Anadolu'yu anayurt yapan yapılar yıkılıyor

Eskimalatya'nın merkezindeki Miralay Şah Alibey Camii'nin yıkım kararına tepki gösteren Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Bilal Yıldırım...

TAKİP ET

Eskimalatya'nın merkezindeki Miralay Şah Alibey Camii'nin yıkım kararına tepki gösteren Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Bilal Yıldırım, '428 yıllık tarihe dayanan bu yapıya yıkım kararının verilmesi, hangi zihniyetin ürünü, ferasetin cesaretidir merak ediyoruz? Kültürümüzde bırakın tarihi camileri, hiçbir milletin hiçbir tarihi dini yapısını hiçbir gerekçeyle yıkmak yoktur. Moğol istilasını andıran bu deprem kılıflı fırsatçı yıkımlar, olsa olsa rant ve peşkeş amaçlıdır' dedi.

Battalgazi Belediyesi tarafından Eskimalatya'nın merkezindeki, ana gövdesine yeni eklentiler yapılarak onarılan, geçmişi 1592 yılına dayanan 428 yıllık Miralay Şah Ali Bey Camii'nin, otopark yapmak için yıkılacağı iddia edildi. Yıkım kararına tepki gösteren Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Bilal Yıldırım, Moğol istilasını andıran bu deprem kılıflı fırsatçı yıkımların, olsa olsa rant ve peşkeş amaçlı olduğunu söyledi.

Cami yıkıp otopark yapacaklarmış?

Yıldırım, 24 Ocak'ta meydana gelen Elazığ depreminden en çok etkilenen yapıların, zamanla yorgun düşen tarihi binalar ve ecdadın bazı mimari mirasları olduğunu ifade ederek, "Malatya'nın sembolü Yeni Camii, Ulu Camii gibi birçok yapı hasara uğradı. Bu yapıların restorasyonu maalesef çok geç başladı. Bazıları ise hala restore edilme zamanını bekliyor. Bizler halk olarak bu değerlerimizin restorasyonunu beklerken, bazı değerlerimiz yıkılacağı haberlerini alıyoruz. Bunlardan biri Eski Malatya'da bulunan Miralay Şah Alibey Camii'dir. Bu ecdat yadigarı camii 1592 yılında yapılmış geleneksel Osmanlı mimarisinin dokularının bulunduğu çok nadide bir yapı. Ancak bu yapının bugünlerde yıkım çalışması başladı. Bulunduğu yere otopark yapılacakmış" dedi.

Anadolu'yu anayurt yapan yapılar yıkılıyor mu?

'Anadolu'yu anayurt yapan yapılar yıkılıyor mu?' diyen Yıldırım, "Peki Anadolu'yu Anayurt yapan bu eserlerimiz neden yıkılıyor? Bizler bu yerlerin restore edilip, gelecek nesillerimize nasıl sağlam ve aslına uygun bir şekilde bırakmayı düşünmemiz gerekirken 428 yıllık tarihe dayanan bu yapıya yıkım kararının verilmesi, hangi zihniyetin ürünüdür, hangi ferasetin cesaretidir merak ediyoruz? Malatya insanı, Ulu Cami ve Yeni Cami'nin tamamlanmasını beklerken 428 yıllık bir geçmişi bugüne, gelecek nesillere bağlayacak olan ecdat mirası caminin yıkılmasına sessiz kalmamız mümkün değildir. Sivrice depreminden aldığı hasar bahane edilerek yıkım kararı verilen Battalgazi'nin-Eski Malatya'nın merkezinde bulunan, 1592 yılına dayanan Miralay Şah Ali Bey Cami'nin yıkımına sessiz kalmakla, zulme sessiz kalmanın hiç bir farkı yoktur. Bu eseri yaptırarak halkın kullanımına vakfedenler ile Bugüne kadar ulaşmasını sağlayan ecdadın, emanetini yıkmak ecdadın ve onu İslam'a ve Müslümanlara hizmet etmesi için yaptıran atalarımızın kemiklerini sızlatacaktır" diye konuştu.

AK Partililer camiyi yıkma kararı alınca kimseden ses çıkmıyor

Yıldırım, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ve 3 dönem Battalgazi Belediye Başkanlığını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın emanete sahip çıkmaları gerektiğini dile getirerek, "Hiç değilse orijinal bulunduğu halinin restore edilerek tekrardan kullanıma sunulmasını bekliyoruz. Bizim kültürümüzde bırakın tarihi camileri, hiçbir milletin hiçbir tarihi dini yapısını hiçbir gerekçeyle yıkmak yoktur. Moğol istilasını andıran bu deprem kılıflı fırsatçı yıkımlar, olsa olsa rant ve peşkeş amaçlıdır. Camiiler bulunduğu beldenin bir şiarıdır. Bu nadide Camii'miz, "Minareler Süngü, Kubbeler Miğfer; Camiiler Kışlamız, Müminler Asker" diyen bir Cumhurbaşkanı'nın partisine mensup kişiler tarafından bu kötü muameleye maruz kalması ayrıca düşündürücüdür. Bu Camiinin yıkım kararını CHP almış olsaydı bugün, CHP camileri yıkıyor gibi infial oluşturucu bir gündem olacaktı. Ama bugün AK Partililer bu camiyi yıkma kararı alınca kimseden neden bir ses çıkmıyor? Camilerimiz, hiçbir partinin değil bir tarihin mirası olduğunu unutmamalıyız" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme