2 bin 200 işçinin hakkını kim savunacak?
Malatya Büyükşehir Belediyesi 2 bin 200 işçinin haklarını niye bekletiyor? 2 bin 200 işçinin kısa çalışma sistemi ile çalışmasına rağmen tam gün çalışan işçilerin haklarını kim savunacak? HAK-İŞ'in Malatya'da görevi nedir? Mahir Temur'un haberi...
Malatya Büyükşehir Belediyesi 2 bin 200 işçinin haklarını niye bekletiyor? 2 bin 200 işçinin kısa çalışma sistemi ile çalışmasına rağmen tam gün çalışan işçilerin haklarını kim savunacak? HAK-İŞ'in Malatya'da görevi nedir?
Özel Haber-Mahir Temur
Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan yaklaşık 2 bin 200 işçi haklarının verilmesini bekliyor. Yaklaşık 2 yıl önce 696 KHK ile kadroya geçen işçilerin sözleşmesi Temmuz ayında bitmesine rağmen 5 ay sonra Kasım ayında HAK-İŞ arasında yapılan toplu sözleşme sonucu geriye dönük 5 ayın haklarını alamayan 2 bin 200 işçi haklarının verilmeyeceğini düşünüyor.
2 BİN 800 LİRA NE ZAMAN VERİLECEK?
26 Kasım'da Malatya Büyükşehir Belediyesi, 696 KHK ile kadroya geçen işçilerle toplu iş sözleşme imzaladı. Büyükşehir Belediyesi ve HAK-İŞ arasında yapılan toplu iş sözleşmesinde KHK'lı çalışan 2 bin 200 çalışana ortalama yüzde 20 zam yapıldı. Buna göre ortalama 560 lira zamlı maaş alması gereken 2 bin 200 işçinin 5 aylık geriye dönük 2 bin 800 liranın verilmesi konusunda Büyükşehir Belediyesi'nin işçilere Esenlik marketlerinde alışveriş yapmak için bin liranın verilmesi akıllarda soru işareti uyandırdı.
Temmuz ayında Sendika ile toplu iş sözleşme yapması gerekirken 5 ay sonra sözleşme imzalayan Büyükşehir Belediyesi, geriye dönük 2 bin 800 liranın bin lirasını Esenlik marketlerde alışveriş yapılması için ESOS kartlara para yatırması tepkilere neden oldu.
Geriye dönük haklarının bir kısmını sadece market alışverişi için yatıran Büyükşehir Belediyesi'nin bu tutumu ve HAK-İŞ sendikasının tutarlı bir açıklama yapmaması işçilerin yaşadığı mağduriyeti arttırdı.
HAK-İŞ Malatya Şube Başkanı Bünyamin Geleri'nin aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi'nde çalışması ve 2 bin 200 çalışana Esenlik kartlarına bin lira yatırılacağına itiraz etmek yerine bu haberi mesajla işçilere duyurması tepkilere yol açtığı söyleniyor.
Kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgilere göre 2 bin 800 liranın sadece bin lirasını market fişi olarak alan işçilerin geriye kalan haklarını alamayacağını ve Büyükşehir Belediyesi'nin mali sıkıntısı yüzünden sürekli farklı dedikoduların havada uçuştuğunu belirttiler.
Bir kaynağımız, “Bu bin lirayı Esenlik'ten alışveriş yapalım diye verdiler. Ben kirada oturuyorum. Birikmiş kiralarımı verecektim ama Belediye bana diyor ki git Esenlik'ten alışveriş yap. Bu nasıl adalet?” diye sordu.
ÖDENEK KISA AMA ÇALIŞMA UZUN
Geriye dönük haklarını bekleyen 2 bin 200 işçinin Mart ayından beri resmi olarak Kısa Çalışma Sitemi ile çalıştığı ama aslında eskisi gibi sabah 8 akşam 5 mesai saatlerinde çalıştıklarını belirten kaynaklarımız mağdur olduklarını belirtti.
Yarı zamanlı sigorta primi yatan 2 bin 200 çalışanın aslında tam zamanlı çalıştığı iddia ediliyor. İŞ-KUR'un 2 bin 200 işçiye bin 180 lira yatırdığı bu pandemi döneminde 15 gün sigorta pirimi yatıran Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketin işçileri tam çalıştırdığı öne sürülüyor.
10 aydır sigorta pirimleri yarım yatan ama tam gün çalışan 2 bin 200 çalışana bir darbe de geriye dönük haklarının kısmi verilmesi ve bu kısmi ödeneğin sadece market alışverişinde kullanılması ile yaşandı.
Öncelikle Malatya Büyükşehir Belediyesi'ne soruyoruz:
-696 KHK ile kadroya geçen 2 bin 200 çalışanın kısa çalışma ödeneği almasına rağmen tam gün çalıştırdığınız doğru mu?
-2 bin 200 çalışanın geriye dönük haklarını ne zaman vereceksiniz?
-Büyükşehir Belediyesi'nde kısa çalışma sistemi ile çalışıp tam gün çalışan kaç personeliniz var?
HAK-İŞ Malatya Şubesi'ne sormak istiyoruz:
-2 bin 200 çalışanın geriye dönük haklarının bir kısmını market fişi olarak alması sizce hukuki mi?
-Bu market fişi gelişmesini bir başarı gibi işçilere mesaj olarak atmanız ne kadar doğru?
Mahir Temur- Kayısı Haber