Yazıhan'da tarımın geleceği konuşuldu

Malatya'nın Yazıhan ilçesinde 120 bin dönüm alanın suya kavuşması ile birlikte bölgede yapılacak olan tarım ve meyvecilikle ilgili istişare toplantısı düzenlendi.

Yazıhan Belediyesi’nde gerçekleştirilen toplantıya Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, Tarım İl Müdür vekili Zülküf Yıldırımoğlu, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Nihat Tursun, TKDK İl Koordinatörü Murat Tunç, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz, Yazıhan İlçe Tarım Müdürü Zafer Tanrıverdi ve konunun uzmanları katıldı. Toplantıda konuşan Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk Boztepe Barajı’nın 2017 yılında suyla buluşacağını belirterek, ilçedeki 120 bin dönüm arazinin suyla buluşması ile birlikte sulu tarım alanlarının oluşacağını söyledi. Bu kapsamda alan çalışmasının yanı sıra toprak analizlerinin yapılarak hangi bölgede hangi ürününün daha verimli olacağının belirlenmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, “Bunu bilimsel olarak incelemeler yaparak üreticilerimizle bir araya gelip daha kapsamlı toplantılar düzenleyip bilgilendirmeler yaparak bir takım hataların önü geçip daha profesyonel tarım yapılmasını sağlayacağız” diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Tursun ise Yazıhan’da sulamaya açılacak alanın önceden planlanmasının çok önemli olduğunu ifade ederek ‘Yanlış yapılacak olan bir üreticilik üreticimizin 5 yıl tekrar geriye dönmesi demek. Önceden önlem alınırsa yapılacak olan hataların önüne geçmiş oluruz. Biz Fakülte olarak her türlü desteği bilimsel olarak vermeye hazırız'' ifadelerini kullandı.

Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan’da Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk’e, öncülük ettiği için teşekkür ederek, “Bölgeye olan hassasiyeti yapılacak olan meyvecilik ve iyi tarım yapılması konusunda hassasiyetle durması ve böyle bir toplantı düzenlemesinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Kurum olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya da hazırız” dedi.

TKDK İl Koordinatörü Murat Tunç’da konuşmasında kurum olarak bu konuda çalışmalar sürdürdüklerini ifade ederek “İPART II’de bu konuda daha fazla hibe desteği verme gibi çalışmaları var. Yazıhan’da böyle büyük bir projenin yapılması başkanımızın da bu konuda göstermiş olduğu ilgi ve hassasiyet diğer ilçelerimizde inşallah örnek olur. Bu sadece Yazıhan meselesi değil geleceğe dönük bir adım atma ülke ekonomisinde katkı sağlama meselesi bizde elimizden gelen desteği vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Tarım İl Müdür vekili Zülküf Yıldırımoğlu ise Malatya ve ülkeye katkı sağlayacak her türlü projenin gerçekleşmesi için ellerinden gelen destekleri vermeye hazır olduklarını söyleyerek “Tabi ki bu sulama sisteminin 2017’de devreye girmesi ile ilgili çalışmalar yapmaktayız. Kapsamlı toprak analizlerine kadar her türlü çalışmalarımız devam etmekte her türlü bilgi alışverişi yaparak çiftçilerimize yararlı olacak bilgiler vererek çiftçilerimize her türlü desteği vereceğiz. Geniş kapsamlı bir toplantı düzenleyerek daha iyi hizmetlerin yanında olacağımızı belirteceğiz” diye konuştu.

Yorumlar 1

Bakmadan Geçme