'Peygamberler şehri Kudüs' konferansı
Yeşilyurt Belediyesi tarafından 'Peygamberler Şehri Kudüs' konulu konferans düzenlendi. Etkinlikte ayrıca 'Kudüs' temalı bilgi, kültür ve sanat yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Yeşilyurt Belediyesi tarafından ‘Peygamberler Şehri Kudüs’ konulu konferans düzenlendi. Etkinlikte ayrıca ‘Kudüs’ temalı bilgi, kültür ve sanat yarışmasında dereceye girenlere de ödülleri verildi.
Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Peygamber Şehri Kudüs’ konulu konferansa Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı İhsan Gencay, Yeşilyurt Milli Eğitim Müdürü Cemal Kalay ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Dereceye giren eserler sergilendi
Konferans öncesi Yeşilyurt Belediyesi, İnönü Üniversitesi ve Yeşilyurt Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Kudüs’ temalı kültür, sanat ve bilgi yarışmasında dereceye giren eserler fuaye alanında sergilendi. Rektör Kızılay ile Belediye Başkanı Polat, eserleri yakından incelerken, vatandaşlarda dereceye giren eserlerin önünde fotoğraf çektirdiler.
Polat: “Kudüs, gönül dünyamızda çok özel bir yere sahip”
Daha sonra geçilen konferansta ilk olarak Yeşilyurt Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Ahmet Berber’in Kudüs ziyareti sırasında çektiği fotoğraflardan oluşan slayt gösterisi sunuldu. Programın açılış konuşmasını yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, “Kudüs, bizim aşkımız, sevdamızdır. Gönül dünyamızda çok özel bir yere sahiptir” dedi.
Kudüs’ün kendileri için bambaşka bir aşk olduğunu dile getiren Polat, “Tarih bilincimizin çok iyi olmadığı müddetçe ayakta durma şansımız olmaz. Tarihte nice savaşlar, mücadeleler olmuştur ama savaşta galip gelenler yenilenleri kültür emperyalizmiyle geçmişiyle bağlarını kesiyor. Bir milletin tarihi geçmişiyle arasındaki bağını keserseniz o milletin yaşama ümidi kalmaz. Bu tip uygulamaları sürekli yapan Batılı emperyalistler geçmişle bağlantımızı koparmak adına çok net tavır almışlar. Osmanlı İmparatorluğu 1917 yılında Kudüs’e zarar gelmesin diye o kutsal toprakları barış anlaşması çerçevesinde bırakmak durumunda kalmıştır. 100 yıl öncesinde Kudüs bizim bir eyaletimizken bugün sorsanız Kudüs çok uzak gelir. Tarih şuurumuzun çok iyi olması gerekiyor” ifadelerini kullandı
“44 kişiyi Kudüs’e götüreceğiz”
Kudüs ve Filistin’in yakından tanınması için yarışmalar ve geziler düzenlediklerini belirten Polat, “Bu yılda İnönü Üniversitemiz ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle ortaklaşa kültür, sanat ve bilgi yarışması düzenledik. Yarışma sonunda İnönü Üniversitesi ile ilçe sınırlarımızdaki okullardaki öğretmen ve öğrencilerden oluşan 24 kişinin yanı sıra Yeşilyurt Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğünden yöneticilerden oluşan 44 kişiyi Kudüs’e götüreceğiz. Amacımız, Kudüs bilincinin gelişmesidir” ifadelerine yer verdi.
“Kudüs’teki Müslümanlar 100 yıldır büyük ızdırap çekmektedir”
Daha sonra söz alan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın Müslümanlar için çok değerli olduğunu ifade ederek “Filistin ve Kudüs’teki Müslümanlar 100 yıldır büyük ızdırap çekmektedir. Tek isteğimiz, o kutsal mekanların yeniden eski refah ve mutluluk dönemine kavuşması, Müslümanların rahat bir şekilde Mescid-i Aksa’da ibadetlerini yapmasıdır. İslam dünyasının da bu şartları sağlamak için el birliği yapması artık zorunlu hale gelmiştir” şeklinde konuştu.
Rektör Kızılay’dan sonra söz alan Kudüs Rehberi Musa Bıçkıoğlu’da Kudüs’ün bir akide ve iman olduğunu vurgulayarak “Kudüs’ü marjinalleştiren bizleriz. Kudüs’ü şiir, edebiyat, resim ve kültürel alanlara taşımak gerekiyor” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından geçilen konferansta konuşan İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Demircan ise Batı dünyasının girdiği ve el sürdüğü her yerde kanın, gözyaşının eksik olmadığını ifade etti.
“İnşallah Kudüs’ü üçüncü kez feth etmeleri çok yakındır”
Kudüs ve Filistin’in İslam dünyasındaki yeri ve konumu üzerine hazırladığı bilgileri davetlilerle paylaşan Prof. Dr. Demircan, “Batı dünyası nerede varsa orada huzursuzluk, sömürü, kan ve gözyaşı vardır. İnsanların geleceğini karartan, insanları yok eden bir medeniyetle karşı karşıyayız. Batı medeniyeti hep üstten bakar, sizi yok eder ve yok sayar. Oysaki İslam Medeniyeti kardeşliktir, yaşatır, geliştirir, geleceğe taşır. Kudüs’ü Müslümanlar iki kere feth ettiler. Her ikisinde de oradaki mekanları yaşatarak geleceğe taşıdılar. İnşallah üçüncü kez fetih etmeleri çok yakındır. Tarihimizi çok iyi bilmezsek, tarihimizle çok iyi bağ kuramazsak Kudüs’ü anlayamayız. Bu sadece duygusal bir bağ değildir, bunun dini ve tarihsel boyutları vardır. Bu önemli ayrıntıları ihmal etmeden hep birlikte anlamak, idrak etmek zorundayız. Kudüs’ü unutursak mağlup oluruz” dedi.
“Kudüs ilelebet bizimdir”
Kudüs’ü anlamak için tarihin çok iyi bilinmesi gerektiğinden bahseden Prof. Dr. Adnan Demircan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kudüs ile Malatya arasında kurulan bağı çok iyi anlamak gerekiyor. Eğer Kudüs’ün öneminin farkında olmaz isek emin olun Malatya’yı kaybederiz. Malatya’ya sahip olabilmek için bu medeniyetin evlatları olarak Kudüs’e sahip çıkmak zorundayız. Kudüs’ü 1917 yılında kaybettik ancak ilelebet yine bizimdir.1099’da yine kaybetmiştik ancak 1187’de yine gittik bir Miraç Kandilinde orada namaz kıldık ve orayı yeniden ihya ettik. Kudüs’ü yeniden fetih etmeyi Rabbim bizlere nasip etsin, inşallah yaşarken görürüz. Biz yok etmeye değil, diğer dinlerinde Kudüs’e olan bağlarını yaşatmaya gideriz. Biz yaşatan bir medeniyet anlayışına sahibiz. Batı öncelikle gittiği yerlerde kültürü, değerleri bir nevi tarihi yok ediyor. Yereldeki tarihi yok eder kendi medeniyetini dayatır. Kendi kurguladığı tarihle insanların dünyaya bakmasına sebep olur. Müslümanların dünya medeniyetine getirdiği güzellikleri anlatmaz, 1.Haçlı Seferinde Kudüs’te öldürdükleri yüz binlerce insanı, Müslüman, Hristiyan ve Yahudi ayrımı yapmaksızın nasıl katlettiklerini anlatmazlar. Batı, Müslümanları barbar ve cahil göstermek için elinden geleni tarihte yaptı şimdide yapıyor” diye konuştu.
1 saate yakın süren konferansın ardından İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ile Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Prof .Dr. Adnan Demircan’a günün anısına tablo ve kayısı paketi hediye ettiler.
Yarışmanın ödülleri dağıtıldı
Konferansın sonunda ‘Peygamberler Şehri Kudüs’ü Anlamak’ konulu bilgi, kültür ve sanat yarışmasında dereceye giren öğretmenler ve öğrenciler açıklandı. Dereceye girenlerin ödülleri protokol tarafından takdim edilirken 44 kişi, Yeşilyurt Belediyesi tarafından düzenlenecek Kudüs ziyaretindeki heyette yer alacaklar.
Öte yandan Yeşilyurt Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen ‘Kadın Yazarlardan Hikayeler’ yarışmasında dereceye girenler de belirlendi. Yapılan değerlendirmelerin ardından birinciliği ‘Yastığımda Diken Dalları’ eseriyle Döndü Şaşma kazanırken, ikinci ‘Ya Nasip’ eseriyle Gül Murat, üçüncü ise ‘Leyla’ isimli eseriyle Pınar Kahya oldu.
Dereceye girenlerin ödülleri Yeşilyurt Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Çobanoğlu tarafından takdim edildi.