin Sekonder Yapılarında Matematiksel Sonuçları ile Helisel Tekerlekler” adlı projeler, ISEF'te ülkemizi temsil eden 8 projeden ikisi olarak belirlenmişti. ABD'de Türkiye adına 8 projeden 2'si Malatya'dan seçilmiş ve yarışmaya katılma başarısı göstermişti.
SPIE özel ödül kategorisinde Dünya birincisi olan projede, Bor ve Azot Katkılı, Elmas Gibi Karbon Malzemesinin Çok Katmanlı Güneş Panellerinde Üst Katman Olarak Kullanımının Panellerin Verimlilikleri ve Spektral Etkinliklerinin İncelenmesi konulu çalışmalarında DLC malzemesinin çok katmanlı güneş panellerinin üzerine kaplanmasında atmosferik basınçta ısıl olmayan plazma kullanımının etkileri ve bu teknikle Elmas gibi karbonun (DLC) içine kontrollü bir şekilde bor ve azot gibi elementlerin katkılanıması başarıldıktan sonra bu panellerin elektronik ve optik karakteristiklerinde gözle görülür bir artış sağlandı.
Regeneron ISEF Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması, dünyanın en büyük ve en prestijli uluslararası bilim yarışmasıdır. ABD'nin her yıl farklı şehirlerinde yapılan ISEF uluslararası bilim yarışması, 2021 yılının mayıs ayında online olarak yapıldı.
ABD'de düzenlenen ve öğrenci yarışmalarının Oscar'ı olarak nitelenen ISEF (International Science and Engineering Fair – Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı), 1950'den beri ABD'nin farklı şehirlerinde düzenlenmektedir. Her yıl 75'ten fazla ülkeden yaklaşık 1800 öğrencinin 22 kategoride yarıştığı dünyanın en büyük ortaöğretim düzeyi proje yarışmasıdır.
ISEF Proje Yarışmasında derece alan öğrenciler, üniversiteye sınavsız olarak kontenjan dışında ÖSYM tarafından yerleştirme hakkı elde etmektedir.