450 liraya ilaç olur mu?
Malatya'da 20 yıldır esnaflık yapan İlhan Özhan zirai ilaçların sürekli zamlanmasını hem çiftçiye hem de zirai ilaç satan esnaflara zarar verdiğini ve geçen yıllara göre zirai ilaç satımının yüzde 80 civarında düştüğünü ve atılamayan ilaçların kayısı ağacının verimini düşürdüğünü aktardı
Malatya’da 20 yıldır esnaflık yapan İlhan Özhan zirai ilaçların sürekli zamlanmasının hem çiftçiye hem de zirai ilaç satan esnaflara zarar verdiğini ve geçen yıllara göre zirai ilaç satımının yüzde 80 civarında düştüğünü ve atılamayan ilaçların kayısı ağacının verimini düşürdüğünü aktardı.
Özhan Tarım Ürünleri ortağı İlhan Özhan, kayısı çiftçisinin artık zirai ilaç alımında zorlandığını, maliyetlerin sürekli artmasından dolayı sonbaharda kayısı ağacına atılan zirai ilacı artık atamadığını vurguladı.
Sonbaharda kayısı ağacına atılan bir ton ilaç maliyetinin 450 liraya kadar çıktığını vurgulayan İlhan Özhan, “Bir ton zirai ilaç, yaklaşık 10 yaşındaki kayısı ağacı için 40-50 kayısı ağacına yetiyor. Ortalama 500 ağacı olan bir çiftçi için 4 bin 500 lira gibi bir maliyeti var. Bizim sürekli müşterilerimizin yüzde 80’ni 2018 yılında sonbahar ilacını atamadı. Bu fiyatlara çiftçi nasıl ilaç atacak” dedi.
Zirai ilaçların bu kadar zamlandığı bir dönemde bir kilo kuru kayısının 18-19 liralarda olması gerektiğini söyleyen İlhan Özhan, “Kayısı çiftçisinin maliyetleri sürekli artıyor. Bundan 15 yıl önce ilkbaharda atılan çiçek ilacının bir tonu 15-20 lira iken geçen yıl 50-60 liraya satıyorduk. Bu yıl 80-90 liraya satılacak. İlkbaharda atılan tomur ilacı bundan 15 yıl önce bir tonu 30-40 lira arası satılırken geçen yıl 120-130 lira arası satıldı. Bu yıl baharda 190-210 liraya satılacak. ” dedi.
Bu zamlar hem çiftçimizi hem de bizleri etkiliyor. İşlerimiz yüzde 80 düştü. Bu zamlar ile birlikte nasıl çiftçilerimizin gelirleri düşmüş ise zirai ilaç satan esnaflarımızın da kar oranları da düştü. Zamlar bizim hem satışlarımızı düşürdü hem de kar oranlarımızı düşürdü, dedi İlhan Özhan.
Kayısı Haber