Acil yıkılacaktı, orta hasara çevirmişler!
6 Şubat depremlerinden sonra Malatya'da hasar-tespit raporları tartışma konusu olmaya devam ediyor. Acil yıkılacak binayı orta hasara çevirdiler. Patlamış kolonları tahtayla kapatmışlar.
6 Şubat depremlerinden sonra Malatya'da hasar-tespit raporları tartışma konusu olmaya devam ediyor. Acil yıkılacak binayı orta hasara çevirdiler. Patlamış kolonları tahtayla kapatmışlar.
Haber- Mahir Temur - @mahirtemur
Malatya'nın bilinen binalarından biri olan Semercioğlu Apartmanı'nda kuşku uyandıran kararlar alınıyor.
47 YILLIK BİNAYA ÖNCE ACİL YIKILACAK DENDİ SONRA ORTA HASARA ÇEVRİLDİ
1976 yılında Sivas Caddesi'nde yapılan 2 bloklu Semercioğlu Apartmanı, 6 Şubat depremlerinden sonra acil yıkılacak listesine alınmıştı. 38 daire ve 50 iş yerinden oluşan Semercioğlu Apartmanı sakinleri, depremlerden 2 ay geçmesine rağmen merkezdeki yapılarının neden hala yıkılmadığını merak ediyor.
47 yıllık binada iş yeri olan Ergün Yılmaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilisinin beyanı ile daha önce acil yıkılacak raporu verilen yapılarının orta hasara çevrildiğini öğrendi. Şaşkına dönen Yılmaz, “Bize yeni bir Hakim Bey Apartmanı vakası yaşatmak istiyorlar” dedi.
Acil yıkılacak raporundan orta hasara çevrilen Semercioğlu Apartmanı'nda iş yeri olan Ergün Yılmaz, yaşanan bu olayların ve yetkililerin söylemlerinin kuşku verici olduğunu ifade etti.
PATLAK KOLONU TAHTAYLA GİZLEMİŞLER
Yılmaz, “Bu nasıl iştir anlayamıyorum. 2 büyük depremden sonra acil yıkılacak raporu hazırlayanlarla orta hasar raporunu hazırlayanların bizlere mantıklı bir açıklama yapması lazım. İlk raporda kolon patlakları fotoğrafları yer alırken ikinci orta hasarlı raporda bu fotoğraflar neden yer almadı? Bu patlak kolonları bazı ev ve iş yeri sahiplerinin tahtayla kapattığı ve gelen raportörlerin bu patlak kolonları görmediği iddiası var.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne dava açacağını belirten Ergün Yılmaz, 3 yıl önce yaşanan Sivrice depremindeki tecrübelerinin ve yöneticilerin konuşmalarının kaygı verici olduğunu ifade etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın ağır hasarlı binalar ile ilgili “Malatya'da ağır hasarlı binaların yarısını kurtarmak istiyoruz” tarzındaki konuşmalarının düşündürücü olduğunu ifade eden Yılmaz, “47 yıllık bir binanın depremlerden sonra acil yıkılacak denip sonra orta hasara çevrilmesi ve en sonunda orta hasarlı binalar ile ilgili yetkililerin açıklama yapması bizleri düşündürtüyor.” diye ifade etti.
ERDOĞAN YIKILACAK DEMİŞTİ
24 Ocak 2020'de Sivrice merkezli yaşanan depremden sonra orta hasarlı raporları verilen yapılar yıkılmıyordu. Yapı sahiplerine 1 yıl süre verilip güçlendirme yapılması isteniyordu. 6 Şubat depremlerinden sonra ise önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta hasarlı yapıların da yıkılacağını ifade etmişti. Acil yıkılacak bir yapının neden orta hasara çevrildiğini merak eden kiracı Erhan Öncü ise, “Birileri çok büyük hata yapmış. Bunun bedelini de biz ödeyeceğiz galiba” dedi.
Semercioğlu Apartmanı'nda kiracı olarak 2 yıldır oturan Erhan Öncü bu son rapordan sonra çok tedirgin. Kendilerinin aptal yerine konulduğunu ifade eden Öncü, “Bundan 15 gün önce binanız yarın yıkılacak, alabilecek eşyalarınız varsa alın, diye haber ettiler. Biz de gittik alabileceğimiz bazı eşyalarımızı aldık. Ama bugün görüyoruz ki acil yıkılacak bina orta hasarlı olmuş. İnşallah Sivrice depremi gibi ev sahiplerine güçlendirme izni vermezler. Çünkü kimse güçlendirme yapamaz bu binaya” diye ifade etti.
GÜRKAN NE DEMİŞTİ
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nden bir grup hocanın getirildiğini ifade ederek, “Hocaların verdiği raporu söylüyorum. Ağır hasarlı binaların yüzde 50'sinin kurtarılabileceğini ifade ettiler.” demişti.
Malatya Valiliğinin açıkladığı son rakamlara göre Malatya'da ağır hasarlı bina sayısının 37 bin 338 ve orta hasarlı bina sayısının ise 3 bin olduğu belirtilmişti.
Malatya'da çoğu ağır ve orta hasarlı binada ev sahipleri, evlerindeki demirbaş diye tabir edilen petek, kombi, kapı ve pencereleri söktürdüğü bir ortamda ağır hasarlı binaların yüzde 50'sinin tekrar güçlendirme yapılacağı açıklaması tedirginlik yarattı. Hasar-tespit raporlarına halen itirazlar devam ederken ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın orta hasarlı binaların dahi yıkılacağı ifadeleri ortadayken Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın depremden 2 ay geçtikten sonra ağır hasarlı binaların güçlendirmesi ile ilgili son ifadeleri tepkilere neden oldu.
@mahirtemur