Malatya Afet Bölgesi'ne alınmadı mı?
24 Ocak akşamı saat 20.55'de Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden sonra Malatya'da 4 kişi hayatını kaybetmiş 226 kişi de yaralanmıştı. Doğanyol, Pütürge, Kale, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçeleri halk arasında 'Afet Bölgesi' olarak bilinen 'Genel Hayata Etkili' olduğu ilan edilmişti.
24 Ocak akşamı saat 20.55'de Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden sonra Malatya'da 4 kişi hayatını kaybetmiş 226 kişi de yaralanmıştı. Doğanyol, Pütürge, Kale, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçeleri halk arasında “Afet Bölgesi” olarak bilinen “Genel Hayata Etkili” olduğu ilan edilmişti.
Genel Hayata Etkililik ne demek? Afet Bölgesi ile “Afete Uğrayan Yer” arasında ne gibi bir fark var? Malatya'nın tümü niye Afet Bölgesi ilan edilmiyor? Mahir Temur'un haberi…
AFET BÖLGESİ DİYE BİR KANUN YOK
Deprem olduktan sonra Elazığ ve Malatya'da “Afet Bölgesi” isteği halk arasında ve basında yer alırken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun “Afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili bir tartışma var. Bizim kanunlarda 'afet bölgesi' diye bir kanun yok, 'afete maruz bölge' var. Eğer bir bölgede yaşama imkânı tamamıyla ortadan kalkmışsa bu afete maruz bölge olarak ilan edilir. Bu, şu demektir: Burada hiçbir şekilde yaşanılmayacak, devlet de bunu riskli alan ilan edecek, afete maruz bölgesi ilan eder. Ondan sonra orası boşaltılır, başka bir yere gidilir. Ama afet bölgesi denilen bir kavram söz konusu değil” dedikten sonra tartışmalar halen bitmedi. Malatya'da birçok STK'nın “Malatya afet bölgesi ilan edilsin” söylemleri devam etti.
7269 Sayılı Kanun, doğal afetlerin neden olduğu hasarlara karşı alınacak tedbirleri yasal olarak düzenliyor. Yasada, “Afete uğrayan meskûn yerlerin büyüklüğü o yerin tamamında veya bir kesiminde yıkılan, oturulmaz hale gelen bina sayısı, zarar gören yapı ve tesislerin genel hayata etki derecesi, mahallin ekonomik ve sosyal özellikleri, zararın kamu oyundaki tepkisi, normal hayat düzenindeki aksamalar ve benzeri hususlar göz önünde tutulmak suretiyle afetlerin genel hayata etkililiğine ilişkin temel kurallar, İçişleri ve Maliye Bakanlıklarının mütalaaları da alınarak İmar ve İskan Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirtilir” diyor. Halk arasında “Afet Bölgesi” geçse de yasada açık bir şekilde “Afete uğrayan meskûn yer” olarak tanımlanıyor.
YÖNETMELİK HANGİ İLÇELERİN AFETE UĞRADIĞINI BELİRLİYOR
Bir meskun yerin “Genel Hayata Etkili (Afet Bölgesi)” olduğunu Yönetmelik belirliyor. “Afetlerin Genel Hayata Etkililiğine İlişkin Temel Kurallar” bölümünde bir yerin Genel Hayata Etkili (Afet Bölgesi) olması şu şekilde tanımlanıyor:
Meydana gelen bir afetten:
a) 100 haneye kadar olan köylerde ve bucaklarda mevcut konutlardan en az 1/10'ununun,
b) l00 haneden fazla olan köylerde ve bucaklarda en az 10 konutun,
c) Nüfusu, 5 bine kadar olan ilçe ve illerde en az 20 binanın,
d) Nüfusu 5-10 bine kadar olan ilçe ve illerde en az 25 binanın,
e) Nüfusu 10-30 bine kadar olan ilçe ve illerde en az 30 binanın,
f) Nüfusu 30-50 bine kadar olan ilçe ve illerde en az 40 binanın,
g) Nüfusu 50 binden fazla olan ilçe ve illerden en az 50 binanın,
Yıkılması veya bir daha oturulamayacak veya kullanamayacak derecede ağır hasar görmesi halinde afet o yerin genel hayatına etkilidir.
648 BİN KİŞİ AFETE MARUZ KALDI
Bir şehrin tamamının Genel Hayata Etkili (Afet Bölgesi) ilan edilmesi için o ilçelerde hasarın olması ve “afete maruz kalmış” bir ilçe olması gerekir. Yeşilyurt ilçesinin de son olarak Afete Maruz Kalmış Bölge ilan edilmesiyle Malatya'da toplam 5 ilçe dâhil oldu. İki merkez ilçe ile beraber Malatya merkezin tamamının “Genel Hayata Etkili” ilan edildiği ve toplamda TÜİK verilerine göre Malatya'da 648 bin 430 kişinin oturduğu meskûn bölgeleri “Genel Hayata Etkili” ilan edildiği görülüyor.
610 BİNA ACİL YIKILACAK
Malatya'da hasar-tespit çalışmalarının devam ettiği ve şu ana kadar toplamda 14 bin 854 binanın etkilendiği, 702 binanın yıkıldığı, 610 binanın acil yıkılacağı, 5 bin 686 yapının ağır hasarlı olduğu ve 29 okulun yıkılacağı bildirildi. Depremzedelere Türkiye'nin birçok vilayetinden gelen yardımlar dağıtılırken hasarlı yapıların artacağı tahmin ediliyor.
Mahir Temur- Kayısı Haber