Çakır: 'Bahane üretmeden Malatya'mıza hizmet etmeye uğraştık'
Malatya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı ve AK Parti milletvekili Ahmet Çakır ile Mahir Temur'un röportajı yine çok ses getirecek. Başkan Gürkan ile polemiğinden tutun da Büyükşehir'in borcuna varıncaya kadar sorular soran Genel Yayın Yönetmenimiz Mahir Temur'un röportajı Kayısı Haber'de.
Bayramdan iki gün önce patlayan ve ulusal basında yer alan Gürkan ile Çakır'ın paylaşımları sonrasında AK Parti milletvekili Ahmet Çakır ile röportaj yapmak istedim. Sağ olsun kabul etti. Birçok soru sordum ve hem sıcak gündemi hem de soğuk ama halen sıcak olan soruları sordum. Kendisini sayısız kez eleştirmiş bir gazeteciye gösterdiği kibar duruşu ve misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederim. Hadi başlayalım…
MAHİR TEMUR: Sayın Vekilim, 31 Mart seçimlerinden sonra daha önce Malatya'da görmediğimiz olayları yaşıyoruz. Görmediğimiz bir düzeyde söylemler, konuşmalar paylaşılıyor. Sıcak gündemi önce sormak istiyorum. Başkan Selahattin Gürkan Elazığ'ın bir yerel kanalında “2 milyona verilmiş ihaleyi iptal edip 20 bin liraya yaptık” söylemi ve bu söylemi kendi sosyal medya hesaplarında paylaşması ve sonrasında bu paylaşımın kaldırılması ve en sonunda twitter'da uzun bir açıklama yapmanız... Bu rakamlar gerçek mi?
AHMET ÇAKIR: 2 milyonluk bir ihale ortada yoktur ve dolayısıyla 2 milyonluk bir ihalenin iptali de söz konusu değildir. Selahattin Başkanımız ile konuştuğumuzda, kendisinin bir ihalenin iptali değil de bir caddenin altyapısını bizler kendimiz yapalım, diye söyledi. Ulusal medyada günlerce tartışılması kamuoyunun dikkatini çok çekti. Sanki 2 milyona bizim dönemde ihale yapılmış bu dönemde de iptal edilip 20 bin liraya yapılmış algısı oluştu maalesef. Bu akla da ters mantığa ters ve gerçeklere de terstir. Selahattin Başkanımızın da ifadesinin bu yönde olmadığını bizlere belirtmiştir. Kendi imkânlarımızla yapalım, denmiştir. Ortada ihale yoktur ki iptali olsun. Bu rakamlar da gerçek dışı rakamlardır.
SORU: Başkan Gürkan'ın aynı televizyon kanalında şu ifadesi de vardı. “4 ayda 40 milyon tasarruf ettik” söylemi. Bu söylem sanki Ahmet Çakır dönemi çok harcama yapıyordu Başkan Gürkan da sürekli tasarruf yapıyor, söylemi gibi geldi. Bu rakamlar sizce inandırıcı mı?
AHMET ÇAKIR: Tabii hangi kalemden ne kadar tasarruf yapıldığını bilemem. Böyle bir tasarruf olduğunu zannetmiyorum. Ama mutlaka bir tasarruf vardır. Bu tercih meselesidir. Tasarrufa gidebilirsiniz, yatırım yapmayabilirsiniz, günlük rutin işleri yavaşlatabilirsiniz. Dolayısıyla yeni projeler devreye sokulmayabilir. Tabii hizmeti aksatmamak da gerekir. Belediyelerin giderleri vardır. Personelin giderleri vardır.
SORU: Peki sizin dönemde personellerin aldığı ücretlerde bir kesinti yaşandı mı?
AHMET ÇAKIR: Personellerin gelirlerinin düşmemesi konusunda çok hassas davranılması gerektiğine inanıyorum. Bu doğru değildir. Çünkü iş ve hizmet personel ile yürütülüyor. Bizler gelip geçiciyiz. Orada çalışan arkadaşların yaptıkları işlere göre haklarının korunması lazım. Şu bir gerçek, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin genel bütçeden aldığı pay çok düşüktür. Bizim yüzölçümümüze, yol ağımıza ve ilçelerin merkezden uzaklıklarına baktığımız zaman Büyükşehir Belediyemizin geliri diğer Büyükşehirlere göre çok çok düşüktür. Haliyle düşük gelire sahip bir Büyükşehir Belediyemiz var. Bu düşük gelire göre de bütçeyi yönetmek, alternatif kaynaklar bulmak, alternatif gelirler bulmak zorundayız.
SORU: Başkan Gürkan ile farkınız yönetim şekli ile alakalı galiba?
AHMET ÇAKIR: Herkesin bir yönetim tarzı vardır bir yönetim anlayışı vardır. Haliyle yapmış olduğu işleri, almış olduğu kararları bizim eleştirmemiz doğru değildir. Onun takdirini halkımız verecektir. Bize düşen tüm belediye başkanlarına destek olmaktır. Bunu da her zaman ifade ediyoruz. Bizlere sorulduğu zaman da fikrimizi söylüyoruz ama sorulmadığı zaman da dışarıdan müdahale etmek doğru değildir. En doğru kararı hemşerilerimiz verecektir. Vatandaşlarımız verecektir. Çıkan haberlerin de bazen çarpıtıldığını da görüyoruz. Bu konulara da dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
SORU: Aslında 31 Mart seçimlerinden sonra yapılan ilk Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında bizzat Başkan Gürkan, 1 milyar 778 milyon 257 bin 657 TL borç ile Büyükşehir'i devraldık, dedi. Sonra bu borç artarak iki kez daha güncellendi Büyükşehir Belediyesi tarafından. Bu borç gerçekten doğru değil mi?
AHMET ÇAKIR: Ben Büyükşehir Belediye başkanlığını bıraktığım zaman 509 milyon borç ile bıraktım. 60-70 milyon da alacağımız vardı. Kesinlikle bu açıklanan rakamlar doğru değildir. Buralara getirilen kişilerin “Çok zayıftı biz geldik toparladık” havasına girip kendilerini başarılı göstermek için de bu rakamları Başkan Gürkan'a vermiş olabilirler, kendilerini Başkan Gürkan'a başarılı göstermek için. Başkanı bu şekilde yanıltmış olabilirler. Çünkü 31 Mart itibari ile de Büyükşehir'in 800 milyon borcunun olduğunu biliyorum. Bu rakamlar kişiye göre değişecek rakamlar değildir. Yorum farkı belki olabilir. Şirketlerin normal ödemeleri borç hanesine yazılırsa bu rakamsal facia olur. Art niyetin ötesinde olur. MESTON karda olan bir şirkettir. Bölgenin en büyük şirketidir. Esenlik karda olan bir şirkettir. MOTAŞ kar etmez. Hizmeti öne çıkan bir şirkettir. BELSOS da hizmet odaklı bir şirkettir. Zaman zaman zarar etmiştir. Ama çok kar beklediğimiz bir şirket değildir. Dolayısıyla kar eden şirketler vardır tamamen hizmet amaçlı baktığımız şirketler vardır. Çok detaya girmek istemiyorum ama Başkan Gürkan yanıltılmıştır.
SORU: Bu son Facebook paylaşımı ve sonrasında kaldırılması da dâhil şu ana kadar yapılanlara bakıldığında Başkan Gürkan'ın ekibinde bir sıkıntı mı var? Sürekli yanıltılıyor mu?
AHMET ÇAKIR: Bilemiyorum. Rakamlar ortada gerçekler ortada. Başkanımızın da ifadesiyle kendisinin haberi olmadan sahte hesaplar ile bazı paylaşımların yapıldığını ifade ettiler. Tabii dikkat edilmesi gerekir. Bizler AK Parti milletvekilleri olarak, belediye başkanları olarak, teşkilat olarak adımlarımıza, konuşmalarımıza dikkat etmek zorundayız. Görüşlerimiz bazen farklı olabilir ama mutlaka kendi içimizde konuşmamız, tartışmamız gerekir. Doğru bir şekilde yürütmemiz için. Bu tür söylemler köpürtülebiliyor, abartılabiliyor. Bizlerin dikkat etmesi lazım. Çünkü siyaset sosyal medya ile birlikte söylediklerinizi farklı yerlere çekilebiliyor. Bizler de bunları anlatırken dikkat etmeliyiz. Dolayısıyla yanlış da anlaşılmış olabilir ama bizim için önemli olan Başkanımızın ifadesidir.
SORU: Şunu da sormak istiyorum. Sizin döneminizde 2014-2018 yılları arasında Özel Kalem Bütçesi'nden 11 milyon 459 bin lira harcandığı haberi gündeme düştü. Ulusal medyaya da taşındı. Twitter'da verdiğiniz cevapta İzmir Büyükşehir Belediyesi ile karşılaştırmanız eleştirildi. Bu harcama diğer belediyeler ile kıyaslanabilir mi?
AHMET ÇAKIR: Mahir Bey 300 tane belediye var. 30 tane büyükşehir var. Mesela biz Kent Konseyi veya bazı yardımları Özel Kalem Bütçesi'nden verdik ama başka kalemden de verebilirdik. Bu 100 maddeyi bulan Özel Kalem Bütçesi'nin harcaması sadece binde 6'ya denk gelmektedir. En az 100 tane büyük ölçekli ilçemiz var. Bu ilçelerin dahi giderleri bizimkinden fazladır. Yılda 8 fuar düzenliyoruz. İstanbul ve Ankara Tanıtım Günleri düzenliyoruz. Sanki biz sadece misafir ağırlamaya bu parayı vermişiz gibi bir çarpıtma söz konusu. Ortada bir art niyet vardır. Bütçemiz diğer illere göre kısıtlı olmasına rağmen çok disiplinli bir bütçe yönettik. İlk defa Büyükşehir olmamıza rağmen hiçbir yerde hizmet eksikliği yaşamadan bugüne geldik. Bu dar bütçeye rağmen bunu yaptık ama bu dar bütçeyi bahane konusu yapmadık. Halka, Malatya'mıza bu dar bütçeyi bahane etmedik ama genel merkezde, bakanlık toplantılarında, başbakanlığa sunduğumuz raporların hepsinde var. Biz belediyeyi de biliyorduk, bu dar bütçeyi de biliyorduk ama bunu bilerek bu makamlara talip olduk.
SORU: Bir belediyenin borcu vatandaşı ilgilendirir mi?
AHMET ÇAKIR: Çok da ilgilendirmez. Vatandaş iş bekler, hizmet bekler, proje bekler. Dolayısıyla biz hep bu şekilde yaklaştık. Bahane üretmeden Malatya'mıza hizmet etmeye uğraştık. Netice itibari ile de ben bugün de Büyükşehir'in bütçesinin kısıtlı olduğunu biliyorum ama çalışmak lazım. Alternatif üretmek lazım.
SORU: Peki sizin döneminizde “bankamatik” diye tabir edilen çalışmadan maaş alan personeliniz oldu mu?
AHMET ÇAKIR: Yok. Çalışmadan maaş alan olmadı. Sadece bizim bilgimiz dâhilinde başka kurumlara görevli olarak görevlendirme olmuştur. Mesela Malatyaspor'da görevlendirme ile çalışan bir-iki kişi vardı. Devletin ihtiyacı olduğu zaman geçici görevlendirmeler vardır. Yoksa işe gelmeyecek ama maaş alacak… Bu yolsuzluğun başka bir ismidir. Böyle bir şey olamaz.
SORU: Belediyeye bağlı araç konusunu sormak istiyorum. Türkiye'nin birçok ilinde hem makam araçları ile ilgili hem de kiralık araçlar ile ilgili çok haber çıktı. Malatya Büyükşehir Belediyesi ise çoğu aracını ya garaja çekti ya da ihaleyi iptal etti. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bu Malatya'nın karına mı?
AHMET ÇAKIR: Bizim zamanımızda kiralık araçları piyasanın çok çok altında kiralamıştık. 600 civarında aracımız vardı. İş makinesi noktasında araç yetişmiyordu. Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında biz doğrudan temin ile ilçelerde yeni araçlar kiralıyorduk. Araçları çalıştırmayacaksan araçlar fazlalıktır. Mesela mesai olayı da aynıdır. İş yapılmayacaksa zaten mesai ödenmez. Mesaiye kalmış çalışanın hakkını, hukukunu çiğneyemezsiniz. İş yoksa mesai de yoktur zaten araç da yoktur zaten. Belediye başkanlarımıza bunu niye yaptın, demiyoruz. İlçe belediyeleri de olsa, bir şey demiyoruz. Belki de 6 ay veya 1 yıl bekleyecektir ve sonrasında daha güçlü girecektir. Bunları bilemeyiz. Her belediye başkanının bir yönetim tarzı vardır. Bir hizmet anlayışı vardır. Bir başkanlık anlayışı vardır. Başkanlarımızın başarısı bizim başarımızdır.
SORU: Sayın Vekilim iki dönem belediye başkanlığı yaptınız. Şeffaf mıydınız?
AHMET ÇAKIR: Bugüne kadar Allah'ın izniyle her şeyimiz şeffaftı. Hiçbir gizli şeyimiz yoktur. Ama birilerinin çıkıp çamur atması, karalaması, işleri yanlış göstermesi gerçeği değiştirmez. Bütün hesaplarımız ortada, her yıl SAYIŞTAY denetler. Binlerce evrak, ihalelerin tamamı gözden geçirilir. Buna rağmen çıkıp konuşuluyor ama ellerinde belge varsa gitmiyorlarsa zaten ona ortak olmuş demektir. Birileri bir eksiklik görmüşse mutlaka ilgili yerlere, yargıya, savcıya taşıması lazımdır. Bugüne kadar da mümkün olduğu kadar cevap vermiyorum. Çok açıklamalar geliyor. Duyumlar geliyor bize. Basında onlarca arkadaşımız arıyor ama bizler polemik olmasın diye mümkün olduğu kadar cevap da vermiyoruz. Biz kendi içimizde konuşalım. Kendi içimizde doğru neyse eksik neyse bunları görelim. Ama bir hata varsa da kamu ile de yargı yolları ile de paylaşmamız lazım.
SORU: Sizce niye bu şekilde size karşı bir durum söz konusu?
AHMET ÇAKIR: İnsanın aklına bazı şeyler geliyor. Bunlar yapılırken ne gizleniyor ya da neler hedefleniyor? Bunun geri planında neler vardır? AK Parti'yi hedef alan bir yaklaşım veya bir yapı mı bütün bunları tetikleyerek geliyor? Kim bunlara alet oluyor? Malatya'da oluşturulan bazı algılar üzerinden yalan, iftira, dedikodu üzerinden bir algı oluşturuluyor. Ve birileri de o algıya bakarak fikir oluşturup siyaset yapmaya çalışıyor. Haliyle bu şehre yazıktır. Hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. Bu şehir bizim geleceğimiz. Şehrimizin gelişmesi önemlidir. Ekonomimizin gelişmesi önemlidir. Bunu da geliştirecekler bizleriz. Bizler kalkıp da birilerinin hesabına veya oyununa gelirsek memleketimiz zarar görür. Malatya'mız zarar görür. Ben hiçbir zaman kendim için siyaset yapmadım. Hiçbir zaman siyaseti kişisel düşünmedim. Biz bir dava uğruna siyasete girdik. Kendi adımıza, kendimizi parlatmak adına, birilerini karalayarak kendimizi yüceltmek adına siyaset yapmadık. 18 yıldır siyasetteyim hiçbir zaman bu tür bir siyaset yapmadım.
SORU: Bu dava uğrana mı şu ana kadar sessiz kaldınız?
AHMET ÇAKIR: Tabii tabii… Bizim susmamız da her duyduğumuza cevap vermememiz de davamız uğrunadır. Partimiz zarar görmesin ve Malatya gereksiz boş konularla uğraşmasın. Bir sürü iş var. Herkesin yapacak o kadar çok işi var ki gece-gündüz yetmez. Ben çok konulara da cevap vermek istemiyorum. Mümkün olduğu kadar sorumluluğumuz neyse onu yapmaya gayret ediyorum.
SORU: Cevap da vermeyebilirsiniz ama sormak istiyorum. Siz milletvekilliği aday adaylığı için Büyükşehir'den istifa ettikten sonra koltuğunuza 31 Mart seçimlerine kadar Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat geçti. AK Parti genel merkezi Hacı Uğur Polat'ı seçmişti aslında. Ama sonra Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan aday gösterildi. İşte bu süreçte halefiniz Hacı Uğur Polat'a destek verdiğiniz söylendi. Bu sebepten dolayı Başkan Gürkan'ın sizle bir problemi var, diye kulislerde konuşuldu. Bu doğru mu? Hacı Uğur Polat'ı desteklediniz mi?
AHMET ÇAKIR: Ben bu şekilde bir bilgiyi duymadım. Hacı Uğur Başkan da Yeşilyurt Belediye'mizde hizmet etti. Gerçekten çok çalışkan bir başkanlık dönemi geçirdi. Gecesi-gündüzü olmayan bir tempoda çalıştı. Haliyle Büyükşehir Belediyesi için seçilecek en güçlü adaylardan bir tanesiydi. Ama nasip Selahattin Başkanımızaymış. En güçlü iki adaydan biriydi Başkan Gürkan. AK Parti'de bir disiplin vardır. Bir belirleme yöntemi vardır. Vekil görüşleri, STK görüşleri, halkın görüşleri, teşkilatların görüşleri gibi birçok veri alınır. Ve neticede bir karar verilir. Selahattin Başkan da büyük bir oyla seçildi.
SORU: Başkan Gürkan'ın sizinle kişisel bir problemi yok mudur, diyorsunuz?
AHMET ÇAKIR: Bahsettiğiniz konuyu ben hiç duymadım. Hiç kulağıma da gelmedi. Ama aynı partideyiz ve kişisel bir problemimiz olamaz.
SORU: Son olarak Malatya basınını sormak istiyorum. Yerel basını takip edebiliyor musunuz?
AHMET ÇAKIR: Büyük çoğunluğunu takip etmeye çalışıyoruz. Ama bazıları takip edilecek gibi değil. Siyasette de veya diğer tüm mesleklerde olduğu gibi basının da ilke ve kuralları vardır. Bu kuralları uygulayan ve hassas olan kurumları destekliyoruz. Basın halkın sesidir. Eksik ve yanlışları ortaya koyan ve bunu belli bir etik çerçevede götüren basını takdir ediyoruz. Ama her yerde olduğu gibi basın kimliğini kullanarak basından yakından-uzaktan alakası olmayan yapı ve tipler var maalesef. Bizim pek konumuz değil ama basın her zaman özgür ve hür olmalıdır.
RÖPORTAJ: Mahir Temur - mahirtemur@gmail.com
Kayısı Haber