Depremden yalnızca 11 gün önce AFAD'tan skandal karar!

6 Şubat depremlerinden yalnızca 11 gün önce AFAD'ın skandal belgesini Kayısı Haber ortaya çıkarttı.

AFAD'ın 26 Ocak tarihli ilgili kurumlara iletilmek için hazırladığı resmi belgede ne yazıyor?

Özel Haber- Mahir Temur@mahirtemur

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 büyük depremden sonra Malatya çok ağır yara alan illerden. Yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı bina sayısının 46 bin olduğu Malatya'da toplam acil-orta-ağır-yıkık bağımsız bölümün ise 132 bin olduğu Malatya Valiliği tarafından bildirilmişti.

6 Şubat 2023 tarihinden önce Malatya, 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan Elazığ- Sivrice merkezli depremden dolayı yıkılacak yapıları dahi yıkmadığı görülüyordu. Saray mahallesinde Emekliler Parkı'nın karşısındaki 5 katlı yapı Sivrice depreminden dolayı ağır hasar almıştı. Bina boşaltılmış, kapı ve pencereleri dahi sökülmüştü. Yıkılmayı beklerken aradan geçen 3 yıl zarfında 6 Şubat depremlerinde yıkılmıştı.

*Bu bina Sivrice depreminde ağır hasar almıştı. 6 Şubat depremlerinde yıkıldı. Foto: Kayısı Haber


SİVRİCE DEPREMİNDE 4 BİN 947 BİNA AĞIR HASAR ALMIŞTI
24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan Sivrice depreminden sonra Malatya Valiliğinin 7 Mart 2020 tarihinde yaptığı yazılı açıklamasında, Malatya'da toplam ağır hasar alan bina sayısının 4 bin 947, toplam orta hasar alan bina sayısının ise 413 olduğunu belirtmişti. Orta hasar alan bağımsız bölüm sayısının ise toplamda 2 bin olduğu bildirilmişti.

24 Ocak Sivrice depremi Doğanyol, Pütürge ve Kale ilçelerini çok etkilemişti. Ama Malatya'nın 2 merkez ilçesi Battalgazi ve Yeşilyurt'ta da ağır ve orta hasarlı binaların olduğunu Malatya Valiliği paylaşmıştı. Battalgazi'de 1.234 binanın ağır hasar aldığını ve toplam ağır hasar alan bağımsız bölümün ise 2 bin 379 olduğunu bildirmişti.

Yeşilyurt ilçesinde ise toplam ağır hasar alan bina sayısının 188, toplam ağır hasar alan bağımsız bölüm sayısının ise 432 olduğu belirtilmişti.

SİVRİCE DEPREMİ MALATYA MERKEZİ DE ETKİLEMİŞTİ
Malatya Valiliğinin paylaştığı 7 Mart 2020 tarihli kesin hasar durumuna ilişkin yapılan tespitler tablosunda Yeşilyurt ve Battalgazi merkez ilçelerinde toplam orta hasarlı bina sayısının 291, iki ilçenin toplam orta hasarlı bağımsız bölümün ise 1.744 olduğu görülüyor.

24 Ocak Sivrice depreminden sonra Malatya'nın 2 merkez ilçesinin toplam ağır hasarlı bina sayısı 1.422. Son üç yılda Malatya merkezde 1.422 binanın yıkılmadığı ile ilgili ciddi iddialar konuşulurken hatta şehrin göbeğindeki Saray mahallesinde dahi boşaltılmış, kapı ve pencereleri dahi sökülmüş 5 katlı binanın yetkililer tarafından değil 6 Şubat depremlerinde yıkıldığı görülmüştü.

AFAD DEPREMDEN 11 GÜN ÖNCE GÖNDERMİŞ!
Sivrice depreminden sonra orta hasarlı yapıların sahiplerine 1 yıl güçlendirme izni veriliyordu. 1 yıl içinde güçlendirilmeyen yapıların hemen yıkılacağı bildirilmişti. 7 Mart 2020 tarihli Malatya Valiliğinin açıkladığı bilgilere göre Yeşilyurt ve Battalgazi merkez ilçelerinde toplam 291 binanın ve 1.744 bağımsız bölümün orta hasar aldığı ifade edilmişti. 3 yıl içinde 291 binanın veya 1.744 bağımsız bölümün kaçının güçlendirildiği kaçının yıkıldığı sorusu muamma iken Malatya Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün (AFAD) 6 Şubat depremlerinden yalnızca 11 gün önce tüm kurumlara gönderdiği resmi yazı dikkat çekti.


AFAD'ın 26 Ocak 2023 tarihli yazısı, Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Malatya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Akçadağ Belediyesi, Arguvan Belediyesi, Arapgir Belediyesi, Battalgazi Belediyesi, Darende Belediyesi ve Doğanşehir Belediyesi'ne gönderilmek üzere hazırlanmış. Gönderilen belgede Sivrice depreminden dolayı hak sahiplerinin mağdur olmaması için orta hasarlı yapıların 1 (bir) yıl daha uzatıldığı bildirilmiş.

6 Şubat depremlerinden yalnızca 11 gün önce AFAD'ın 3 yıl önce yaşanmış Sivrice depreminden dolayı orta hasarlı yapılar ile ilgili bir yıkım yapmadığı, üstüne sürekli süreyi uzattığı ortaya çıktı.

SİVRİCE DEPREMİNDEN SONRA RESMİ İŞLEM BAŞLATILMAMIŞ
AFAD'ın, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerinden 11 gün önce Malatya'daki tüm ilgili kurumlara iletilmek üzere hazırladığı belgede “Kaymakamlıklarca yapılmakta olan tebligatların durdurulması, belediyeler tarafından ise onarım/güçlendirme projelerinin onay ve ruhsat süreçlerinin devamının sağlanması hususunda bilgi ve gereğini arz ederim” deniyor.

Kayısı Haber'in ulaştığı resmi belgeye göre Sivrice depreminden sonra orta hasarlı binalar ve bağımsız bölümler ile ilgili resmi bir işlem başlatılmamış olup, 1 yıl güçlendirme süresi sürekli uzatılmış.

6 Şubat depremlerinden sonra Malatya'da yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı 46 bin binadan kaçının Sivrice depreminde ağır veya orta hasar aldığı bilinmiyor.

@mahirtemur

Kayısı Haber
Yorumlar 3
Mahmut 17 Nisan 2023 13:09

Şimdi bu haber,bu evrak hukukla yönetilen bir ülkede olsa kıyamet koparırdı.Ama Türkiye ve Malatya olunca yaprak kımıldamıyor.Afad,Valilik ve ilgili belediyeler,yönetici ve bağlı personeller direkt can ve mal kaybına sebebiyetten yargılanırlar!Bu haber öyle önemli ki domino etkisi yapıp etkilenen tüm iller içinde emsal oluşturur.Ama Mahir Temur yazdığı ile kalır! Jetoncular yazmaz işin içinde belediyeler var.Ulusal medya yazmaz kamudan aldıkları reklamlar gider!Vekiller üç maymunu oynar,çadır ve konteynerde bulunan çaresiz insanlarla fotoğraf çektirip siyasetcilik oynar.Seçime Ankara'daki zevatlar işlerine gelen adamlarla,şeyh gibi görülen bir takım kişilerin torunlarını,şehre yaramaz ama kendilerine köle isimleri aday gösterirler.Bu şehir şimdi uyanmazsa ne zaman uyanacak acaba?İnsanların canı,malı hiçe sayılmış!Kimin umurunda Mahir Temur?

Malatyalı 16 Nisan 2023 20:09

Bunlar 10 bin TL parayı yatiramayacak kadar beceriksizler 3 ay olacak neredeyse hala alamadık

Hasan özkan 16 Nisan 2023 17:31

Malatya-Elazığ depreminden sonra da pandemi sürecinde de 6 Şubat depreminde 8 işletmem ciddi hasarlar almasına rağmen hiçbir destek veya yardım görmedim devleti idare eden zevattan. Bol bol vaat ve nasihat dinledik ve de dinlemeye devam ediyoruz. Maalesef iyi idare edilmiyoruz.Üçbuçuk hırsızın elinde memleket oyuncak olmuş. Herhangi bir alternatif de görülmüyor. Ne yazık ki bu hal böyle devam edecek. Yepyeni ve namuslu insanlardan oluşan bir yapılanma oluşmadıkça her gün daha kötüye gidiyoruz. Allah yar ve yardımcımız olsun

Bakmadan Geçme