Yasir Keskin

'Psikolojimiz Nakavt'

Yasir Keskin

Bir arkadaş söylüyordu geçenlerde: “2020’ye girdik gireli çok şükür başımıza gelmeyen kalmadı... Sağdan ve soldan yediğimiz kroşeler (deprem,koronavirüs) bizide psikolojimizi de nakavt etmeye bir hayli yetti.”Evet, psikolojimiz bozuldu belki, belki biraz olsun ölümü hatırladık. Oysa ki 2019’da,ölüme bu kadar yakın olacağımız aklımızın ucundan bile geçmezdi. Hayat işte, Allah (cc) emrediyor; deniz ortadan ikiye ayrılarak firavuna mezar oluyor, Allah (cc) emrediyor; koskocaman dağlar yerle yeksan oluyor ve yine Allah (cc) emrediyor hayat duruyor ve insanlar birer birer can veriyor.

Korkma! 

Bu milletin İstiklal Marşı’da aynen bu şekilde başlıyor; “Korkma!” Evet, korkmayacağız...Eğer Allah’ın istediği gibi yaşıyorsak, korkmayacağız.Eğer Allah’ın istediği gibi yaşıyorsak, yeise kapılmayacağız. Ölümü; attığımız her adımda, içimize çektiğimiz her nefeste, konuştuğumuz her sözcükte, gittiğimiz her yerde, yediğimiz-içtiğimiz herşeyde, kısacası hayatımızın her saniyesinde hatırlayacağız, ona göre davranıp, ona göre hareket edeceğiz. Telaşa kapılmayacağız, biz her zaman bileceğiz ki Allah bizimle birlikte.Çünkü biz; onun rızası için elimizden gelen her türlü gayret ve çabayı sarf ediyoruz/edeceğiz.

Süreç Gayet Başarılı

Koronavirüs’ün diğer ülkelere göre yayılma hızına baktığımızda, ülkemizin bu süreci gayet başarılı bir şekilde yürüttüğünü görmüş olacağız. Eldeki verilere göre Türkiye bu süreçte dış ülkelere yapmış dolduğu (bu ülkelerin sayısı 40’tan fazla) maske, eldiven, koruyucu elbise, sabun, vb. temizlik malzemesi ve koruyucu elbiselerle, sözde gelişmiş ve zengin ülkelere yardımda bulundu. Öte yandan aşıyı bulma çalışmalarına son sürat devam eden ülkemiz, İlimiz Malatya’da ve Türkiye’nin birkaç farklı ilinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucu, bir takım tedavi yöntemlerine ulaşmış oldu. Bu tedavi yöntemleri şuan yavaş yavaş, uygulanarak denenmekte. Eğer aşı çalışmaları %100 geri dönüş verirse, hem insanımız kurtulacak, hem hayat normale dönecek, hemde umuyorum ki ülkemiz Dünya’da büyük bir ekonomik güç elde etmiş olacak.Gündem güne artan test sayılarına baktığımızda ise, virüsün insanlar üzerindeki yayılma hızının yavaş yavaş etkisini kaybettiğini göreceğiz.Bu da alınan tedbirlerin, ne kadar yerinde ve doğru olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiş olacak. 

Bazı Yanlış Kararlar Olmadı Değil...

Hafta sonu yürürlüğe giren iki günlük sokağa çıkma yasağı kararı, süreci biraz zedeledi. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamak suretiyle mecburen sokağa çıkmak durumunda kaldı. Yasağın, ani gelişmesi ve önceden; ekmek, gıda, vb. ihtiyaçların devlet tarafından karşılanacak olmasının kamuoyu ile paylaşılmasında geç kalındı.Bu durumda, belki de virüsün etkisini kaybetmeye başlamışken tekrardan etkisini arttırmasına neden olacak, onu da ilerleyen günlerde göreceğiz zaten. 

Bir Hafta Sokağa Çıkma Yasağı Şart

Aslında şuan gizliden gizliye bir alt yapı oluşturuluyor. Önce yaşlılar, sonra gençler ve hemen ardından büyükşehirlerde uygulamaya geçen sokağa çıkma yasakları...Virüsün yayılma hızını daha da düşürmek adına; “Acaba komple bir sokağa çıkma yasağı gelir mi?” sorusunu da beraberinde getirdi. Evet, aslında böyle bir yasak bir an önce getirilirse, virüsü kontrol altına alma işlemide bir o kadar hızlı olmuş olur. Eğer, gerekli destekler devletimizce verilebilecek ise, ülkemizin böyle bir ihtiyaç halinde hali hazırda bulunan bir ekonomik gücü var ise yasak yakındır...

Yazarın Diğer Yazıları